Monta merkkiä puhelinriippuvuudesta – näillä vinkeillä vieroitut

Jos puhelimesi menee terveytesi tai parisuhteesi edelle, vastaus on kyllä.

Monella puhelin kulkee kotonakin huoneesta toiseen mukana – jopa kylpyhuoneeseen. Et kuitenkaan todennäköisesti myöntäisi, että sinulla on puhelinriippuvuus. Asiantuntijat olisivat todennäköisimmin kanssasi samaa mieltä.

– Vain murto-osalla ihmisistä on puhelinriippuvuus, kertoo tohtori David GreenfieldTime-lehden haastattelussa.

Moni kuitenkin syyllistyy puhelimensa niin kutsuttuun liikakäyttöön.

Liikakäytön ja riippuvuuden raja on häilyvä. Greenfieldin mukaan kyseessä on riippuvuus silloin, kun puhelimen käyttö haittaa ihmisen elämää.

– Jos näpräät puhelintasi ratin takana tai työpalaverissa, vaikka tiedät sen olevan väärin, kertoo se riippuvuudesta.

Puhelinriippuvuus voi oireilla muillakin tavoin: esimerkiksi ärtyneisyytenä, epämukavuutena ja ahdistuksena silloin, kun et pääse näpräämään puhelintasi.

Esimerkki:

Jos saat lukiessasi tätä artikkelia viestin puhelimeesi ja luet sen heti, sinun on vaikeampi palata takaisin lukemasi pariin. Jopa pelkkä ajatus vastausta odottavasta viestistä voi viedä keskittymiskykysi.

Puhelimen näytön sinisen valon vaikutuksia unen laatuun  on tutkittu viime vuosina paljon. Myös sosiaalisen median käytön ja masennuksen väliltä on löytynyt huolestuttavia yhteyksiä. Puhelimen käytön on todettu myös huonontavan ihmisen keskittymiskykyä.

Avaamaton viesti tai sosiaalisen median tuoreimmat julkaisut aiheuttavat innostusta ja odotusta, mitkä johtavat mielihyvän tunteisiin saadessamme vihdoin uppoutua kahden kesken puhelimiemme kanssa.

Mikä siis avuksi?

  • Omaa puhelimenkäyttöä voi pohtia aluksi arvioimalla itse, kuinka paljon päivässä käyttää aikaa puhelimensa kanssa. Sen jälkeen puhelimeen voi ladata jonkun useista puhelimen käyttöä laskevista sovelluksista, jotka kertovat todellisen käyttösi määrän. Kohtaavatko lukemat – edes sinne päin?
  • Seuraavaksi käyttöä voi alkaa vähentämään pikku hiljaa, mikäli siihen kokee halua tai tarvetta. Jos suurin aikasyöppö on esimerkiksi Facebook, vähennä sen parissa vietettyä aikaa.
  • Sulje sovellustesi ilmoitukset pois päältä. Näin pakottava tunne tarttua puhelimeen vähenee.
  • Päätä, milloin ja missä puhelimen käyttö on kielletty. Onko se esimerkiksi junassa vietetty työmatka vai tv-ohjelman mainoskatkot, jolloin tavallisesti tartut puhelimeesi? Makuuhuone on myös hyvä pitää puhelimesta vapaana alueena – näin et ainakaan jumiudu selaamaan puhelintasi ennen nukkumaan menoa.
  • Opettele nauttimaan uudesta, ärsykkeettömästä ajasta.

 

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat