"Hyvä taikina on pizzan sielu – jos haluat kehittää pizzojasi, panosta taikinaan", muistuttavat suositun Pizze-kirjan kirjoittajat Saku Tuominen ja Luca Platania.
Pizza on useammalle suomalaiselle tuttuakin tutumpi herkku niin noutoruokana kuin kotona valmistettuna uunipeltiversionakin. Monelle pizza on pikaruokaa, jonka valmistamiseen ei uhrata sen kummemmin aikaa tai vaivaa: pizzapohja, kastikkeet ja täytteet ostetaan valmiina tai puolivalmiina.
Mitä jos kuitenkin edes joskus kokeilisit pizzataikinan ja kastikkeen valmistamista alusta asti itse? Jos haluat päästä pizzanautinnossasi täysin uusiin sfääreihin, kokeile tunnin pikapohjan sijaan vuorokauden tai kahden kylmäkohotusta. Lupaamme: lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.
Miksi pizzataikinaan kannattaa panostaa?
Pizzagurujen Saku Tuomisen sekä Luca Platanian Pizze-kirjassa (Otava, 2015) paljastetaan vinkit täydelliseen pizzapohjaan. Makuja.fi:n toimitus testasi pizzataikinan valmistamista kylmäkohotuksella kirjan ohjeella, ja toden totta: odottaminen kannattaa. Kylmäkohotus tekee pizzapohjan koostumuksesta suorastaan täydellisen.
Pienellä muutoksella parempi pizza:
Vaihda pikataikina hitaaseen taikinaan! Sen valmistaminen ei vaadi sinulta yhtään enempää kuin pikataikinakaan – tarvitset vain aikaa ja malttia.
– Hidas nostatus antaa taikinalle kuohkeutta ja makua, vaivaaminen sitkoa. Voit aina oikaista ja minimoida vaivaamisen ja nostatuksen, mutta on hyvä ymmärtää mihin tämä vaikuttaa. Se ei pilaa lopputulosta, mutta tekee siitä erilaisen. Mutta toisaalta, jos et maista mitään eroa, älä turhaan näe myöskään lisävaivaa, Tuominen ja Platania muistuttavat.

