Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Missä vaiheessa suola pitää lisätä pullataikinaan? Tässä asiassa moni mokaa korvapuusteja leipoessaan

Shutterstock
Julkaistu 04.10.2019 13:24

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kansallista korvapuustipäivää vietetään perjantaina 4.10.2019. Seuraavaan listaukseen on koottu yhteen vinkit, joiden avulla leivot elämäsi parasta pullaa.

Lokakuun 4. päivänä juhlistetaan yhtä Suomen rakastetuimmista leivonnaisista, korvapuustia. Kansallista korvapuustipäivää vietetään tänä vuonna jo kahdennettakymmenennettä kertaa.

Korvapuusti on kahvipöydän klassikko, joka maistuu niin arkena kuin juhlanakin. Seuraavat työvaiheet takaavat, että uunistasi putkahtaa ulos taatusti herkullisia ja meheviä leivonnaisia. 

Reseptin herkullisiin korvapuusteihin löydät täältä. 

1. Löysä taikina, mehukas pulla

Meheviä pullia metsästävän kannattaa olla tarkkana jauhojen kanssa, sillä runsas jauhomäärä tekee pullista helposti kuivia. 

Tästä syystä jauhoja ei kannatakaan lisätä taikinaan kerralla koko reseptissä mainittua määrää, vaan alustaa jauhot taikinaan pikkuhiljaa. Taikina tulee uskaltaa jättää riittävän löysäksi.

2. Jätä voi sulattamatta

Sulatetun voin sijaan pullataikinaan kannattaa käyttää huoneenlämpöistä, pehmeää voita, joka alustetaan taikinan sekaan. Muista siis nostaa voipaketti pöydälle hyvissä ajoin ennen leipomista.

Näin syntyy täydellinen korvapuusti:

– Varmista nesteen lämpötila sen mukaan käytätkö kuiva- vai tuorehiivaa. Lisää kuivahiiva nesteeseen jauhojen seassa.

– Käytä sokeria ja kardemummarouhetta maun mukaan.

– Lisää voi tai margariini taikinaan pehmenneenä, ei sulana.

– Lisää taikinaan jauhoja sen verran, että se on vielä löysää. Vaivaa kunnolla.

– Kohota taikina vedottomassa paikassa. Älä kohota taikinaa liikaa.

– Kohota puustit vielä pellillä, noin 10 minuuttia riittää.

– Paista riittävän kuumassa, noin 225-asteinen uuni on sopiva, mutta älä liian kauan. Muuten puusteista tulee kuivia.

3. Lisää suola oikeassa vaiheessa

Monissa resepteissä suola kehotetaan lisäämään nesteeseen yhdessä sokerin, kardemumman ja hiivan kanssa. Suola kannattaa kuitenkin lisätä taikinaan vasta hiivan ja sokerin jälkeen, sillä suola hidastaa hiivan toimintaa.

Toisin sanoen mehevien pullien salaisuus piilee siinä, että suola lisätään joukkoon vasta sitten, kun taikinaa ryhdytään alustamaan.

4. Älä tuijota kelloa

Pullataikinaa tehdessä voi olla vaikea arvioida, kuinka kauan taikinaa oikein kannattaa kohottaa. Kellon tuijottamisen sijaan kannattaa keskittyä siihen, miltä taikina oikein näyttää: kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, se on valmis leivottavaksi.

5. Reilusti täytettä

Mehevien korvapuustien salaisuus löytyy runsaasta täytteestä. Vaikka reseptejä on varsinkin leivottaessa perusteltua noudattaa, korvapuusteja täytettäessä tarkat määrät kannattaa unohtaa ja lisätä voita, kanelia ja sokeria runsaasti kaulitun pullataikinan päälle.

6. Vaihda kangasliina kelmuun

korvapuustiKorvapuustit kannattaa kohottaa muovikelmun alla.Shutterstock

Moni on tottunut kohottamaan korvapuusteja keittiöliinan alla ennen paistamista, mutta paras lopputulos syntyy, kun kangasliinan vaihdetaan kelmuun. Kelmun alla pullista kohoaa mehukkaita ja maukkaita!

7. Pakasta tuoreena

Jos et aio syödä korvapuusteja heti, ne kannattaa jäähdyttää ja pakastaa mahdollisimman nopeasti paistamisen jälkeen. Nopealla sulattamisella saat tuoretta pullaa milloin haluat.

Lähteet: Helsingin Mylly,  Expressen

Lisää aiheesta:

Paluu menneisyyteen: Ihastuttavat leivokset kesäjuhliin – milloin olet viimeksi syönyt?Paluu menneisyyteen: Näin teet täydelliset muurinpohjaletut – takuuvarma pitsireuna!Vinkkien TOP 7: Täydellisen mehevät browniet Täydellisen pullataikinan salaisuus – näin onnistut varmasti!TOP 7 -vinkit: Täydellisen mehevät browniet – ethän sorru yleisiin virheisiin?Pienellä muutoksella uskomaton vaikutus pizzaan: Näin taikina kannattaa ehdottomasti valmistaa
RuokaLeivontaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:52
    Ravitsemus

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • 08:50
    Ravitsemus

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen14:15
    Asuminen

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • Eilen09:34
    Ravitsemus

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"