"Moni suuntaa Lappiin sukset ja renkaat vinkuen" – etelän sateet ajavat ihmisiä pohjoiseen, kotimaan matkailun kerrotaan olevan edelleen suomalaisten suosiossa

6:53
Matkailumessut ovat pian tuloillaan ja se innoitti Uutisaamun matkailuaiheiseen keskusteluun.

Kotimaan matkailu on edelleen suomalaisten suosima matkailun muoto. MTV Uutisten uutisaamussa vierailleet matkailualan asiantuntijat kertovat, että myös hiilijalanjälki ponnahtelee usein matkailukeskusteluissa esille. Luvuissa se ei vielä näy, sillä matkailun suosio ei ole kadonnut minnekään, vaikka ilmastokeskustelu käy kuumana.

Suomalaiset kokevat tyypillisesti kotimaan matkailun mieluisana.

– Eurooppalaisittain katsottuna suomalaiset tekevät paljon kotimaan matkoja, sanoo Kantar TNS:n tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen.

"Staycation" -ilmiö on Suomessakin tuttu

Viime vuosina uudeksi ilmiöksi noussut "Staycation", eli loman viettäminen kotipaikkakunnallaan on rantautunut myös Suomeen.

– Ihan kotikaupungissa mennään yöksi hotelliin ja ollaan vähän niin kuin jossain muualla reissussa, sanoo Matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

– Tietysti tähän aikaan vuodesta, kun täällä (etelässä) on lunta niin vähän, niin moni suuntaa Lappiin sukset ja renkaat vinkuen, Lahtinen lisää.

Myös ulkomaan matkojen "klassikkokohteet" ovat edelleen suomalaisten suosimia ja esimerkiksi Kanarian saarille matkustetaan yhä "takuuvarman" auringon ansiosta.

– Kyllä Kreikka ja Espanja ovat suomalaisten ikisuosikkeja. Lähialueilta Viro ja Baltian maat ovat niitä, joissa isoimmat volyymit liikkuvat, sanoo Mäki-Fränti.

Ilmastokeskustelu ei ole vähentänyt matkailua

Ilmastokeskustelu on viime vuosina käynyt kuumana ja myös esimerkiksi lentomatkailun aiheuttamasta hiilijalanjäljestä puhutaan paljon.

– Ei se luvuissa näy, mutta keskustelun tasolla kylläkin. Myös matkailuyritykset ovat vuosikausia tehneet töitä sen eteen, että toiminta olisi kestävämpää. Vastuullisuuskysymysten huomiointi on edellytys sille, että matkailuala säilyy jatkossakin, Mäki-Fränti sanoo.

– Hiilidioksidikompensaatiot ovat aika polttava kysymys tällä hetkellä. Hyvin harva – noin kymmenesosa suomalaisista maksaa kompensaatiota. Ekologinen omantunto kolkuttaa kyllä, mutta kysymys kuuluu, miten hyvän omantunnon saisi helposti. Matkailualan yrittäjillä on nyt mahdollisuus etsiä suomalaisille helppoja keinoja maksaa hiilidioksidikompensaatio, Lahtinen toteaa.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja