"On aina jotakin lisää, mitä meidän pitäisi olla tekemässä" – tässäkö oikea syy siihen, miksi äidit ovat jatkuvasti kiireisiä ja uupuneita?

8:11

Ollessaan yksin kotona Christine Organ tajusi, miksi äidit ovat aina väsyneitä. – On aina jotakin lisää, mitä meidän pitäisi olla tekemässä. Eivätkä sydämemme koskaan lakkaa tuntemasta, hän kirjoittaa.

Videolla Sini Ariell Bonds ja Irene Naakka kertovat avoimesti vaikeasta vauva-arjesta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. ​​​​​​​

Eräänä päivänä Christine Organ havaitsi olevansa yksin kotona. Hänen kaksi lastaan olivat ystävillään, ja aviomieskin kuntosalilla.

– Huolimatta siitä, että minulla oli koko talo itselleni – mikä on suunnilleen jokaisen äidin unelma – olin oudon levoton, Organ kuvailee Scary Mommy -sivustolla.

Hän yritti miettiä, pitikö hänen saattaa loppuun jokin projekti, siivota tai hoitaa muita asioita. Mitään hyvin tärkeää ei tullut mieleen.

– Olisin voinut lukea kirjaa. Olisin voinut mennä pitkään suihkuun tai lakata kynnet. Olisin voinut ottaa torkut, tai tuijottaa tyhjyyteen tunnin ajan. Mutta mitä minä tein? Hermoilin kaikista asioista, joita minun pitäisi olla tekemässä, keksin itselleni projekteja ja annoin mieleni yleisesti laukata huolista villinä ja sydämeni myllertää tunteikkaana. Ja tämä on se syy, miksi äidit tuntevat olevansa kiireisiä koko ajan.

"Ajattelemme kaikkia niitä asioita, jotka pitäisi hoitaa"

Organin mukaan äidin mieli ei koskaan pysähdy, eikä hän ole koskaan "valmis".

– On aina jotakin lisää, mitä meidän pitäisi olla tekemässä. Eivätkä sydämemme koskaan lakkaa tuntemasta.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Organin mukaan moni äiti toivoo, että perhe vain tekisi asioita itse, ilman käskemistä; moni kokee olevansa perheen kalenteri, taloudenhoitaja ja kaikkien asioiden tietäjä.

– Ja tuokin on totta. Mutta kyse on enemmästä. Kyse on siitä tunne-energiasta, jota käytämme, emme vain suunnittelemiseen ja siihen, että ajattelemme kaikkia niitä asioita, jotka pitäisi hoitaa, vaan siihen, että välitämme niin syvästi kaikista asioista. Pelkästään mielemme ei käy ylikierroksilla, myös sydämemme käy.

Jatkuva tunteminen on "hiton uuvuttavaa"

Organin mukaan moni äiti panee itsensä ja sydämensä likoon perheen asioiden puolesta, koska välittää syvästi perheestään, sen hyvinvoinnista sekä omasta roolistaan äitinä.

– Emme ole vain kiireisiä tehdessämme ja ajatellessamme, vaan kiireisiä tuntiessamme. Ja se on hiton uuvuttavaa.

Organ uskoo, että isätkin välittävät perheistään yhtä paljon.

– He vaikuttavat paremmin kykeneviltä sulkemaan tunteet ulos ja lokeroimaan ne. Kun he viettävät aikaa lastensa kanssa, he ovat upeita isiä; kun he ovat töissä, he keskittyvät töihin, Organ kuvailee.

– Me äidit tunnumme välittävän kaikista asioista koko ajan. Kun en ole lasteni kanssa, huolehdin siitä, söivätkö he terveellisen iltapalan, tai että ovatko he surullisia, kun en ole kotona lukemassa heille iltasatua. Kun en ole töissä, tunnen, että olen unohtanut jotakin tai minun pitäisi vielä tehdä jotain, jotta kaikki olisi vielä paremmin. Kun sanon "ei" vapaaehtoistyölle, koen huonoa omaatuntoa, koska petän ihmisiä tai en palvele yhteisöäni paremmin.

Organin mukaan kaikki tämä tunteikas huoli on syy sille, että äidit ovat koko ajan niin väsyneitä.

– Koska me ilmeisesti kannamme koko hiton maailman tunnelastia selässämme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja