Moni antaisi vähävaraisille tuntuvan korotuksen lapsilisään

Kaksosten vanhemmat iloitsevat vanhempainvapaan muutoksista 3:35
Maria Kultanen ja Lasse Heikkilä ovat huomanneet lisävapaiden tarpeen kaksosvauvojen kanssa.

Väestöliiton perhebarometriin vastanneet ovat pääosin tyytyväisiä Sanna Marinin (sd.) hallituksen perhettä koskeviin uudistuksiin, mutta korjausliikkeitäkin kaivataan.

Moni Väestöliiton kyselyyn vastannut toivoi korotusta nimenomaan lapsilisiin, mutta oli toisaalta tyytyväinen vanhempainvapaiden korvauksiin, vaikka ne ovat muita Pohjoismaita huomattavasti pienemmät.

Väestöliiton tutkija Tiia Sorsa kertoo monen kannattavan kuukausittaista lisää vähävaraisille lapsiperheille.

– Monen vastaajan mielestä porrastettu lapsilisäsysteemi olisi hyvä nykyisen, jossa kaikki saavat saman summan, sijaan. Erityisen paljon tukea sai ajatus, että vähävaraisille maksettaisiin erillinen 200 euron lisä tukeen, Sorsa sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Korotukset motivoisivat isiä

Väestöliitto pitää mielenkiintoisena sitä, että vastaajat ovat suhteellisen tyytyväisiä vanhempainrahan tasoon, vaikka se on muita Pohjoismaita selvästi pienempi.  Vanhempainvapaiden ajalta maksetaan ansiosidonnaista vanhempainrahaa, jonka taso on korkeintaan 70 prosenttia edeltävistä palkkatuloista.

Korvaustasoon ei ole tehty muutosta, ja se on Pohjoismaiden matalin. Suomessa saa 70 prosenttia, kun esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa [vanhempainraha] on sata prosenttia palkasta, Sorsa sanoo.

Yhtenä vaihtoehtona kyselyssä oli, että vanhempainraha korotettaisiin 90 prosenttiin edeltävistä tuloista. Se oli isien mielestä paras keino houkutella isiä pidemmille vapaille lasten kanssa.

Marinin hallituksen perhepolitiikka saa suomalaisilta korkeamman arvosanan kuin edeltävät hallitukset. Vuosina 2014 ja 2018 reilu puolet ajatteli valtiovallan onnistuneen hyvin perhepolitiikassa, nyt enemmän kuin kaksi kolmesta ajatteli näin.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Elokuussa 2022 tehdyn kyselyn toteutti Kantar TNS. Siihen vastasi noin 3  400 iältään 20–59-vuotiasta suomalaista.

Katso yllä olevalta videolta: Kaksosvauvojen vanhemmat nauttivat vapaiden pidennyksestä

Lue myös:

    Uusimmat