"Monet naiset ryntäävät takaisin töihin liian aikaisin" – vanhemman pitäisi olla kotona lapsen kolme ensimmäistä ikävuotta?

Erica Komisarin mukaan se, mitä ihmiset voivat tehdä ja mitä heidän pitäisi tehdä, ovat kaksi täysin eri asiaa.

Erica Komisar sai juhlissa kuulla olevansa antifeministi. Nimitys järkytti Komisaria, joka uskoo tasa-arvon puolesta taistelemiseen. Hän on töissä sosiaalityöntekijänä, psykoanalyytikkona ja vanhempien ohjaajana; uusimmassa kirjassaan Komisar kehotti naisia olemaan kotona lastensa kanssa, kunnes lapsi on kolme vuotta. Kritisoijan mukaan tämä ei ollut feministin mielipide.

– En ole samaa mieltä. Uskon voimallisesti, että miehillä ja naisilla pitäisi olla tasavertaiset mahdollisuudet ja valinnat, ja heidän tulisi saada samaa palkkaa samasta työstä. Olen innoissani siitä, että naisella voi olla ura ja hän voi elättää itsensä; hän voi päättää, ettei mene naimisiin tai ettei hän saa lapsia; ja että mies ei ole vähemmän mies, jos hän haluaa jäädä kotiin ja huolehtia lapsista, Komisar kuvaa Time-lehdessä.

– Uskon myös, että sekä miesten että naisten, työssäkäyvien tai ei, pitäisi panna lapsensa etusijalle kaikissa asioissa. Saatan olla lapsikeskeinen, mutta se ei tee minusta tasa-arvon vastustajaa.

"Unelmoin yhteiskunnasta, jossa naisia ei vaadita panemaan uraansa kaiken muun edelle"

Komisarin mukaan se, mitä ihmiset voivat tehdä ja mitä heidän pitäisi tehdä, ovat kaksi täysin eri asiaa.

– Monien äitien täytyy tehdä töitä elättääkseen perhettään. Mutta raja sen välillä, mitä tarvitsemme ja mitä haluamme, on joissain tapauksissa hämärtynyt. Sen sijaan, että arvostaisimme ja priorisoisimme suhteita lastemme kanssa, monet naiset ryntäävät takaisin töihin liian aikaisin – ja heitä, ketkä eivät ryntää, kritisoidaan toisinaan perheen asettamisesta etusijalle, Komisar kuvaa.

– Ihminen voi tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, mutta hän ei voi tehdä niitä kaikkia hyvin yhtä aikaa.

Komisar on tavannut nuoria naisia, jotka eivät uskalla poistua työelämästä; he pelkäävät, etteivät koskaan pääse takaisin samaan työhön ja rooliin. Valitettavasti pelko tulee toisinaan todeksi.

– Se on oire seksismistä, joka on itsepintaisesti kiinni kulttuurissamme.

Komisarin mukaan perheen valitseminen työn sijaan on uhraus, mutta työn valitseminen voi uhrata läheisen suhteen lapseen.

– En koskaan haluaisi palata aikaan, jossa naisella ei ollut mahdollisuutta elää elämää, jota hän itse haluaa elää. Mutta unelmoin yhteiskunnasta, jossa naisia ei vaadita panemaan uraansa kaiken muun edelle.


***


Lue myös:

    Uusimmat