Mitkä nukahtamiskeinoista toimivat? Asiantuntija paljastaa!

Huffington Postin haastattelema asiantuntija Michael Decker kertoo mitkä nukahtamiskeinot todella ovat tehokkaita. Yllättäen tehokkain keino onkin nousta ylös sängystä!

Georgian yliopiston professori Michael Decker kertoo Huffington Postin haastattelussa, mitkä perinteisistä nukahtamiskeinoista toimivat ja mitkä eivät.

Tuutulaulut

Rauhoittavan musiikin kuuntelu helpottaa nukahtamista. Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan kuuntelemalla noin 45 minuuttia tuutulauluja ennen nukkumaanmenoa nukahtaminen helpottui jopa 35 prosentilla.

Valitse siis levylautasellesi hidasta ja pehmeää musiikkia ennen vuoteeseen menoa.

Lämmin maito

Lämpimän maidon on pitkään uskottu helpottavan nukahtamista sen sisältämän tryptofaanin vuoksi, mutta todellisuudessa juoman vaikutus on täysin päinvastainen. Maito sisältää myös runsaasti proteiinia, joka tuhoaa unta tuovan tryptofaanin vaikutukset.

Lampaiden laskeminen

Jos haluat tylsistyttää itsesi uneen, voi lampaiden laskeminen ollakin hyvä keino. Vuonna 2002 tehdyn tutkimuksen mukaan rauhoittavan ympäristön kuvitteleminen on kuitenkin paljon hyödyllisempää. Se nopeuttaa nukahtamista keskimäärin 20 minuutilla.

Seuraavan kerran kun haluat nukahtaa mielikuvan ansiosta, kuvittele makaavasi kauniilla niityllä tai rannalla.

Hengitysharjoitus

Erilaiset hengitysharjoitukset hidastavat sykettä, jolloin nukahtaminen on helpompaa.

Lämmin kylpy

Uni tulee, kun ruumiinlämpö laskee. Vaikka lämmin kylpy tai esimerkiksi sauna nostaa hetkellisesti ruumiinlämpöäsi, sen aleneminen sen jälkeen rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan.

– Tutkimusten mukaan lämpimässä kylvyssä ennen nukkumaanmenoa käyvät ihmiset nukahtavat nopeammin, minkä lisäksi heidän unensa laatu on parempaa, Decker kertoo.

Unimyssy

Lasillinen viiniä tai pieni määrä muuta alkoholia on monen unilääke, mutta todellisuudessa se tekee yöstäsi vaikeamman. Saatat toki nukahtaa helpommin, mutta uni on rauhatonta ja heräilet helposti, minkä lisäksi unesi voivat olla rauhattomia.

– Alkoholi tehostaa maksan aineenvaihduntaa, mikä ei tee hyvää unelle, Decker toteaa.

Älä siis nauti alkoholia ennen nukkumaan menoa.

Sängystä ylös nouseminen

Nouse ylös sängystä, jotta saat unen päästä paremmin kiinni. Neuvo kuulostaa oudolta, mutta Deckerin mukaan se on erittäin tehokas.

– Kun pysyt sängyssä etkä saa unta, voi tilanne vain lisätä tuskastumistasi ja siten vaikeuttaa nukahtamista. Jos et ole nukahtanut 15–20 minuutin kuluttua sänkyyn menemisestä, nouse ylös ja vietä aikaa jossain muussa osassa kotiasi, kunnes tunnet olosi jälleen väsyneeksi, Decker neuvoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat