Monikäyttöviini Etelä-Afrikasta

1999 Culemborg Chenin Blanc39,90 mk

Vaaleiden perusrypäleiden makuun kyllästyneiden kannattaa kokeilla, miltä maistuu uutuus Etelä-Afrikasta. 1999 Culemborg on tehty alunperin ranskalaisesta Chenin Blanc -rypäleestä. Lajike on ollut voimissaan varsinkin Loiressa, mm. Vouvrayn perusraaka-aineena. Rypäleen paras puoli on sen hapokkuus, joten se sopii oivasti lämpimiin ilmanaloihin, missä aurinko uhkaa tehdä viineistä tasapainottomia. Etelä-Afrikassa rypälettä on kutsuttu nimeltä Steen.

Suomen myydyin valkoviini, Pearly Bay, ei olisi ryhdikäs viini ilman Chenin Blancin antamaa selkärankaa. Maistoin taannoin KWV-yhtiön tankista Pearly Bayhin sekoitettavaa cheninblancia: nuoren viini aromi ja maku tuntuivat aivan erinomaisilta. Vastaavaa laatua tarjoaa Bellinghamin tekemä 1999 Culemborg Chenin Blanc.

Viini on väriltään vaaleankeltainen. Tuoksussa on jännittävää mausteisuutta, mutta se ei ole mitenkään hyökkäävää. Maku on kuiva ja hyvähappoinen. Loppumaussa on jopa pituutta, jota ei tämän hintaluokan viinistä yleensä löydä. Culemborg on hyvin monikäyttöinen viini. Sitä voi nauttia seurustellessa ilman ruokaa, mutta ei se happojensa ansiosta vierasta myöskään kevyettä katkarapusalaattia tai vähärasvaista kalaa.

(Teksti: Pekka Suorsa)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja