Miten suloinen! Maskun maitotilalle syntyi juhannusyönä vasikka, jonka nimivalintaan pyydettiin apua Twitterissä: "Viittaa vähän juhannukseen"

Maskussa sijaitsevalla maitotilalla on uusi asukas. Juhannusyönä syntynyt pieni vasikka ihastuttaa somekansaa Twitterissä, jonne tilan emäntä Seija Kairinen lisäsi videon tilan uusimmasta jäsenestä.

Twitterkansa sai olla mukana pikkuisen nimen valinnassa. Ainoa reunaehto oli alkukirjain, R.

Ehdotuksia tuli yllin kyllin, kuten Rinne, Rakas ja Ruiskukka. Yksi ehdotus oli kutenkin ylitse muiden ja sitä ehdotettiinkin eniten.

– Isännän kanssa päätimme lopulta, että nimi on Ruusu. Paljon hyviä vaihtoehtoja ihmiset olivat laittaneet.

– Ruusu viittaa kuitenkin vähän juhannukseen, juhannuksena kun on juhannusruusu. Ruusun emä on nimeltään Muuvi, siinäkin on kaksi u:ta, joten se on helppo muistaa, Kairinen sanoo.

"Kaikki voivat hyvin"

Vasikat ovat maitotilalla rutiinia. Muuvi oli poikinut itse yöllä, vasikka löytyi aamulla.

– Kyllä minä jo eilen aamulla katsoin, että varmaan saadaan juhannusvauva tänne. Kaikki voivat hyvin, sekä emä että vasikka että isäntäväki, Kairinen iloitsee.

Kairinen on huomannut, että ihmiset haluavat nähdä vasikoita. Hänellä on paljon muun muassa helsinkiläisiä seuraajia, jotka tykkäävät katsoa näiden vasikoiden kuvia, joten niitä hän Twitterissään jakaa.

– Ruusu oli päässyt emästä imemään maitoa, kun emän oikea etutissi oli kiiltävä ja puhdas. Se on lehmäporukassa mukana, en ottanut sitä erillisosastoon, koska poikiminen meni niin hyvin. Usein poikimiset menevät hyvin, kun eläimet ovat vapaana, Kairinen paljastaa.

Vasikka nousee jaloilleen vajaassa tunnissa riippuen siitä, miten poikiminen on mennyt.

– Jos on ollut vaikea poikiminen, voi mennä pidempäänkin. Mutta jos kaikki sujuu hyvin, niin kyllä ne aika nopeasti pomppaavat pystyyn. Tämäkin käveli itse karsinaan navetan toisesta päästä. Matkaa on noin 50 metriä, Kairinen sanoo.

Kesävasikoita tulossa vielä lähes 20

Ruusu ei suinkaan ollut kesän ainoa vasikka, vaan lisää on tulossa. Twitterissä voidaan siis jo valmistautua keksimään lähes 20 R:llä alkavaa nimeä tuleville vasikoille.

– Voi olla, että tässä kuussa ei enää ehdi tulla yhtään, mutta heinäkuussa poikii yhdeksän ja elokuussa kymmenen lehmää.

Kaikki tänä vuonna syntyneet lehmänvasikat ovat R:llä alkavia kaikilla Suomen tarkkailukarjojen tiloilla. Viime vuonna syntyneet alkoivat P:llä ja ensi vuonna syntyvät S:llä. Eli aakkosten mukaan mennään.  

Lue myös:

    Uusimmat