Miten pitkä on keskimääräinen penis? Kukaan ei oikeastaan tiedä – tässä syy

Peniksen keskimitasta on tehty selvitys jos toinenkin. Ongelma ei olekaan tutkimusten puute, vaan se, miten penistä mitataan. 

Peniksen mittaamisen voisi luulla olevan helppoa: sehän vaatii vain viivoittimen. Mutta miten penis mitataan "oikein"?

Kukaan ei tiedä. Tähän tulokseen tuli aihetta tutkinut Mens' Health -sivuston toimittaja Mark Hay.

– Ajattele hetki kaikkia niitä tapoja, joilla voisit mitata peniksen, ja huomaat nopeasti, ettei se olekaan niin suoraviivaista. Mittaatko peniksen päältä vai sivulta? Jos penis on lievästi käyrä, käytätkö kankaista mittanauhaa viivoittimen sijaan, jotta voit ottaa tämän huomioon? Jos sinulle on esinahka, lasketaanko sekin, vai vain peniksen pää, mies pohtii.

Muut ovat vähintään yhtä hämmentyneitä kuin Mark: vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan peniksen parhaasta mittaamistavasta "on hyvin vähän dataa".

Tällaisia keskipituuksia tutkimuksissa on saatu

Peniksen pituutta on toki tutkittu tästä huolimatta. Esimerkiksi eräässä brittitutkimuksessa penis rentona oli keskimäärin 9,16 senttiä pitkä, erektiossa 13,2 senttiä pitkä ja rentona, mutta venytettynä 13,24 senttiä pitkä.

Vuoden 2011 selvityksen mukaan suomalaispeniksen keskipituus oli 13,77 senttimetriä. Pohjoisirlantilaisen Ulsterin yliopiston tutkimuksessa puolestaan väitettiin esimerkiksi, että penisten pituus on esimerkiksi Pohjois-Koreassa 9,65 senttiä, Irlannissa 12,7 senttiä ja USA:ssa 12,95 senttiä.

Ongelma ei olekaan tutkimusten puute, vaan se, miten penistä mitataan.

Miten peniksiä mitataan?

Hayn mukaan tarkkaa tietoa on yritetty kerätä 1940-luvulta asti. Tuolloin penistä mitattiin asettamalla löysä penis pöytää vasten, venyttämällä sitä sormin ja mittaamalla se sitten puisella viivoittimella. Tutkijat tajusivat myöhemmin itsekin, ettei heidän tutkimuksessaan huomioitu esimerkiksi sitä, miten huoneen lämpötila tai itse tilanne vaikutti peniksen kokoon.

Myöhemmin asiaa tutkinut Alfred Kinsey päätyi vähän yli 15 sentin keskimittaan tutkimuksessa, jossa nuoret, lähinnä valkoihoiset miehet mittasivat omaa penistään itse.

Mikä erektioista tarjoaa "oikean" keskimitan?

Virallisia penismittauksia tehdään usein olosuhteissa, joka tekee esimerkiksi erektion säilyttämisen vaikeaksi. Se vaikuttaa tuloksiin.

– Muutama tutkimus on yrittänyt ratkaista ongelman injektoimalla löysään penikseen nestettä ja kovettamalla sen keinotekoisesti laboratoriossa. Seksitutkija Nicole Prausen mukaan pistokset vaikuttavat kohteisiinsa "niin hyvin, että on mahdollista, että (niiden aiheuttama) täysi erektio on hieman jäykempi tai vähän suurempi kuin luonnossa esiintyvä erektio", Hay sanoo.

Deborah Herbenickin vuoden 2014 selvityksessä erektoituneen peniksen keskimitta oli hieman yli 14 senttiä, mutta koska miehet vastasivat mittauksista itse, osa pyysi kumppaninsa apua kiihottumiseen.

Suuseksiä saaneiden miehen penismitta olikin pidempi kuin itseään tyydyttäneiden. Mikä erektioista siis tarjoaa "oikean" keskimitan?

Venyttämällä mitattu penis aivan eri kokoinen kuin löysä tai erektoitunut

Nykyisinkin penistä mitataan tutkimuksissa yleensä löysänä, keinotekoisesti venytettynä ja niin, että viivoitin työnnetään alavatsan rasvakerroksen läpi häpyluuta kohti. Osa tutkijoista voi kuitenkin Hayn mukaan venyttää penistä enemmän kuin muut, mikä osaltaan vaikuttaa tuloksiin; samanlaisia ongelmia aiheuttaa viivoittimen "työntäminen" häpyluuta varten.

Vuoden 2018 selvityksessä kaiken lisäksi havaittiin, että venyttämällä mitattu penis oli itse asiassa löysänä ja erektiossa yleensä aivan eri kokoinen.

"Jos mies kertoo sinulle mittansa, älä pane niille suurta painoarvoa"

Peniksen koolla on merkitystä: keskiarvo auttaa esimerkiksi valmistamaan paremmin istuvia kondomeja. Se voi myös auttaa miestä hyväksymään oman kehonsa.

– Villisti virheelliset mitat voisivat johtaa lisääntyneisiin kondomien hajoamisiin tai vahingoittaa miesten itsetuntoa, Hay kuvaa.

Hayn mukaan täysin tarkan keskiarvon suhteen ei kuitenkaan kannata "pidättää hengitystään". Hänen mielestään tutkimuksista voi oppia ainakin sen, että itsemittaukset ovat epätarkkoja ja ne on helppo möhlätä.

Jos mies jostain syystä kertoo sinulle mittansa, älä pane niille suurta painoarvoa tai vertaa niitä omiisi, Hay sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat