Mökin ostajalla on nyt valinnanvaraa – vanhempien mökit eivät kelpaa nuorille

Loma-asuntojen tarjonta tulevana mökkikautena on hyvä, paljastaa tuore SKV Kiinteistönvälityksen tekemä kysely. Erityisesti ikääntyneet myyvät mökkejään, sillä heidän lapsensa eivät niitä välttämättä halua.

Loma-asuntokauppa ei vielä ole kuumimmillaan, mutta välittäjät arvioivat tämän kesän olevan suotuisa kesämökistä haaveilevalle. SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemä kysely paljastaa, että vapaa-ajanasuntomarkkinoilla on kesällä tarjontaa selkeästi enemmän kuin viime vuonna.

Viime vuonna loma-asumiseen liittyviä kiinteistökauppoja tehtiin 10 500, joka oli kymmenen prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Mökkikauppojen aluekohtaiset erot olivat suuria. Kauppaa käytiin edellisvuotta vauhdikkaammin ainoastaan Pohjois-Savossa, jossa kauppojen määrä kasvoi 3,8 prosenttia, kun esimerkiksi Varsinais-Suomessa kauppa laski 13,6 prosenttia.

– Yhtenä syynä laskuun on aiempien vuosien venäläisten ostobuumi, joka nosti mökkien hintoja. Suomalainen rantamökistä unelmoiva perhe ei niillä hinnoilla enää osta, välittäjät arvioivat.

LUE:

Suurin osa kyselyyn vastanneista välittäjistä uskoo vuoden sisään tehtyjen kauppojen määrän pysyvän ennallaan erityisesti kysytyissä rantakohteissa. Sen sijaan ilman omaa rantaa tai lomakeskuksissa sijaitsevien mökkien kaupan uskotaan hieman hiipuvan. Useat välittäjät arvioivat tämän johtavan erityisesti kuivan maan mökkien hintojen laskuun.

Nuoret eivät hingu mökinomistajiksi

Moni välittäjä kertoo kasvavan kesämökkitarjonnan johtuvan iäkkäämpien ihmisten halusta luopua loma-asunnostaan. Heidän vapaa-ajanasuntonsa on usein sähkötön mummonmökki, jota omat lapset eivät halua huollettavakseen. Lapset ovat saattaneet myös ostaa jo oman kesämökkinsä.

– Merkittävä muutos on, ettei 25–35-vuotiaita enää kiinnosta oma kesämökki, SKV:n välittäjä kertoo.

– Iäkkäämmät arvostavat mökkielämää selvästi enemmän kuin nuoret. Nuoret hakevat myös mökkielämältä sosiaalista kanssakäymistä ja "hämyhimmeli" ei enää kelpaa. Pitää olla "jumaltenranta", arvioi toinen välittäjä.

Nettiyhteyttä edellytetään

Loma-asunnolta vaaditaan lähes omakotitasoista varustusta nopeine nettiyhteyksineen ja saunaosastoineen. Mökki ei saa sijaita kaukana maaseudulla, vaan mielellään kohtuuetäisyydellä kaupungista ja palveluista. Vaikka hyvin varustellut kakkosasunnot tekevätkin kauppansa, myös vaatimattomammilla mummonmökeillä on oma ostajakuntansa.

– Mökin ostajia kiinnostavat lähinnä kokonaiskustannus ja vuosikulut kohteesta. Ne, jotka haluavat edullisen mummonmökin, ovat myös valmiita remontoimaan sitä. Sen sijaan kalliimmilta rantakohteilta odotetaan erinomaista varustelutasoa, SKV:n välittäjät kertovat.

Vaikka loma-asuntokaupoissa vallitsevatkin tällä hetkellä ostajien markkinat, uskovat välittäjät kaikkien mökkien tekevän kauppansa, kunhan hintapyyntö on kohdallaan.

– Hintapyyntö kannattaa asettaa lähelle toteutuvaa hintaa. Nyt ei kannata lähteä kokeilemaan onneaan ylisuurilla pyynnöillä, välittäjä neuvoo.

MTV3/Jokakoti

Lähde: Deski

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja