Miten Suomessa varaudutaan yllättäviin uhkakuviin, kuten koronapandemiaan? Tutkija: "Niihin tarvitaan vähän erilaista logiikkaa"

Miten yhteiskunnallisia uhkia ennakoidaan? 7:27

Poliisiammattikorkeakoulussa julkaistiin eilen raportti, jossa selvitettiin eri yhteiskunnan toimijoilta, miten Suomessa varaudutaan uhkakuviin.

Tutkija Ossi Heino Poliisiammattikorkeakoulusta kertoo, että osa uhkista voidaan ennakoida, koska niistä tiedetään kokemushistorian pohjalta. Siinä tapauksessa uhka, johon varaudutaan, on tiedossa ja pystytään ottamaan tarvittavia askelmerkkejä siihen varautumiseen.

– Mutta yksi kiinnostava pointti on se, että mehän tullaan kohtaamaan myös asioita, jotka ovat meille yllättäviä ja ainutkertaisia. Niihin tarvitaan vähän erilaista logiikkaa, koska meillä ei ole sitä historian suomaa tietoa käytössä, Heino sanoi Uutisaamun haastattelussa.

Esimerkiksi koronakriisi oli yksi tällainen yllättävä kriisi, johon olisi voitu varautua myös paremmin.

– Meidät on aikaisemminkin yllätetty ja kysymys kuuluu, onko siitä opittu riittävästi tai oikealla tavalla? Voisiko siinä olla jotain parannettavaa?

Koronapandemian aikana kannattaa Heinon mielestä miettiä kriittisesti niitä kaikkia yhteiskunnan rakenteita, jotka normaalioloissa toimivat hämmästyttävän hyvin, mutta kuinka joustamis- ja muuttumiskykyisiä ne lopulta ovat poikkeusoloissa?

Katso Ossi Heinon koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat