Suomalaiset ostavat nyt pakettimatkoja kuin viimeistä päivää – asiantuntijoilta selvät vinkit reissua etsivälle

Miten elinkustannusten nousu näkyy pakettimatkojen myynnissä? 9:03
Katso video: Suomalaiset ostavat paljon matkoja inflaatiosta huolimatta.

Matkailualan ammattilaiset kuvailevat matkamyynnin kysynnän olevan edelleen poikkeuksellisen kovaa. 

Lomamatkoista ei tingitä taloudellisesti vaikeinakaan aikoina, vakuuttavat matkailualan edustajat. Kun pandemian jälkeen rajoitukset kevenivät ja maailma aukesi, pakettimatkojen myynti kääntyi jyrkkään kasvuun.

– Kysyntä on ollut vuoden 2022 toukokuusta aivan poikkeuksellisen kovaa ja se on jatkunut koko talvikauden ja tämän alkavan kesäkauden, kertoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa Huomenta Suomessa. 

Arjessa moni asia maksaa enemmän kuin vuosi sitten, mutta silti monet lapsiperheet tuntuvat suuntaavan edelleen etelän lämpöön kesäloman viettoon. Rahankäytössä itselle tärkeitä asioita priorisoidaan, mutta monen vuoden poikkeustilan aiheuttama matkakuume on hankala taltutettava. 

– Hintojen nousu ei oikeastaan näy. On mielenkiintoinen ilmiö, että lomamatkoista pidetään kiinni. Enemmänkin jarruttelua näkyy yritysten työmatkustuksessa, sanoo Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Ukrainan sota näkyy

Lapsiperheiden lisäksi matkoille suuntaavat nyt myös eläkeläisryhmät, jotka eivät vielä viime kesänä matkustaneet ulkomaille runsaslukuisina.

Asiantuntijoiden mukaan kotimaanmatkailun huippusuosio koettiin kesällä 2021, mutta sekin pitää yhä pintansa. 

Ukrainan sota puolestaan vaikuttaa matkailuun Venäjän rajan lähellä olevissa maissa, esimerkiksi itäisessä Keski-Euroopassa ja Baltiassa. 

– Romanian ja Bulgarian kollegat ovat kertoneet, että matkailu on sodan vuoksi hyytynyt, Mäki-Fränti sanoo. 

Jos lomasuunnitelmat ovat vielä avoinna, Mäki-Fränti ja Kousa antavat pari neuvoa. 

– Ehdottomasti kannattaa yrittää matkustaa lomasesonkien ulkopuolella. Kreikka ja Turkki ovat suomalaisten suosikkeja ja myös Kypros tänä vuonna, Kousa vinkkaa.

– Pitää muistaa, että pakettimatkoja tehdään myös lähialueille, kuten Baltian maihin ja Pohjoismaihin. Matalan budjetin matkat ovat myös mahdollisia, Heli Mäki-Fränti vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat