Moni yrittäjä on pettynyt koronaviruksen takia tehtyihin kalliisiin lainajärjestelyihin – ”Kutsun sitä pikavipiksi”

Moni yrittäjä on pettynyt koronaviruksen takia tehtyihin lainajärjestelyihin 2:04

Valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran takaamien lainojen kuluja pidetään yrittäjäkentällä korkeina. Suomen Yrittäjät on lisäksi kuullut kokemuksia siitä, että lainarahoitusta on vaikea saada pankkien kautta.

Yksi pettyneistä on Hotelli Nuuksion yrittäjä Juha Björnman. Hän selvitti, minkälaista tukea yritys voisi saada ja pettyi tulokseen. Finnveran ja pankin lainakulut ovat hänen mielestään kallis paketti.

Finnvera ottaa takauksesta takausprovision ja pankki oman korkonsa. Yhteenlaskettuna korko nousee sellaiseksi, että monta yrittäjää hirvittää.

– Korkotaso on noin neljä prosenttia vuotuista korkoa. Ja siihen päälle lisätään vielä se, että se laina on korkeintaan viisi vuotta voimassa ja se tarkoittaisi sitä, että kaikki mitä me voitaisiin tehdä voittoa, menisi lainan maksuun. Ei tarvitsisi tehdä investointeja tai palkata henkilökuntaa ja ajettaisiin minimisysteemillä, Björnman manaa.

Avulle on hotellialallakin tarvetta. Kun koronakriisi noin kaksi viikkoa iski Suomeen, esimerkiksi hotelli Nuuksion kaikki varaukset peruttiin tai siirrettiin kolmessa tunnissa.

Hotelliyrittäjä Björnman toivoo Finnveralta ja pankeilta pienempiä hoitokuluja lainoille, jotta poikkeusoloista selvittäisiin.

– Me olemme kuitenkin luottoluokituksessa AAA-luokan yritys ja se tarkoittaa sitä, että meillä ei ole aiemmin ollut velkaa minnekään. Ja silti laina tulisi meille kalliiksi, joten kutsun sitä pikavipiksi, hän toteaa.

Rahoituspuolella on omat ongelmansa

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran takausehdot perustuvat erityisesti yritysten luottoluokituksiin. Finnveran mukaan hinnoittelua on tehty normaaliolojen mukaan, vaikka poikkeusolot loisivat painetta korotuksiin.

Finnvera pyrkii pitämään maksunsa mahdollisimman kiinteinä, koska se nopeuttaa hakemusten käsittelyä.

Riskienhallinnan ja rahoitusjärjestelmän turvallisuuden takia Finnvera ei koe pystyvänsä alentamaan maksuja. Finnveralle on annettu lupa antaa takauksia 10 miljardin euron edestä.

Myös kovassa hakemusruuhkassa olevat pankit painivat rahoitusmarkkinoiden haasteiden kanssa.

Pankit ovat pyrkineet ylitöinä käsittelemään mahdollisimman paljon hakemuksia, mutta ruuhkilta ei ole voitu välttyä

– Pk-yritysten muutoshakemukset ovat kymmenkertaistuneet normaalitilanteeseen verrattuna. Meille on tullut lyhyessä ajassa tuhansia hakemuksia, joista jo iso osa on käsitelty. Teemme hartiavoimin työtä, jotta voimme auttaa asiakkaita. Uuden rahoitusten osalta on hintapainetta. Marginaaleissa on isoja eroja, mutta se linkittyy yritysten luottokelpoisuuteen ja rahoitusriskiin, OP Yrityspankki Oy:n toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi kertoo.

Keitaanniemi muistuttaa myös siitä, että pankeilla on poikkeusoloissa omat haasteensa varainhankinnassaan.

– Varainhankinnan kustannukset ovat myös nousseet, hän sanoo.

Lyhennysvapaita tullut

Pankit sanovat tukevansa pk-yrityksiä erityisesti lyhennysvapailla. Myös asuntolainoihin on ollut mahdollista saada koronatilanteen takia lyhennysvapaita.

– Me tarjoamme yritysasiakkaille lyhennysvapaata kuuteen kuukauteen asti ilman kuluja. Pyrimme myös mahdollisimman nopeasti toimimaan lisärahoituspyyntöjen käsittelyssä. Olemme saaneet reilut neljä tuhatta hakemusta vajaassa kahdessa viikossa ja valtaosa hakemuksista on käsitelty, kertoo Nordean yrityspankkipuolen liiketoimintajohtaja Aleksi Lehtonen.

Asiakaskadon kanssa painiskelevat yritykset saavat pankeilta erilaisia lainaehtoja. Tilanteeseen vaikuttaa se, minkälaiset näkymät yrityksellä on.

– Pyrimme arvioimaan yritysten liiketoiminnan pitkän aika välin elinkelpoisuutta ja otetaan huomioon koronatilanteen tuomat vaikutukset. Ehdot ja hinnoittelu perustuu aina kokonaisarvioon. Finnveran 80 prosentin takaus on merkittävä tuki ja yhteistyö viranomaisten kanssa on sujunut hyvin, Lehtonen sanoo.

Monessa yrityksessä toivotaan nyt lainoja ennemmin suoraa tukea ja esimerkiksi joustoja juokseviin kuluihin.

Lue myös:

    Uusimmat