Miten maahanmuuttajataustaisten rikollisuutta voidaan ehkäistä? Kansanedustajat kiivaina säilöönoton puolesta ja vastaan: "Jos ihminen sanoo, että minä räjäytän itseni tai hyökkään jonkun kimppuun..."

Kovemmilla rangaistuksilla raiskauksia torjumaan? 15:58

Hallitus esitteli eilen toimenpideohjelman seksuaalirikollisuuden ja maahanmuuttajataustaisten ihmisten rikollisuuden ehkäisemiseksi. Aihetta käsiteltiin aamun Huomenta Suomessa.

Ohjelmaan kuuluu kansanedustaja Antti Kurvisen (kesk.) mukaan lakivalmistelu siitä, että jos esimerkiksi turvapaikanhakija syyllistyy Suomessa törkeisiin rikoksiin, hänen oleskelulupansa voidaan purkaa.

Kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) mukaan hanke on kansainvälisen lainsäädännön vastainen eikä tule menemään läpi.

– Koko ohjelman iso ongelma on se, että hallitus on ilmeisesti kysynyt sisäministeriöstä, että mitä uudistuksia teiltä löytyy pöytälaatikosta, jotka eivät ole poliittisista tai oikeudellisista syistä tai realismin vuoksi menneet läpi; listataan kaikki sinne, Kontula sanoi.

"Ne voisivat olla jopa vaarallisia paikkoja"

Myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön mahdollista säilöönottoaikaa halutaan pidentää kuudesta kahteentoista kuukauteen.

– Jos on epäilyä, että henkilö käyttäytyy niin, että on vaaraksi muille ihmisille ja tekee jonkin rikoksen, pahimmassa tapauksessa terrorismia Suomessa, pitää olla välineitä siihen, että henkilö voidaan pitää hallinnassa siihen asti, että palautus saadaan toteutettua, Kurvinen totesi.

Kaikkia kielteisiä päätöksen saaneita ei Kurvisen mukaan missään nimessä tulla ottamaan kiinni. Viranomaiset eivät hänen mukaansa katso, että tällä hetkellä olisi syytä perustaa erillisiä palautuskeskuksia.

– Ne voisivat olla jopa vaarallisia paikkoja, kun siellä olisi valtavat laumat epätoivoisessa tilanteessa olevia ihmisiä, Kurvinen arvioi.

Tiukkasävyistä dialogia säilöönotosta

Kontulan ja Kurvisen keskustelu yltyi varsin kiivaaksi säilöönottoa käsiteltäessä.

– Sinun mielestäsi ihmisen pistäminen vuodeksi vankilaan ilman rikosta on ihan OK? Kontula tiedusteli Kurviselta.

– Jos ihminen sanoo, että minä räjäytän itseni tai hyökkään jonkun kimppuun tai että haluan tehdä laajennetun itsemurhan, kyllä henkilö pitää voida laittaa säilöön, Kurvinen kommentoi.

Kontula muistutti, että perusteena säilöönotolle riittäisi pelko siitä, että kielteisen päätöksen saanut henkilö katoaa viranomaisilta ennen palautusta.

– Pitääkö meillä olla enemmän laittomasti maassa olevia ihmisiä? Kurvinen vastasi.

Lue myös:

    Uusimmat