Isät käyttävät aiempaa enemmän vanhempainrahapäiviä

Vuoden isä Matti, 84,  lopetti 30 vuotta sitten työnsä ja ryhtyi kehitysvammaisen poikansa omaishoitajaksi 2:56
KATSO MYÖS: Vuoden isä Matti, 84, lopetti 30 vuotta sitten työnsä ja ryhtyi kehitysvammaisen poikansa omaishoitajaksi

Lopullisia tietoja viime vuonna voimaan astuneen uudistuksen vaikutuksista saadaan noin vuoden kuluttua.

Isien käyttämien vanhempainrahapäivien määrä on kasvanut Suomessa, kertoo Kansaneläkelaitos (Kela). Tammi–syyskuussa maksetuista vanhempainpäivärahapäivistä runsaat 15 prosenttia maksettiin miehille. Viime vuoden vastaavana ajanjaksona määrä oli alle 13 prosenttia.

Isät käyttivät vanhempainrahoja suhteellisesti eniten Ahvenanmaalla. Maakunnassa miehet käyttivät 17,5 prosenttia kaikista korvatuista vanhempainrahapäivistä tammi–syyskuussa. Suhteellisesti vähiten vanhempainpäivärahoja maksettiin isille Kanta-Hämeessä, jossa osuus oli 13,9 prosenttia.

Kelan mukaan on vielä liian aikaista arvioida, miten viime vuoden elokuussa voimaan tullut perhevapaauudistus on vaikuttanut kehitykseen. Uudistuksessa molemmat vanhemmat saivat oman 160 arkipäivän vanhempainrahakiintiön. Omasta kiintiöstään voi luovuttaa toiselle vanhemmalle enintään 63 arkipäivää.

Tänä vuonna on maksettu sekä uuden että vanhan järjestelmän mukaisia etuuksia. Uudistuksen mukaisia etuuksia on maksettu lapsista, joiden laskettu syntymäaika oli 4. syyskuuta 2022 tai sen jälkeen.

Syyskuun loppuun mennessä uusia vanhempainpäivärahoja oli saanut viime vuonna syntyneestä lapsesta reilut 14 000 naista ja noin 11 000 miestä.

Uudistus saattaa olla taustalla

Tällä haavaa Kelan tilastot vanhempainrahoista ulottuvat kuluvan vuoden syyskuun loppuun. Tuolloin vanhimmat uudistuksen voimaantulon jälkeen syntyneet lapset olivat täyttäneet vuoden.

Kelan mukaan vuoden ikäisten lasten isille oli korvattu keskimäärin 44 perhevapaauudistuksen mukaista vanhempainrahapäivää. Vuonna 2021 syntyneiden lasten isille oli puolestaan korvattu keskimäärin 30 vanhan järjestelmän isyys- tai vanhempainrahapäivää lapsen täytettyä vuoden.

Kelan erikoistutkija Anneli Miettinen sanoo, että tilastot näyttäisivät viittaavan siihen, että uudistus on lisännyt isien vapaiden käyttöä. Varmempaa tietoa asiasta on kuitenkin luvassa vasta ensi vuoden puolella.

– Kyse voi olla siitä, että alkuvaiheessa uudistuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ovat tarttuneet ennen kaikkea ne isät, jotka ovat lähtökohtaisesti olleet muita valmiimpia jakamaan vapaita äidin kanssa, ja tämä näkyy keskiarvoluvuissa, Miettinen sanoo tiedotteessa.

– Luotettavasti uudistuksen vaikutuksia voidaan arvioida vasta, kun ensimmäiset sen voimaantulon jälkeen syntyneet lapset alkavat olla kaksivuotiaita.

Vanhempainvapaat voi pitää erimittaisissa jaksoissa, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta.

Kelan mukaan miehet pitävät vanhempainvapaata usein äidin jälkeen. Näin ollen lopulliset tiedot siitä, paljonko isät käyttävät perhevapaapäiviä, saadaan syksyllä 2024, tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat