Moni puhelin ja älykello osaa soittaa itse hätänumeroon – robottien puheluissa ikävä lieveilmiö

Yhä useampi suomalainen kantaa mukanaan älypuhelinta tai muuta älylaitetta, joka voi voimakkaan tärähdyksen hetkellä itse soittaa hätäpuhelun kantajansa puolesta.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan automaattiset puhelut ovat kuitenkin isolta osin olleet vääriä hälytyksiä.

Laite etsii merkkejä onnettomuudesta

Yhä useammassa älylaitteessa on anturi, joka tunnistaa pysähtymisen kovassa nopeudessa ja tulkitsee tilanteen esimerkiksi kaatumiseksi, törmäykseksi tai muuksi vastaavaksi onnettomuudeksi. Tässä tilanteessa laitteessa tulee käyttäjälle ilmoitus, että se aloittaa hätäpuhelun, jos näytössä juoksevaa laskuria ei keskeytetä.

Tekniikka on myös moderneista autoista tuttua. Hätäkeskuslaitos saa ajoneuvojen törmäyshälyttimien kautta tuhansia niin sanottuja eCall-hätäpuheluita vuodessa. Hätäkeskuspäivystäjän vastatessa eCall-puheluun avautuu myös puheyhteys ajoneuvoon. Jos kukaan ei vastaa hätäkeskuspäivystäjän tiedusteluihin, oletetaan siellä että kyse on hätätilanteesta ja paikalle lähetetään apua. Tieto sijainnista saadaan eCall-järjestelmän lähettämän datapaketin ja järjestelmän paikannusominaisuuden avulla.

Tämän lisäksi ajoneuvovalmistajilla on omia järjestelmiä, jossa ajoneuvo soittaa itse hätäpuhelun usein ulkomailla sijaitsevaan valvomoon, josta tarvittaessa välitetään tiedot mahdollisesta onnettomuudesta Hätäkeskuslaitoksen johtokeskukseen.

Villen Apple Watch -älykello soitti hätäkeskukseen itsestään rekkakolarin jälkeen 1:07
Villen älykello soitti hätäkeskukseen itsestään rekkakolarin jälkeen. Katso videolta, millaista jälkeä kolarissa syntyi. Ville kertoo videolla tilanteesta, jolloin hän tajusi, kuinka uuden älykellon ominaisuus toimii.

Älylaitteiden tekemistä hätäilmoituksista useat aiheettomia

Hätäkeskuslaitoksen operatiivisen osaston johtaja Marko Nieminen sanoo, että älylaitteista automaattisesti tulleista hätäilmoituksista useat ovat edelleen aiheettomia.

Hän on saanut käsityksensä hätäkeskuspäivystäjien antaman palautteen perusteella.

– Suuri osa on ollut jotain vahinkopainalluksia tai jostain syystä käyttäjä ei ole osannut keskeyttää hätäpuhelun käynnistymistä, hän kertoo.

Voivat auttaa yksiin hätään joutunutta

Niemisen arvion mukaan pikkuhiljaa yleistyvät automaattiset hätäpuhelut voivat kuitenkin olla jossain tilanteissa hyväkin apu. Jos esimerkiksi syrjäisellä tieosuudella sattuu onnettomuus, eikä kukaan ole ajoneuvossa tajuissaan, automaattinen hätäpuhelu tuo pelastajat paikalle nopeammin.

Vastaava hyöty voisi olla myös tilanteessa, jossa esimerkiksi yksin tehdashallissa toiminut henkilö kaatuu portaat alas ja menettää tajunsa.

– Automatiikasta on ollut jotain hyötyä, mutta karkea arvio on, että ei ehkä niin paljon kuin markkinamiehet ovat ehkä kertoneet, Nieminen sanoo.

Mykkä automaattipuhelu jättää auttajat epätietoisiksi

Automaattipuhelut tuottavat auttajille kuitenkin omanlaisensa haasteen.

– Tässä on kuitenkin riski niiden osalta, joissa ei kuulu mitään linjan päästä. Haasteena on, että silloin ei tiedetä, millainen tehtävä on kyseessä, Nieminen kertoo.

Näissä tilanteissa hätäkeskuksessa ei tiedetä lainkaan avuntarpeen luonnetta, koska ilmoittajan kanssa ei pystytä vuorovaikutukseen. Silloin joudutaan tarkasti pohtimaan sitä, minkä viranomaisen vastuulle mahdollinen varmistustehtävä kuuluu. Tämä vaatii vielä keskustelua hätäkeskustoimintaan osallistuvien viranomaisten kesken.

Päivystäjä ei tiedä, onko soittaja älylaite vai tuupertunut kansalainen

Hätäkeskuksen päivystäjällä ei joka tilanteessa ei ole myöskään suoraan tietoa siitä, että kyse on automaattisesta hätäpuhelusta.

– Emme saa näkyviin, että onko älylaite tehnyt sen hälytyksen, koska se voi tulla normaalina puheluna hätälinjaan. Monet älylaitteet tuottavat kuitenkin alkuun automaattisen puheviestin ja tällöin tilanne on selvempi, Nieminen kertoo.

Oma ongelmansa on luonnollisesti siitä, että pelkän koordinaatin perusteella ei paikalle saapuvat auttajat esimerkiksi tiedä, missä rakennuksen kerroksessa tai asunnossa apua tarvitaan.

Automaattipuheluiden suhteellinen osuus on pieni. Hätäkeskuslaitokselle tulee noin 2,7–2,9 miljoonaa hätäpuhelua vuodessa, minkä lisäksi se saa muutamia tuhansia hätätekstiviestejä vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat