Kaksi kolmesta suomalaisesta lisäisi työperäistä maahanmuuttoa – asiantuntija muistuttaa: "Tällä mallilla perheet valitsevat toisen Pohjoismaan Suomen sijasta"

Mitkä alat hyötyisivät työperäisestä maahanmuutosta? 8:50
Mitkä alat hyötyisivät työperäisestä maahanmuutosta? Haastattelussa JHL:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Vesa Mauriala ja EK:n asiantuntija Mikko Räsänen.

Suomalaiset olisivat valmiita lisäämään työperäistä maahanmuuttoa, mutta Suomi ei onnistu houkuttelemaan ulkomaisia työntekijöitä. 

Suomalaisten suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon on kehittynyt aiempaa myönteisemmäksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kyselyn mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta lisäisi työperäistä maahanmuuttoa. Vielä neljä vuotta sitten tehdyssä kyselyssä työperäisen maahanmuuton lisäämistä kannatti vain puolet.

JHL:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikön Vesa Maurialan mukaan Suomen houkuttavuus ulkomaisille työntekijöille vaatii vielä työtä. 

– Esimerkiksi Norjassa perhe voi tulla maahan perheenä, ja ensin toinen työllistyy ja molemmat kotiutetaan. Pyritään löytämään kaikille töitä, Mauriala huomauttaa. 

Perheen tuominen Suomeen on yhä liian korkean kynnyksen takana. 

– Tällä mallilla, jossa hyvin aktiivisesti sosiaaliturvan käytön vuoksi pidetään perheen tulon raja korkeana, että pitää olla hyvät tulot ja jo vakiintunut tänne, saattaa vaikkapa sairaanhoitajaperhe valita toisen Pohjoismaan Suomen sijasta, Mauriala kertoo. 

Selkeä enemmistö suomalaisista haluaa, että työnantajat joutuvat nykyistä tiukemmin vastuuseen, jos ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja poljetaan.

– Valtaosa tilanteista on aika hyvin hoidossa, mutta meillä on selkeää työrikollisuutta. Onneksi tällä hallituskaudella on perustettu ihmiskaupan vastainen keskusrikospoliisin ja Helsingin kaupungin yhteinen yksikkö, joka torjuu ihmiskauppaa, mikä on se rankin muoto, Mauriala sanoo. 

Lievempänä esimerkkinä Mauriala nostaa esiin esimerkiksi alipalkkauksen. 

EK:n asiantuntija Mikko Räsänen huomauttaa, että työtä työntekijöiden oikeuksien puolesta on tehty myös työnantajien puolella. Lisäksi vetovoimaisuuttakin Suomella on pitkälti tuttujen tekijöiden ansiosta.  

– Suomeen vetää hyvät yritykset. Puhutaan paljon myös yleisestä turvallisuudesta, perheen ja työelämän yhteensovittamisesta ja koulutuksesta, EK:n asiantuntija Mikko Räsänen listaa. 

Katso Maurialan ja Räsäsen koko keskustelu Uutisaamusta jutun alussa olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat