Miten rauhoitat kiukuttelevaa lasta? Tutkimus varoittaa: Tavallinen tapa voi kostautua

Miten saada takapenkki hiljaiseksi? Ruutuvapaata aikaa leikki-ikäisille 4:58
Miten saada takapenkki hiljaiseksi automatkalla? Katso vinkit videolta.

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan lapsen rauhoittaminen älypuhelimella tai tabletilla voi kostautua pitkällä tähtäimellä.

Kiukuttelevan lapsen eteen lyöty älylaite on monelle nykypäivän vanhemmalle tuttu keino rauhoittaa jälkipolvea. Säännöllisesti käytettynä tapa voi kuitenkin häiritä lapsen tunteiden säätelyn kehittymistä, tuore amerikkalaistutkimus vihjaa.

Tunteiden säätelyn ongelmat voivat ilmetä esimerkiksi äkillisinä mielialojen ja tunteiden heilahteluina sekä impulsiivisuutena.

Mobiililaitteiden käyttö tyynnyttelymielessä näyttää olevan haitallista etenkin poikien sekä ennestään hyperaktiivisten, impulsiivisten sekä voimakastemperamenttisten lasten kohdalla. 

– Varsinkin varhaislapsuudessa laitteet voivat korvata mahdollisuuden kehittää vaihtoehtoisia itsesääntelymenetelmiä, lasten kehitykseen ja käyttäytymiseen perehtynyt lääkäri sekä tutkija Jenny Radesky sanoo Michiganin yliopiston tiedotteessa.

Laite ei opeta lapselle tunteiden hallintaa vaan vie ainoastaan huomion hetkeksi muualle. Radensky kuvailee uutiskanava CNN:lle tämän voivan johtaa siihen, että seuraavan kerran turhautunut lapsi reagoi tunteisiinsa vielä voimakkaammin.

Lääketieteellisessä JAMA Pediatrics -lehdessä ilmestyneet löydökset perustuvat 422 vanhemman ja 422 lapsen otantaan. Lapset olivat iältään 3–5-vuotiaita. Huoltajat raportoivat tutkijoille puolen vuoden ajan mobiililaitteiden käytöstä rauhoittamiskeinona ja lastensa käyttäytymisestä.

Suomalaisessa seurantatutkimuksessa on aiemmin havaittu, että keskimääräistä suurempi ruutuaika 1,5-vuotiaana on yhteydessä suurempiin haasteisiin kaverisuhteissa 5-vuotiaana. Viisivuotiailla runsas ruutuaika puolestaan liittyi selvästi kohonneeseen riskiin tunne-elämän ja käyttäytymisen oireisiin.  

Miten rauhoittaa kiukuttelevaa lasta?

Mobiililaitteilla tapahtuvan harhauttamisen sijaan Radensky suosittelee rauhoittamaan lasta menemällä mukavaan paikkaan. Myös vanhemman on tärkeää pysyä tyynenä ja tarkkailla, miten hän itse lapsen suuttumukseen vastaa. Lapset omaksuvat käytösmalleja aikuisilta.

Kiukunpuuskat ovat tunteiden oppitunteja. Ne antavat vanhemmalle mahdollisuuden kertoa lapselleen, miten tunteet voi tunnistaa ja miten niihin tulisi reagoida. 

Jos tunteiden nimeäminen on lapselle vaikeaa, voi avuksi ottaa värit. Esimerkiksi punaista väriä voi käyttää symboloimaan ärtymystä, vihreää puolestaan rauhallisuutta ja keltaista huolta.

Ruudut ovat olennainen osa nykyelämää, mutta pikkulasten aikaa näyttöjen äärellä tulisi rajoittaa. Lapsen tyynnyttely mobiililaitteella silloin tällöin ei ole haitallista.

Alla olevalla videolla kerrotaan, millainen kosketus rauhoittaa lasta.

Tällainen on hyvä ja rauhoittava kosketus 1:36
Uutisaamussa vierailleet kirjailijat kertoivat, millainen on rauhoittava kosketus.

Lue myös:

    Uusimmat