Nämä eläimet eivät turhia arastele – Anttilan tilalla lehmät tulevat jopa sisälle tupaan

Anttilan tilalla on astetta epätavallisemmat pihaeläimet. Kaustisen Köyhäjoella sijaitsevalla maitotilalla ja toisinaan myös tuvassa vaeltaa nimittäin kaksi lapinlehmää: Onna-lehmä ja Niila-härkä.

Pihalehmiä on ollut taloudessa jo parinkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen lehmän päästi irti talon isännän Toni Anttilan jo edesmennyt äiti.

Perinnettä on sen jälkeen jatkettu. Nykyään ulkona viilettää kaksi mustavalkoista otusta.

– Onhan se mukavaa ja kodikasta, kun eläin on irti, Anttila perustelee.

Anttilan maitotila on reilun 50 eläimen lypsykarjatila. Lehmälajikkeita on kymmenen erilaista. Pohjoissuomenkarja eli kansankielellä lapinlehmä valikoitui pihalehmäksi sen kauniin ulkonäön vuoksi.

– Mustavalkoinen lapinlehmä on esteettisesti väritykseltään kaunis elukka. Onna on kaunisvärinen kuin meikattu. Sillä on mustat kulmakarvat ja turpakin kuin mustaksi meikattu, isäntä kuvailee.

Utelias lehmä uskaltaa taloon

Viime vuonna vatsantoiminnan pysähtymiseen menehtynyt, kuuluisuutta sosiaalisessa mediassa niittäneeltä Ouna-lehmältä jäi Niila-vasikka, joka kuohittiin häräksi. Niilan seuraksi pihaan otettiin Onna-täti viime elokuussa.

Luonteeltaan lapinlehmät ovat päättäväisiä.

– Aikalailla kovapäisiä ne ovat, vähän samanlaisia kuin isäntäväkikin, Anttila naurahtaa.

– Lapinlehmiltä luontoa löytyyy. Varsinkin Onna on hyvin rohkea ja utelias.

Onnan rohkeudesta kertoo se, että lehmä saattaa piipahtaa toisinaan tilan tupaan tarkkailemaan menoa.

– Jos se sattuu olemaan sillä päällä, tulee se katsomaan tupaan. Pari minuuttia se siinä katselee ja kääntyy sitten kannoillaan, Anttila selvittää.

Niila-härkä on tätiään etäisempi. Kun Onna marssii sisälle tupaan, Niila tyytyy usein tarkkailemaan menoa pihalta tai tuvan kuistilta.

Navetan ovet pidetään keväästä myöhäiseen syksyyn auki, joten lehmäkaksikko voi vapaasti ravata ulkona ja sisällä. Toistaiseksi pihalehmät ovat pysyneet pihassa vain yhtä seikkailua lukuun ottamatta.

– Kerran viime kesänä sukulaismies soitti ja kertoi, että Ouna-lehmä ja Niila-härkä juoksevat tiellä. Se on niitä harvoja kertoa, kun lehmät ovat karanneet ja silloinkin ne olivat ehkä sadan metrin päässä kotoa, isäntä toteaa.

Faneja vieraiksi asti

Muutama vuosi sitten Anttila keksi julkaista kuvia lehmien elämästä Facebookissa. Kuvista tuli heti hitti. Ihmiset alkoivat kysellä lehmien kuulumisia ja saatiinpa tilalle vierailijoitakin.

– Yksi fani lähetti Etelä-Suomesta kolme lehmänkelloa Onnalle, Niilalle ja yksi roikkuu nyt tuvan leipähaukassa. Se on tarkoitettu Onnan tulevalle, toukokuussa syntyvälle vasikalle, Anttila kertoilee.

Anttila julkaisee kuvia lehmäkaksikosta lähes päivittäin. Kuvia pääsee seuraamaan Facebook-ryhmissä Maatalouden arkea ja Avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta.

Pihalehmistä kertoi aiemmin Keskipohjanmaa.

Lue myös:

    Uusimmat