”Moni miettii, mitä pitäisi syödä, eikä sitä, miltä se itsestä tuntuu” – onko health coaching tulevaisuuden iso juttu?

Lähes jokainen meistä tietää, että personal trainer auttaa asiakasta liikunnan maailmassa ja business coach keskittyy puolestaan työelämään, mutta tiedätkö, millaisia asioita hyvinvointivalmentajan, health coachin rooliin kuuluu?

Health Coach -kouluttaja Sanna Spohr kuvailee health coachia tapojen muutosten asiantuntijaksi. Se, mitä health coach ei ole, on lääkäri, terapeutti tai muukaan terveydenhuollon ammattilainen, vaikka hyvinvointivalmentaja voikin toimia yhteistyössä näiden ammattilaisten kanssa.

– Terveydenalan ammattilaisilta tulee hyviä neuvoja, mutta neuvot eivät vielä yksinään takaa sitä, että muutokset viedään käytäntöön. Health coach voi tässä prosessissa auttaa ihmistä, sillä useimmille tieto ei ole se terveyden kannalta ratkaiseva tekijä, vaan käytännön toiminta, minkä oikeasti pystyy viemään sinne arkeen.

Vaikka terveydenalan ammattilaisten neuvot ovat usein hyviä, Spohr muistuttaa, että lääkkeiden sijaan pienempiin vaivoihin voitaisiin yhä useammin etsiä apua ja ennaltaehkäisevää hoitoa omia elintapoja tarkastelemalla. Myös tämä on aihepiiri, jossa hyvinvointivalmentajat voivat auttaa.

– Jos pystytään muuttamaan tapoja, pystytään vaikuttamaan koko elämänlaatuun ja hyvinvointiin, Spohr lisää.

Health coachingin tunnettuus kasvaa kovaa vauhtia

Vaikka Pohjois-Amerikasta pikkuhiljaa Suomeen rantautunut health coahing on meillä vielä melko tuore ilmiö, Spohr uskoo sen kasvavan lähitulevaisuudessa kovaa vauhtia. Ihmiset ovat koko ajan yhä kiinnostuneempia omasta hyvinvoinnistaan, etsivät alati uusia keinoja voida paremmin ja ovat valmiita maksamaan siitä.

– Meillä on vieläkin paljon elintapasairauksia, vaikka tietoa on paljon, ja health coachit voivat auttaa tämän kuilun umpeen kuromisessa. He ovat matkakumppani omalle hyvinvointipolulle.

Spohrin mukaan ilmiötä voidaan verrata vielä muutama vuosikymmen sitten monelle vieraaseen personal trainer -nimikkeeseen, josta on vuosien saatossa muodostunut tavallisillekin ihmisille tuttu apuri. Saman ilmiön odotetaan käyvän myös health coachingin kanssa, sillä aivan jokainen aina kiireisestä perheenäidistä uraihmiseen voi hyötyä valmennussuhteesta.

– Coachit saattavat erikoistua tiettyihin kohderyhmiin; toinen lapsiperheisiin, toinen painonhallinnan kysymyksiin. Kaikki valmentajat eivät sovi kaikille, mutta jokaiselle joka haluaa edistää omaa hyvinvointia, valmentaja löytyy taatusti, Spohr toteaa.

"Aina ei tarvitse lähteä liikkeelle ongelmasta"

Moni saattaa miettiä, sopiiko tämä valmennus juuri minulle ja millaisiin ongelmiin siitä voisi olla hyötyä. Spohr luettelee ihmisten hakevan health coachingista apua hyvin erilaisiin ongelmiin aina immuunipuolustuksen ja ruoansulatuksen tehostamisesta sokerikoukusta irti pääsemiseen.

Hyvä puoli health coachingissa on myös se, että valmentajan luo ei tarvitse tulla tietyn ongelman kanssa, sillä siinä ei vatvota ongelmia tai sairauksia, vaan keskitytään parempaan tulevaisuuteen.

– Tämä ei ole terapiaa, eikä aina tarvitse lähteä liikkeelle ongelmasta ja penkoa menneisyyttä. Valmennus voi sopia myös niille, jotka ovat risteyskohdassa elämässään ja miettivät, miten tästä eteenpäin, sillä kaikki vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Joskus se on sitä, että hakee selkeyttä omaan tilanteeseen.

"Nykyisin on niin paljon tietoa saatavilla, että voi olla vaikea hahmottaa, mikä sopii juuri minulle ja minun keholleni."

Spohrin mukaan yksi tyypillisimmistä asiakastyypeistä on kovasta suorittamisesta ja stressistä kärsivä henkilö, joka tekee paljon ja juoksee koko ajan paikasta toiseen. Tällaisille henkilöille pysähtyminen, omien prioriteettien miettiminen ja tätä kautta omaan hyvinvointiin vaikuttaminen on äärimmäisen tärkeää.

– Nykyisin on niin paljon tietoa saatavilla, että voi olla vaikea hahmottaa, mikä sopii juuri minulle ja minun keholleni. Se on todellista, että ihmiset painiskelevat juuri tällaisten asioiden kanssa.

Spohrin mukaan tyypillistä on myös se, asiakkaat tulevat valmentajan luo yhden asian kanssa, johon aletaan etsiä ratkaisua, mutta pian huomataan tämän heijastuvan myös elämän muille osa-alueille. Tietyn ongelman sijaan ryhdytään katsomaan asioita kokonaisuutena, eikä pelkästään sitä, mitä syödään.

– Joillain on voinut työpaikka vaihtua, kun he ovat miettineet, millainen työ tukisi omaa hyvinvointia. Tällainen on melko yleistä. Maailma alkaa avautua, sillä kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen.

Omien arvojen pohtiminen tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta

Valmennussuhde lähtee yleensä liikkeelle asiakkaan toiveiden ja hänelle tärkeiden asioiden kartoittamisesta. Valmentaja ei Spohrin mukaan koskaan tuputa omia tavoitteitaan, vaan aina lähdetään liikkeelle asiakkaan lähtökohdista ja edetään asiakkaan omien oivallusten kautta.

Riippuen health coachin taustoista, keskustelujen, kysymysten ja erilaisten harjoitusten lisäksi mukaan voidaan ottaa lisäksi myös fyysisiä harjoitteita, kuten yhteisiä ruoanlaittotuokioita. Tärkeintä on kuitenkin loppupeleissä asiakkaan ajatusmalleihin vaikuttaminen.

Vaikka health coaching on paljon muutakin kuin vain neuvomista, Spohr antaa meille jokaiselle yhden vinkin, jolla omaa kokonaisvaltaista hyvinvointia voi ryhtyä parantamaan. 

– Yksi neuvo voisi olla tarkastella omia arvoja; mitkä ovat itselle niitä tärkeitä arvoja ja toteutuvatko ne oikeasti siellä käytännön elämässä. Moni voi sanoa juhlapuheessa, että terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä arvoja, mutta tärkeintä on, näkyvätkö ne oikeasti siellä kalenterissa.

Jos omien arvojen pohtiminen tuntuu vaikealta, toinen vaihtoehto on Spohrin mukaan miettiä, missä haluaisit olla viiden vuoden kuluttua. Tällaisten kysymysten avulla voi lähteä hahmottelemaan, mikä olisi itselle se oikea suunta. 

Health coachingissa korostetaan paljon myös sitä, miltä asiat tuntuvat. Kun kuuntelee tarkkaan itseään ja sitä, miltä asiat tuntuvat, on mahdollista löytää oma sisäinen suunta.

– Moni miettii, mitä pitäisi syödä eikä sitä, miltä se itsestä tuntuu. Millainen on energiataso ruoan jälkeen, Spohr selittää.

***


Lue myös:

    Uusimmat