Mainos

Miten puuttua vanhempien kännäämiseen lasten läsnä ollessa? "Pienikin teko voi riittää"

8:10

Se, paljonko alkoholia voi lapsen läsnä ollessa nauttia riippuu sekä aikuisesta että lapsesta, kertoo A-klinikkasäätiön kehityskoordinaattori Janne Takala Huomenta Suomessa.

– Pidän itse hyvänä ellen parhaana, jos alkoholia osataan kotona nauttia ilman tavoitetta humaltua. Moni on kuitenkin lapsuutensa kokemusten perusteella minua jyrkempi: Tiedetään, että ensimmäinen tulee johtamaan lopulta ikävyyksiin, hän kertoo.

Hän muistuttaa, että juomisen ikävät seuraukset eivät ole aina niin dramaattisia kuin mediassa ollut tapaus humalaisesta vanhemmasta ruotsinlaivalla.

– Vaikka juominen olisi pientä tissuttelua, on se silti aina poissa lapsen maailmasta. Huonoa on, jos pienikin aikuisten maailmaan uppoutuminen on päivittäistä, hän kertoo.

Uutisoidusta tapauksesta ruotsinlaivalla hän haluaisi lähettää henkilökunnalle hyvää palautetta. Henkilökunta muisti hänen mukaansa tärkeimmän eli lapsen hyvinvoinnin.

– Jos itse kullekin tulee vastaan tilanteita vaikka terassilla tai ravintolassa, ensimmäisenä huomioitava lapsen hyvinvointi.

Hän kannustaakin aikuisia puuttumaan näkemiinsä ongelmiin, vaikka mukavuudenhalusta haluaisikin pitää itsensä ulkopuolella. Hänen mukaansa pienikin teko voi riittää.

– Osoita lapselle, että läsnä on turvallinen aikuinen. Kerran matkustaessani raitiovaunussa päihtynyt mies ryhtyi puhumaan asiattomia varhaisteinille. Menin seisomaan heidän väliinsä, jolloin tilanne katkesi, hän kuvailee.

 Videolla Takala kertoo myös, miten alkoholiongelmaisessakin kodissa voi olla hyvää vanhemmuutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.