Äiti jakaa tärkeän viestin väsyneille äideille sosiaalisessa mediassa: ”Älkää keksikö tekosyitä p**koille miehille"

Sohvia arvosteltiin törkeästi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen 5:51
Sohvin lapsi syntyi kymmenen vuotta sitten traumaattisen imukuppisynnytyksen lopuksi. Ennen ponnistusvaihetta Sohvi sai kuitenkin kuulla arvostelua lähestulkoon kaikesta, mitä teki tai jätti tekemättä. Lopulta välit katkesivat moniin läheisiin.

Erään äidin julkaisu sosiaalisessa mediassa on kerännyt paljon ylistystä. Julkaisussa puolustetaan väsyneiden äitien oikeuksia ja kehotetaan laiskoja isiä ryhdistäytymään. 

Amerikkalainen kirjailija ja äiti Zawn Villines jakoi Facebookissa todella suositun viestin, joka kehottaa kaikkia äitejä lopettamaan keksimästä tekosyitä puolisoidensa laiskuudelle. Zawn valittaa yleisistä neuvoista, joita annetaan väsyneille äideille:

– Jokainen sivusto jota seuraan, jokainen vanhempainryhmä, johon kuulun, niin näen saman asian: äidit puhuvat siitä, kuinka epätasa-arvoisesti työn määrä jakaantuu heidän avioliitossaan, Zawn kirjoittaa. 

– Ongelmat ovat samanlaisia: 'Synnytin juuri, olen yöllä hereillä imettämässä. Miksi juuri minun täytyy tehdä myös ruokaa ja siivota, kun samaan aikaan puolisoni katsoo televisiota?' Neuvot ovat aina samanlaisia kaikille äideille: Ole armollinen itsellesi. Et voi tehdä yksin kaikkea. Vanhemmuus on raskasta. Blaa blaa blaa. 

Zawn on kyllästynyt siihen, että kaikki kuulostaa paremmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Hän menee suoraan asiaan.

– En tiedä, kenen täytyy kuulla tämä, mutta annan sinulle paremman neuvon: jätä hänet.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Uskalla vaatia itsellesi vapaata aikaa

Zawn puhuu siitä, kuinka yhteiskunta on paljon helpompi isille, ja kuinka he usein pääsevät ensimmäisenä vapaalle, huolimatta siitä, kuinka väsyneitä äidit ovat.

– Tämä kulttuurinen normi, jossa mies saa olla vapaalla, sillä välin, kun hänen vaimonsa on synnytyksessä, kärsimyksessä ja kivuissaan, on naisvihamielinen. Miehet eivät ole synnynnäisesti taitamattomia, laiskoja tai kyvyttömiä tekemään osuuttaan reilussa työnjaossa. 

Zawn myös muistuttaa naisille, että miehet, jotka eivät osallistu vanhemmuuteen, eivät ansaitse vaimoa.

– Kerro sille idiootille, että lähtee golf-kurssilta, raahaa itsensä kotiin, nousee ylös keskellä yötä vauvan kanssa ja ansaitsee oikeutensa pysyä avioliitossa.

Hän nostaa esille laiskat miehet. Hän kertoo omasta aviomiehestään positiivisena esimerkkinä. Mies työskentelee paljon, mutta auttaa silti lapsien kanssa.

Hän päättää julkaisun lyhyesti mutta ytimekkäästi.

– Jos hän saa vapaa-aikaa, mutta sinä et, jos hän saa nukkua ja sinä et, jos sinä joudut tekemään kotityöt ja hän ei, arvaa mitä. Se ei ole vahinko. Hän tietää tasan tarkkaan, mitä on tekemässä. Lapsen syntymisen jälkeen työnjako avioliitossa on usein epäreilu. Älkää keksikö tekosyitä paskoille miehille, Zawn kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat