Moni haluaisi tehdä nykyistä enemmän vapaaehtoistyötä – järjestöt toivovat, että myös työaikaa voisi käyttää hyvän tekemiseen

2:06

Noin joka kolmannes suomalaisista uskoo tekevänsä tulevaisuudessa vapaaehtoistyötä nykyistä enemmän. Asia selviää eri vapaaehtoisjärjestöjen keväällä teettämästä 1 000 suomalaista -tutkimuksesta. Kyselyn teettäneet järjestöt toivovat, että yhä useampi voisi käyttää myös työaikaansa vapaaehtoistyön tekemiseen.

Suomalaiset ovat varsin ahkeria vapaaehtoistyön tekijöitä jo nyt. Kansalaisareenan viime vuonna tekemässä tutkimuksessa puolet suomalaisista kertoi tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana.

Kansalaisareenan toiminnanjohtajan Leo Straniuksen mukaan on kuitenkin tärkeä pitää kiinni siitä, että järjestöt eivät joudu haukkaamaan liian isoa palaa itselleen.

- On tosi tärkeätä, että yhteiskunnan hyvinvointipalvelut säilyvät julkisella sektorilla, eikä järjestötoiminnalle ulkoisteta peruspalveluita. Näin säilytetään kansalaistoiminnan ja vapaaehtoistoiminnan autonomisuus ja myös se, että se tuo uusia innovaatioita ja haastaa yhteiskunnallisia käytänteitä, eikä se ole osa valtion peruspalveluiden toteuttamista.

Kansalaisareenan ja usean vapaaehtoisjärjestön teettämästä tuoreesta tutkimuksesta selviää, että noin kolmannes suomalaisista uskoo tekevänsä vapaaehtoistyötä nykyistä enemmän tulevaisuudessa.

Kyselyn teettäneet järjestöt toivovat, että yhä useampi suomalainen saisi käyttää myös työaikaansa vapaaehtoistyön tekemiseen. Tällä hetkellä vain 12 prosenttia suomalaisista kertoo saaneensa käyttää työaikaa vapaaehtoistyöhön.

Esimerkiksi Lassila & Tikanojassa jo toistasataa ihmistä tekee vapaaehtoistyötä VPK:n toiminnassa. Vaikka yritys ei suoraan ole mukana tässä toiminnassa, yrityksen kulttuuri kuitenkin mahdollistaa työntekijöiden osallistumisen toimintaan.

Lähiaikojen suunnitelmana on, että muun muassa siivoojien työhön voitaisiin luoda lisämerkitystä vapaaehtoistyön kautta.

- Yritysten sidosryhmät odottavat meiltä entistä enemmän sitä, että me olemme myöskin ratkaisemassa näitä yhteiskunnan ongelmia. Sillä tavalla näkisin, että yritykset ovat iso voimavara ja resurssi myös hoitamaan niitä tehtäviä, joita yhteiskunnat eivät pysty tänä päivänä hoitamaan. Nyt pitäisi vain saada tämä rajapinta toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen sanoo.

Vapaaehtoistyön tulevaisuus näyttää valoisalta.

- Näyttää siltä, että ihmiset kiinnittyvät yhä enemmän merkityksiin, ja vapaaehtoistyö on juuri sellainen keskeinen keino, jolla ihmiset voivat toteuttaa itseään ja itselleen merkityksellisiä asioita, Leo Stranius sanoo.

Vapaaehtoistoiminnan arvosta tulevaisuuden yhteiskunnassa keskusteltiin tänään Porin SuomiAreenassa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja