Monet suomalaiset koiranomistajat hädissään Norjan mysteeritaudista – viranomaisille paljon yhteydenottoja epäilyistä: "Voivat olla mitä vaan"

Norjassa koiria tappavan tuntemattoman sairauden mahdollisesta leviämisestä Suomeen ei ole tietoa. Tauti on tappanut yli 20 koiraa lyhyen ajan sisällä. Suomen viranomaistahot odottavat asiasta lisätietoa.

Ruokavirasto on julkaissut tiedotteessaan suosituksen, jossa kehotetaan välttämään koirien kuljettamista edestakaisin Norjaan. Ylitarkastaja Virva Valle kertoo, että myös Ruokavirasto elää tällä hetkellä epätietoisuudessa Norjan koirakuolemien syiden ja levinneisyyden suhteen.

– Ei ole mitään varmaa tietoa mistään tällä hetkellä. Voisi sanoa, että tilanne on status quo. Seurailemme tilannetta tällä hetkellä, Valle kertoo.

Valle muistuttaa, että koira voi kokea äkkikuoleman monesta syystä. Taustalla välttämättä ole ajankohtaisuudesta huolimatta Norjassa esiintyvä sairaus, vaikka oireet siihen viittaisivatkin.

Hän kertoo saaneensa tietoa joistakin yhteydenotoista tautiepäilyjen suhteen.

– Tapaukset voivat olla mitä vaan. Normaalistikin koirien keskuudessa esiintyy ripuli- ja oksennustauteja. Myös äkkikuolemia tapahtuu, esimerkiksi suolikierteet tai mahan dislokaatio ovat mahdollisia syitä. 

Suomen Kennelliitto: Kilpailu- ja näyttelykielto pysyy voimassa

Suomen Kennelliitto linjasi viime viikolla Norjan tapausten julkitulon yhteydessä, että norjalaiset koirat eivät voi osallistua Kennelliiton alaisiin tilaisuuksiin. Linjaus on edelleen voimassa.

– Nyt kun meillä ei ole uutta tietoa, norjalalaisten koirien kilpailu- ja näyttelykielto on voimassa toistaiseksi. Tiedotamme, kun uutta kerrottavaa ilmenee, mutta tällä hetkellä emme ota riskiä, Suomen Kennelliiton viestinnästä kerrotaan.

Kennelliitto on ollut tiedonvaihdossa koirakuolemien tiimoilta Ruokaviraston Norjan kenneliliiton kanssa. Lisäksi liitto pyrkii vastaamaan jäsenten kysymyksiin.

– On ymmärrettävää, että asia herättää huolta, koska koiran äkillinen menettäminen on kauheaa, viestinnästä lisätään.


Oikaisu 9.9. klo 15.32: Korjattu kirjoitusvirhe Kennelliiton nimestä.

Lue myös:

    Uusimmat