MM-mitalistikiekkoilija tunsi itsensä hyödyttömäksi, masentui ja hankki uuden ammatin: "Oli rankkaa istua penkillä ja ansaita paljon rahaa"

Voisi tuntua hienolta ajatukselta ansaita paljon rahaa vähäisellä työpanoksella. MM-mitalinkin voittanut jääkiekkoilija Johan Andersson ei kokenut asiaa niin. 

Johan Andersson, 35, oli lahjakas jääkiekkoilija, jonka Chicago Blackhawks varasi NHL:ään kuudennella kierroksella vuonna 2003. Hän edusti Tre Kronoria MM-kisoissa 2008 ja 2009, jolloin Ruotsi otti pronssia. 

Urallaan 416 SHL-ottelua pelanneen hyökkääjän ura alkoi kuitenkin vääntyä väärään suuntaan Färjestadissa kaudella 2009–10. Aika Timråssa oli ollut onnellista muun muassa Kalle Koskisen joukkuekaverina, mutta elämä muuttui, kun palkka nousi ja odotukset kasvoivat huippujoukkueessa. 

Anderssonille oli tullut kyselyitä NHL:stäkin, mutta hän päätti jatkaa Ruotsissa. Samaan aikaan jääkiekko alkoi muuttua vauhdikkaammaksi, eikä 26-vuotias sentteri kokenut enää pysyvänsä mukana. 

Rooli pieneni, ja Andersson masentui. 

– Ei ole helppoa tehdä rahaa ja olla täyttämättä odotuksia. Se on ehkä kehittyneen maailman ongelma. Tunnet itsesi avuttomaksi ja riittämättömäksi, hän kertoi Aftonbladetissa

– Uskon, että tästä on tärkeää puhua. On vaikeaa istua penkillä ja ansaita paljon rahaa. Halusin olla sen arvoinen. Tein parhaani Färjestadissa, mutta se ei riittänyt. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Olin kierteessä"

Hän asui yksin Karlstadissa ja mietti allapäin syntyjä syviä. 

– Olin kierteessä ja erittäin surullinen. Minulla ei ollut kuitenkaan itsetuhoisia ajatuksia. 

Ura ja elämä eivät lähtenet nousuun Linköpingissäkään. Tilannetta ei helpottanut sekään, että kroppa alkoi hajota. Elimistö oli sekaisin runsaiden antibioottien takia. Hän ei ymmärtänyt levätä, vaan treenasi lisää. 

– Lopulta sain verituplan. Ehkä osittain geneettisistä syistä ja osittain siksi, että kehoni oli näännyksissä. 

Askel taaksepäin voi auttaa

Andersson teki neljän pelaamattoman kauden jälkeen vielä paluun viime kaudella Ruotsin kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Hän on saanut elämänsä kuntoon ja hankkinut uuden ammatin. Andersson ansaitsee poliisina kotikaupungissaan Ljungbyssä 2350 euroa kuukaudessa. Andersson oli yksi ensimmäisistä paikalla olleista poliiseista Drottninggatanin terroristi-iskussa vuonna 2017. 

Andersson haluaa viestittää, että vaikka jääkiekko tuntuu nuorena hauskalta, tilanne voi muuttua. 

– Seurat tarjoavat pelaajille enemmän apua kuin minun aikanani, hän muistuttaa. 

Ex-pelaaja pitää hyvänä Patrik Berglundin ja Jonathan Dahlenin esimerkkiä. Molemmat palasivat Pohjois-Amerikasta Ruotsiin. 

– He löysivät taas ilon elämään otettuaan askeleen taaksepäin. Kun olet siinä hullunmyllyssä, ei ole helppoa tehdä järkeviä päätöksiä. 







Lue myös:

    Uusimmat