Mainos

Monacon Rainier kuollut

Monacon ruhtinas Rainier III on kuollut 81-vuotiaana. Vuonna 1949 valtaan noussut Rainier oli Euroopan pisimpään hallinnut monarkki.

Rainier kärsii sydämen, keuhkojen ja munuaisten vajaatoiminnasta. Hän oli sairaalapotilaana 7. maaliskuuta alkaen, viimeiset viikot teho-osastolla.

Valtaistuimella Rainieria seuraa hänen poikansa prinssi Albert, 47, joka otti vastaan isänsä hallintotehtävät jo viime viikolla.

Kiillettä ja kimallusta

Thaimaan kuninkaan jälkeen maailman pitkäaikaisimman monarkin elämä muuttui lähes saippuaoopperan kaltaiseksi, kun hän nai Hollywood-tähti Grace Kellyn 1956.

Kelly kuoli auto-onnettomuudessa 1982, mutta hänen Monacolle tuomansa julkisuusmaine on vain kasvanut. Avioliitosta syntyi kolme lasta: kruununprinssi Albert sekä prinsessatCaroline ja Stephanie.

Rainier pyrki koko valtakautensa ajan tekemään Monacosta kansainvälisen yhteisön merkittävän jäsenen. Vuonna 1993 maasta tuli YK:n 183. jäsenmaa. Monaco tunnetaan myös rikkaiden viihdemaailman tähtien ja huippu-urheilijoiden veroparatiisina.

Rainier muutti 1962 maan perustuslakia siten, että valta jaettiin ruhtinaan ja 18-jäsenisen kansallisen neuvoston kesken. Samalla hallitsijalta riisuttiin hänen jumalalliset valtaoikeutensa.

Rainier koulutettiin Britanniassa, Sveitsissä ja Ranskassa. Hän opiskeli kirjallisuutta ja valtio-oppia. Hän palveli vapaaehtoisena Ranskan armeijassa syyskuussa 1944 ja oli valtaamassa takaisin Alsacea vetäytyvältä Saksan armeijalta.

Rainierin isä oli ruhtinas Pierre de Polignac ja äiti ruhtinatar Charlotte. Grimaldin suku on hallinnut ruhtinaskuntaa seitsemän vuosisataa.

(MTV3-AFP-STT)

(Seitsemän uutiset 06.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.