Leijonien kiusaaja Peter Forsberg avautuu uran jälkeisistä masennusongelmista: "Tajuat, että maailmassa on miljoonia sinua parempia"

0:37
Mattias Ekholm muistelee Peter Forsbergin ikimuistoista maalia Suomea vastaan.

Suomalaiset jääkiekkojännärit ovat kironneet moneen otteeseen Peter Forsbergin taitoja jäällä. Kiekkouran lopettaminen oli Forsbergille kova paikka. 

Forsberg joutui lopettamaan menestyksekkään uransa vuonna 2011 lukuisten vammojen takia. Forsberg muutti vaimon ja kahden lapsensa kanssa hieman yllättäen noin vuosi sitten Sveitsin Zugiin. 

Forsberg antoi laajan haastattelun sveitsiläiselle Neue Zürcher Zeitungille. Ruotsalaislegenda kertoi, että hän tunsi olonsa tyhjäksi lopettamisen jälkeen. 

– Minulla oli omat ongelmani. Tunsin itseni masentuneeksi, hän sanoi. 

Forsberg, 46, sanoi tietävänsä monia jääkiekkoilijoita, jotka ovat sortuneet alkoholin ja uhkapelin pauloihin lopettamisen jälkeen. 

– He eivät tiedä mitä tehdä aamulla. He ovat olleet maailman parhaimmistoa urheilussa, mutta sitten huomaavatkin, että muilla aloilla kokemusta ei ole ollenkaan. Tajuat, että maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka ovat parempia kuin sinä. 

Forsberg sanoi haastattelussa, että loukkaantumisten täyttämät loppuvuodet siloittivat tietä uran jälkeiseen elämään. Hän sai varautua pikku hiljaa väistämättömään. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Sopimusneuvotteluihin kymmenen minuuttia

Forsberg puhui myös rahasta ja pelaajien sitoutumisesta omaan seuraansa. 

– Oli itsestäänselvää, että pelasin Ruotsissa MoDossa. Minua olisi pitänyt uhata aseella, jos olisin pelannut jossain muualla, Forsberg sanoo. 

– En välittänyt niinkään rahasta. Halusin pelata. NHL:ssä sopimusneuvotteluni kestivät noin kymmenen minuuttia .

"Poika tekee mistä pitää"

Forsberg huomautti, että uran aikana saadut aivotärähdykset ovat hankaloittaneet monen entisen jääkiekkotähden uranjälkeistä elämää. 

"Foppa" nosti esimerkiksi Colorado Avalanchessa pelanneen joukkuekaverin Adam Deadmarshin, joka joutui jäämään Forsbergin Hall of Fame -tilaisuudesta pois oireiden takia. Hän ei kestänyt ihmisjoukkoja ja kovia ääniä. 

– Peli on tullut nopeammaksi ja pelaajat vahvemmiksi. Jäällä pitää käyttää harkintaa, hän sanoi. 

– Olen hämmästynyt nopeudesta. Minulla ei olisi nykykiekossa mitään mahdollisuuksia. 

Forsbergin 7-vuotias poika Lennox pelaa jääkiekkoa Zugissa. Forsberg ei kuitenkaan halua estää pojan harrastusta, vaikka hän sanoo olevansa huolissaan hänen terveydestään. 

– Hän tekee mistä pitää. Ei ole väliä, onko se jääkiekkoa, kokkaamista tai musiikkia. 


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja