Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pienellä muutoksella uskomaton vaikutus pizzaan: Näin taikina kannattaa ehdottomasti valmistaa

Haluatko elämäsi parasta pizzaa? Kokeile taikinan valmistamista hitaalla nostatuksella kylmässä.
Haluatko elämäsi parasta pizzaa? Kokeile taikinan valmistamista hitaalla nostatuksella kylmässä. MTV
Julkaistu 06.03.2016 08:06

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

"Hyvä taikina on pizzan sielu –  jos haluat kehittää pizzojasi, panosta taikinaan", muistuttavat suositun Pizze-kirjan kirjoittajat Saku Tuominen ja Luca Platania.

Pizza on useammalle suomalaiselle tuttuakin tutumpi herkku niin noutoruokana kuin kotona valmistettuna uunipeltiversionakin. Monelle pizza on pikaruokaa, jonka valmistamiseen ei uhrata sen kummemmin aikaa tai vaivaa: pizzapohja, kastikkeet ja täytteet ostetaan valmiina tai puolivalmiina. 

Mitä jos kuitenkin edes joskus kokeilisit pizzataikinan ja kastikkeen valmistamista alusta asti itse? Jos haluat päästä pizzanautinnossasi täysin uusiin sfääreihin, kokeile tunnin pikapohjan sijaan vuorokauden tai kahden kylmäkohotusta. Lupaamme: lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. 

Miksi pizzataikinaan kannattaa panostaa?

Pizzagurujen Saku Tuomisen sekä Luca Platanian Pizze-kirjassa (Otava, 2015) paljastetaan vinkit täydelliseen pizzapohjaan. Makuja.fi:n toimitus testasi pizzataikinan valmistamista kylmäkohotuksella kirjan ohjeella, ja toden totta: odottaminen kannattaa. Kylmäkohotus tekee pizzapohjan koostumuksesta suorastaan täydellisen.

Pienellä muutoksella parempi pizza:

Vaihda pikataikina hitaaseen taikinaan! Sen valmistaminen ei vaadi sinulta yhtään enempää kuin pikataikinakaan – tarvitset vain aikaa ja malttia.

– Hidas nostatus antaa taikinalle kuohkeutta ja makua, vaivaaminen sitkoa.  Voit aina oikaista ja minimoida vaivaamisen ja nostatuksen, mutta on hyvä ymmärtää mihin tämä vaikuttaa. Se ei pilaa lopputulosta, mutta tekee siitä erilaisen. Mutta toisaalta, jos et maista mitään eroa, älä turhaan näe myöskään lisävaivaa, Tuominen ja Platania muistuttavat.

taikinaShutterstock

Turkulaisen pizzeriaketju Pizzariumin perustaja Luca Platania kertoo valmistavansa kotioloissa yleensä levypizzaa ja nostattaa taikinaa kylmässä 48 tunnin ajan. Joskus Luca valitsee päivän nostatuksen huoneenlämmössä, mutta tunnin kohotusaikaa hän ei käytä koskaan. Jos sellaista pizzaa olisi pakko tehdä, Luca käyttäisi täysjyväjauhoja, joiden proteiinipitoisuus on alhaisempi. Kotona Luca paistaa pizzansa yleensä peltivuoassa tai uunipellillä.

Resepti: Hidas pizzataikina (pitkä kylmänostatus 48-96h)

Kylmänostatus on oma taiteenlajinsa, jota käytetään erityisesti huippuluokan levypizzoissa. Tällä reseptillä voit kokeilla 48-96 tunnin nostatusta. Tästä määrästä tulee pizzaa 2-3 hengelle, eli 1,5 pellillistä tai vaikka yksi iso ja toinen pienempi pizza. Valmis taikina painaa noin kilon.

Jos taikina on liian löysää ja tarttuvaa, voit lisätä joukkoon hieman jauhoja. Älä kuitenkaan lisää jauhoja leivontavaiheessa enää, jos olet jo ”sulkenut” taikinan öljyllä. Lisää jauhot vasta nostatuksen jälkeen, samalla kun muotoilet pizzan.

500 g vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoja)
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)

1. Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola

2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää vesi (90 %). Vaivaa taikinaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

3. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.

4. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

5. Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää, eikä tartu käsiin. Jos vaivaa käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein.

Koko prosessi kestää yleensä noin 20 minuuttia. Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaappiin, esimerkiksi vihanneslokeroon noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloiksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi).

Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn. Muista, että kylmässä taikina nousee hitaammin ja joskus myös vähemmän. Se ei ole ongelma.

Levypizzan ja tomaattikastikkeen valmistamiseen löydät ohjeet täältä: Pizza caprese ai tre pomodori – Luca Platanian levypizza

Lähde: Pizze, Saku Tuominen & Luca Platania (Otava, 2015)

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Katjan uunipeltikikka ja pizzapohjan sekä tomaattikastikkeen paras valmistustapa – onko tässä salaisuus täydelliseen pizzaan?Täydellisen pizzapohjan salaisuus – näillä vinkeillä onnistutPikainen, mutta hyvä pizzapohjaPizzataikina: Pitkä kylmänostatus (48-96h)8 pizzapohjaa á la JanMakkaraperunat uudella tapaa – tätä ”suomalaisten unelmapizzaa” olet tuskin edes kokeillut
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja