Miten taikinasta saa kuohkean? Kotitalousopettaja vastaa

Leivontanurkassa oli mahdollisuus lähettää kysymyksiä kevään ja kesän leivonnasta kotitalousopettaja Arja Savelalle. Opi hyvät leivontaniksit taikinan kuohkeuttamiseen, kakkupohjien tekoon ja muffinseihin.

"Mikä on paras lääke siihen, että saa taikinasta kuin taikinasta kuohkean? Meinaa poikkeuksetta tulla liian "tymäkkää" oli kyse sitten pannarista, sämpylöistä tai pullataikinasta :)"

T:ak

Moi ak, lääke lienee jauhojen vähentäminen. Jauhot tosiaan turpoavat noissa kaikissa leivonnaisissa. Eli pehmeästä sämpylä- ja pullataikinasta tulee kuohkeat pullat. Pannaritaikinanhan pitää olla hyvin löysää velliä uuniin laitettaessa. Pannaritaikinaa kannattaa turvottaa puolisen tuntia ennen uuniin laittamista. Jos käyttää tummia jauhoja tai leseitä, niitä tarvitaan vielä vähemmän kuin vaaleita jauhoja, koska kuitu turpoaa taikinassa.

Hiivataikinoita tehdessä kunnon vaivaaminen. Käsin taikinaa on vaivattava ainakin vartin verran, koneella riittää hieman lyhyempi aika. Hyvin vaivattu taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaaminen on siksi tärkeää taikinalle, jotta muodostuu hyvä sitko ja se edesauttaa siihen, että pullat ja sämpylät ovat pehmeitä.

Kakkupohjat onnistumaan

"Miten saan kakkupohjan tehtyä niin, että se ei painu uunista oton jälkeen keskeltä kuopalle?"

T:tumpelo

Hei tumpelo! Kun munakakkuvaahto on vatkattu kuohkeaksi, siihen tulee lisätä jauhot nopeasti ja varovasti, vain vähän nostellen taikinnan joukkoon. Taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Toki voit kokeilla ilman voitelua pelkällä leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Kun kakku paistuu uunissa, luukkua ei saa availla turhaan, jotta kakku ei laske. Usein kakun keskeltä kuopalle laskeminen johtuu siitä, että vaahto saa täräyksen tai siitä, että kakku ei ole paistunut tarpeeksi, eli se on vielä keskeltä raakaa. Paista siis riittävästi, kokeile kakun kypsyyttä pienellä kakkutikulla tai cocktail-tikulla.

Taikinan ei pitäisi tarttua tikkuun, kun kakku on tarpeeksi kypsä. Kakkupohja kannattaa paistaa uunin alaosassa, jotta se ei pala päältä ennen kuin se on kypsää. Paistaminen on toki uunista riippuvainen, miten oma uunisi paistaa.

Miksi muffinsit turpoavat yli vuoasta?

"Miksi muffinsit aina turpoavat yli vuoasta? Käytän silikonivuokaa, ja muffineita tehdessä ne aina kohoavat 'torneiksi' vuoan yläpuolelle."

T:Ei mikään leipuri

Jos muffinit turpoavat liikaa, käytä vähän vähemmän leivinjauhetta tai soodaa. Mikäli muffinin keskikohta kohoaa korkeammalle kuin reunat, taikinassa on todennäköisesti liikaa jauhoja, eli se on liian kovaa. Muffinien kuuluu kuitenkin kohota jonkin verran. Vuokia ei tule täyttää enempää kuin kaksi kolmannesta, jotta taikinalla on tilaa turvota.

Vinkit: Arja Savela.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja