Piteletkö koiraasi hihnassa väärin? Kirurgit varoittavat vakavista vammoista

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02
Näin etsit punkkeja koirasta.

Kirurgit varoittavat koiranomistajia väärästä tavasta pidellä talutushihnaa. 

Briteissä kirurgit varoittelevat koiranomistajia kietomasta talutushihnaa sormien tai ranteensa ympärille. Väärä tapa pidellä hihnaa voi nimittäin johtaa vakavaan käsivammaan, uutisoi BBC

Brittiläisen käsikirurgian yhdistyksen, British Society for Surgery of the Handin, BSSH:n, mukaan pelkästään Cornwallin alueella todettiin viime vuonna 30 vakavaa käsivammaa, jotka johtuivat koirien hihnoista.

Yhdistyksen mukaan vammat syntyvät yleensä silloin, kun omistajat ovat kietoneet hihnan ranteen, käden tai sormien ympärille tai laittaneet sormet pannan alle. Yhtäkkinen voima koiran riuhtoessa aiheuttaa vammoja.

BSSH varoittaa myös, että koiran taltuttaminen pannan alla sormia pitämällä, voi aiheuttaa vakavia sormivammoja.

"Kuin fileerausveitsi"

Eräs vammoja saaneista oli kahden noutajan omistaja, Jillian Tisdale, 65. Muutama kuukausi sitten Jillian oli juuri saanut lenkitettyä toisen koiristaan, kun se havaitsi toisen koiran ja lähti innoissaan juoksemaan.

Hihna kiristyi tiukasti Jillianin oikean käden keskisormen ympärille johtaen vakaviin vammoihin. Ihoa ja pehmytkudosta repeytyi irti. Hän sai myös vakavia haavoja ja hänen etusormensa meni sijoiltaan.

Jillianilla oli käytössään sisäänvedettävä hihna, joka naisen mukaan käyttäytyi kiristyessään kuin "fileerausveitsi".

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jilliania hoitanut kirurgi Rebecca Dunlop kertoo havainneensa vastaavien vammojen lisääntyneen viime vuosina.

– Koska olen nähnyt monia koirien hihnojen ja pantojen aiheuttamia vakavia vammoja, haluan koirien ystävien olevan tietoisia niistä yksinkertaisista askeleista, joita he voivat ottaa välttääkseen vakavat käsivammat, Dunlop sanoo.

Älä tee näitä virheitä

Välttääkseen vammoja BSSH ohjeistaa, että koiranomistajan kannattaa välttää sormien laittamista koiran pannan alle. Sen sijaan kannattaa käyttää pantaa, jossa on kahva, josta koirasta saa napattua kiinni tarpeen tullen.

Hihnaa, etenkään sisäänvedettävää mallia, ei tulisi kietoa käden tai sormien ympärille.

Sisäänvedettäviä hihnoja kannattaisi käyttää vain avoimissa paikoissa, sillä ne voivat kietoutua vaarallisesti jalkojen, puiden tai huonekalujen ympärille, BSSH varoittaa.

Suuret koirat kannattaa pitää lyhyemmässä talutushihnassa, jotta ne eivät pääse kiihdyttämään suureen nopeuteen ja kiskaisemaan voimakkaasti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: BBC, Express.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat