Miten tehdä hyviä löytöjä kirppiksellä? Lue vinkit!

Lauantaina kaupungit ympäri Suomen muuttuvat taas kirpputoreiksi, kun Siivouspäivänä pistetään tavarat kiertoon. Kokosimme ohjeet onnistuneeseen second hand-shoppailuun!

Tiedäthän, miten jotkut onnistuvat löytämään kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa rääsyjen keskeltä varsinaisia aarteita, kuten aitoja vintage-leninkejä, ikuisia talvitakkeja ja persoonallisia asusteita, jotka vain paranevat ajan kanssa? Ota oppia ja lue vinkit löytöjen tunnistamiseen!

Tutki materiaalit

Laatua ei tunnista niinkään vaatteeseen ommellusta merkkilapusta, vaan materiaalista ja saumojen kaltaisten työnjälkien tasosta.

Etsi kirpputoreilta aitoja materiaaleja, jotka kestävät aikaa, kuten villaa, silkkiä ja nahkaa.

Kestävän ja lämpöisen talvitakin päällyskankaassa on mahdollisimamn iso osa villaa. Vanha villakangastakki voi olla todellinen löytö, sillä entisaikaan takki saattoi olla 100 prosenttisesti villaa. Nykyisin ketjukaupan villakangastakissa saattaa olla villaa alle puolet sekoitteesta.

Tarkista myös vuoret. Kai esimerkiksi hameessa tai jakussa on vuorikangas? Parhaimmillaan se on valmistettu esimerkiksi asetaatista.

Kauhtunut tai nyppääntynyt kangas ei ole kaunis. Monet aidot 1970-luvun mekot on toki valmistettu tuolloin niin ihmeellisen ihanasta polyesterista, mutta harkitse kahdesti ennen kuin ostat vanhan tekokuituvaatteen: näyttääkö ja tuntuuko materiaali yhä hyvältä?

Etsi asusteita

Jännittäviä, uniikkeja asusteita on hauska etsiä kirpputorilta ja yhdistellä uusiin vaatteisiin. Klassiset mallit ja vastakohtaisesti erikoiset koristeet esimerkiksi koruissa ja laukuissa ovat kiinnostavia. Pidä silmät auki silkkihuivien, kauniiden vöiden ja pukukorujen varalle. Asusteet myös sopivat aina, eikä sinun tarvitse murehtia sovittamisesta.

Keinonahka ei kulu kauniisti, joten jätä tekonahkaiset asusteet hankkimatta – poikkeuksena nyt ehkä kiiltonahka aidoissa ja jo itsessään kitseissä kasari- ja ysäriasusteissa. Sen sijaan aidosta nahasta valmistetut tuotteet vanhenevat kauniisti ja säilyttävät arvonsa. Huolellisesti tikatut vuoret, avainketjujen ja sisätaskujen kaltaiset yksityiskohdat kertovat laadusta. Silkkihuiveissa käsin ommeltu reuna on merkki laadukkaasta asusteesta.

Katse kenkiin

Älä hanki kenkiä, jotka on astuttu linttaan, vaikka ne olisivat kuinka edulliset. Korkolaput voit korjauttaa suutarilla, mutta jos itse korko on ryvettynyt käytössä, harkitse kenkiä uudestaan. Muista, että keinonahka ei pidä jalkojasi lämpiminä Suomen säässä ja näyttää halvalta kuluessaan.

Kotimaista couturea

Moni haaveilee löytävänsä kirpputorilta kuuluisan muotitalon vintage-luomuksen. Suomessa löydät kirpparilta todennäköisemmin mummon vintillä piilotelleita kotimaisia laatuvaatteita kuin aitoa vuosikerta-Chanelia tai Dioria. Ja se on hyvä!

Menneinä vuosikymmeninä Suomessa oli lukuisia salonkeja ja ateljeita, jotka tekivät haute coutureen verrattavissa olevia laadukkaista vaatteita. Esimerkiksi Salon Kaarlo Forsmanin, Atelier Riitta Immosen, Irja Palosen, La Roben ja Kaisu Heikkilän vaatteet edustavat kotimaista salonkilaatua ja ovat harvinaisia löytöjä. Valmisvaatteista esimerkiksi Vuokon vaatteet ja Marimekko pitävät pintansa sukupolvelta toiselle.

Älä mene vintage-halpaan

Vintage-villitys on innostanut kauppaamaan lähes mitä vain vanhaa ja retroa vintagena, vuosikertamuotina, jonka glamour heijastuu myös hintoihin. Muista kuitenkin, että mikä tahansa vanha vaate ei ole vintagea.

Ollakseen "vintage" vaatteen tulisi kuvastaa omaa aikakauttaan. Tällaisia ovat esimerkiksi 1950-luvun New Look-siluetin mukaiset mekot, 1970-luvun kaftaanit ja 1980-luvun Power Dressing-jakut. Sen sijaan kauhtunut t-paita (ehkä 1970-luvun bändipaitoja lukuunottamatta) tai perusjumpperi on vain vanha vaate, ei pala muodin historiaa. Älä siis maksa vanhasta puserosta ylimääräistä silloin, kun ikä ei tuo vaatteelle lisäarvoa. Kysy itseltäsi sen sijaan, ostaisitko samanlaisen ja samankuntoisen vaatteen, jos se olisi valmistettu tänä vuonna, ei ihailemallasi vuosikymmenellä?

Osta oman vartalosi mukaan

Aivan kuten muutenkin ostoksilla, älä hurmaannu halvasta hinnasta tai merkkilapusta. Istuuko vaate sinulle ja imarteleeko se vartalotyyppiäsi? Tulisiko sille käyttöä?

Kysy itseltäsi nämä kolme kysymystä ennen kuin teet ostopäätöksen. Muuten huomaat pian päätyväsi itse myymään ostoksiasi seuraavan Siivouspäivän tullen.

Seuraa MTV Lifestyleä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

Valmiina kirpparikierrokselle? Virittäydy vielä oikeaan tunnelmaan:

Hauskaa Siivouspäivää kaikille!

Lue myös:

    Uusimmat