MM-mitalihaaveet nousevat Ilkka Herolan ympärillä – kilpailutauko paljasti tärkeän asian: "Se ei vaadi enää ihmeitä"

10:24
Val di Fiemmessä säväyttäneen Ilkka Herolan kausi etenee aikataulussa: "Arvokisamitali motivoi paljon"

Yhdistetyn suomalaistähti Ilkka Herola palasi lähes kuukauden kilpailutauon jälkeen laduille viikonloppuna Val di Fiemmessä. Kauden ensimmäinen palkintopallisijoitus sinetöityi perjantaina, kun Herola nousi henkilökohtaisessa kilpailussa sijalta 17 toiseksi.

Kolmas sija lauantain parisprintissä yhdessä Eero Hirvosen kanssa täydensi viikonlopun sadon.

Mäessä onnistuminen on ollut Herolan kohdalla menestyksen määrittävä tekijä jo pitkään. Ladulla suomalainen lukeutuu maailmancupin nopeimpiin hiihtäjiin.

– Todella hieno viikonloppu sekä sijoitusten että etenkin hyppäämisen kannalta, joka oli nyt koko viikonlopun hyvällä tasolla. Sitä tässä onkin odoteltu jo jonkin aikaa, Herola kommentoi MTV Urheilulle.

Yhdistetyn maailmancupissa kilpailtiin edellisen kerran joulukuun 19.-20. päivä. Herola jäi tämän jälkeen harjoittelemaan rauhassa Suomeen. Ratkaisu tuntuu urheilijasta itsestäänkin jälkikäteen oikealta.

– Se (viikonlopun menestys) lisää luottamusta siihen, että tehdyt asiat ovat olleet oikeita. Työllä kasvatetun potentiaalin ulosmittaaminen on mahdollista. Tiesimme parin vuoden takaisesta, että hyppäämisen ollessa tahmeaa tilanteen rauhoittaminen on minun kohdallani hyvä ratkaisu.

”Tilanteen rauhoittaminen” tarkoitti Herolan mukaan mäkiharjoittelua ilman painetta, ylipäätään pään puhdistamista hyppäämisestä. Päätös oli Herolan mukaan tärkeä resurssi myös tulevaisuuteen, kun vaikeat ajat jälleen koittavat.

– Muut lähtivät korkean paikan leirille, mutta minun kohdallani ei ollut mitään järkeä lähteä sinne hakemaan mitään kymmenen sekunnin parannusta hiihtovauhtiin. Siinä oli riskinä se, että olisi mäkiosuuden jälkeen minuutin tai puolitoista kauempana kärjestä. Minun tapauksessani kannatti vain laittaa kaikki keskittyminen hyppäämiseen ja optimoida se, Herola analysoi.

– Hyvän hyppäämisen jaksoja minulla on ollut ennenkin, mutta ne ovat enemmänkin sijoittuneet kauden loppupuolelle. Kun on kerran käynyt huipulla, tietää, että tason saavuttaminen on mahdollista uudelleenkin. Nyt ollaan aika lähellä taas sitä. Haemme nyt lähinnä fiilistä ja rentoutta. Perusasioita ei tarvitse jyystää koko ajan, Herola arvioi.

Katsoja kotisohvalla saattaa toisinaan pohtia hiihtämisen ja mäkihypyn keskinäistä suhdetta yhdistetyssä. Herola näkee, että mäkihyppy määrittää hiihtoa enemmän, tuleeko yhdistetyn urheilijasta menestyvä vai ei.

– Mäkihyppy on laji, jossa erot ovat paljon radikaalimpia. Jokainen pystyy hiihtämään, se ei ole kenellekään fyysinen mahdottomuus. Mäestä hyvin hyppääminen on jo lähtökohtaisesti kuitenkin sellainen asia, joka on henkisten ja fyysisten rajoitteidenkin vuoksi monen pienen asian summa. Sen vuoksi sanoisin, että mäkihyppy on niistä kahdesta se haastavampi osio. Tietyn tason saavuttaminen on hiihdossa käytännössä vain kovaa työntekoa, mutta mäkeä hyppäämään ei välttämättä opi, vaikka tekisi mitä.

Hiihdon MM-kilpailujen on määrä käynnistyä helmikuun 23. päivä Saksan Oberstdorfissa. Yhdistetyn maailmancupin kalenteriin on merkitty sitä ennen kolme kilpailua, joista ensimmäinen on ohjelmassa tulevana viikkona Lahden Salpausselällä.

Herola tiedostaa kasvaneet mitaliodotukset sekä ympärillä että urheilijalla itsellään. Lähtökohtaisiin suunnitelmiin kuuluu kilpailla kaikissa MM-kisoja edeltävissä kilpailuissa, eikä harjoittelussa ole määrä tehdä merkittäviä muutoksia.

– Arvokisamitali motivoi paljon. Sitä on jahdattu ja tiedän, että se on realismia. Se ei vaadi enää ihmeitä, vaan tavallinen hyvä suoritus riittää silloin, kun asiat menevät kohdilleen. Rennoin mielin kisoja kohti ja katsotaan paikan päällä, kestääkö kantti, Herola hymyilee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja