Mainos

Mogadishun radiot lopettivat musiikin soittamisen

Lähes kaikki Somalian pääkaupungin Mogadishun radioasemat lopettivat tänään musiikin soittamisen. Musiikkikappaleiden lisäksi myös tunnussävelmät lakkautettiin.

- Käytämme muita ääniä, kuten konetuliaseen papatusta sekä ajoneuvojen ja lintujen ääniä yhdistäessämme radio-ohjelmat uutislähetyksiin, kertoo radioasema Tusmon toimittaja Britannian yleisradoyhtiön BBC:lle.

Syynä on ääri-islamilaisen järjestön, Hezb al-Islamin, toissa viikolla esittämä vaatimus musiikkilähetysten lopettamiseksi. Järjestön mukaan musiikin kuuntelu on islamin vastaista ja järjestö antoi radioasemille kymmenen päivää aikaa vaientaa "paheelliset" musiikkilähetykset. Kieltoa uhmaavat asemat uhattiin sulkea ja niskuroijat laittaa ruotuun.

- Kielto oli sopivin keino eliminoida paheellinen aines, koska musiikin ja laulujen kuuntelu on laitonta islamissa. Kuka tahansa, joka toimii määräyksen vastaisesti tulee vastaamaan seurauksista, kertoo Hezb al-Islamin johtaja. - Allahin nimeen, paikallinen media on ymmärtänyt päätöksen tärkeyden ja se on nyt laitettu täytäntöön. Tästä lähtien emme kuule musiikkia suurimmasta osasta Mogadishun radioista.

Radioasemien päälliköt sanoivat antaneensa periksi, koska eivät uskaltaneet vastustaa määräyksiä oman turvallisuuden vuoksi.

- Pidämme toimenpidettä törkeänä loukkauksena ilmaisunvapaudelle. Määräykset määräysten jälkeen tarkoittavat sitä, ettei Somaliassa tule olemaan riippumatonta mediaa, totesi Somalian journalistiliiton virkamies.

Mogadishussa toimii tällä hetkellä 15 radioasemaa, jotka ovat soittaneet 18 tuntia päivässä lähinnä somalialaista, mutta myös arabialaista, afrikkalaista sekä länsimaista musiikkia. Kaupungin asukkailla on kuitenkin yhä mahdollisuus virittää taajuus kahdelle musiikkia soittavalle radioasemalle, jotka sijaitsevat Mogadishussa ääri-islamilaisten ulottumattomissa. Toinen asemista on hallituksen alainen ja toinen toimii Keniasta käsin FM lähettimen avulla.

Somalialla ei ole ollut toimivaa keskushallintoa vuoden 1991 jälkeen, ja suurta osaa maata hallitsevat islamistiset militantit. Vain pientä osaa pääkaupungista Mogadishusta kontrolloi Afrikan unionin joukkojen ja YK:n tukema siirtymähallitus. Juuri tällä piskuisella alueella toimivat ainoat musiikkia tarjoavat radioasemat.

Kapinalliset, kuten Hezb al-Islam sekä terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva al-Shabab, ovat lujittaneet otettaan Somalian eteläosissa. Viime viikolla al-Shabab sulki BBC:n radiolähetykset alueen viidessä kaupungissa.

Somalian islamistit ovat viime vuosina määränneet runsaasti rajoituksia. Rajoitukset ovat muun muassa kieltäneet elokuvat ja jalkapallon sekä pakottaneet miehiä kasvattamaan partojaan.

(MTV3-BBC-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.