Miten ilmavaivoista pääsee eroon? Lääkäri vastaa

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Nimimerkki Rauni halusi tietää, miten pääsee eroon ilmavaivoista. Alla Kiminkisen vastaus.

Liian helppo vastaus on pieraisemalla. Ikäluokalleni se on helpompaa, sillä salaa pieraisemisen jalon taidon oppi muinaisessa kansakoulussa, vaikka siitä ei erillistä arvosanaa todistukseen kirjattukaan.

Suolikaasun muodostumisen määrä noudattaa sekin Gaussin käyrää. Paukkuja päästellään keskimäärin parikymmentä päivässä ja suolikaasua muodostuu 7–8 desiä. Ilmaa voi päästä ruokaputkeen nielemällä, ja sitten toisaalta ohutsuolessa imeytymättömät sapuskan osat joutuvat bakteerien käymisprosesseihin paksussa suolessa.

Suolikaasu sinänsä ei haise, vaan tuttu lemu syntyy rikkiyhdisteistä, mistä lapsuuteni sellutehtaiden mädäntyneen kanamunan haju meitä elävästi muistuttaa. Meilläpäin tuoksui Äänekoski heti kymmenien kilometrien päästä tietyllä pakkasilmalla.

Jos ruoka-aineet eivät imeydy kunnollisesti, pääsevät paksun suolen bakteerit töihin. Näin käy laktoosi-intoleranssissa, joillakin sama ilmiö koskee sieniä, ja tunnettuja ovat mämmin mallassokerin pääsiäispurkaukset. Pikkureijo sanoi legendaarisesti: ”Voi piäsiäisenä, kun Reetta söi mämmiä, kyllä se sitten hais”.

Ongelmaisten kannattaa kokeilla välttää imeytymättömiä sokereita, ksylitolia, mannitolia, laktilolia ja sorbitolia sisältäviä tuotteita. Pavut, kaalit, selleri, sipuli, purjo, banaani, viikuna, viinirypäleet, rusinat ja luumut ovat kokeilumielessä ruokavaliossa vähentämisen arvoisia. Yritys ja erehdys ovat paras konsultti. Jos tämäkään ei tuo helpotusta, voi kokeilla myös vehnästä, ohrasta ja rukiista valmistettujen viljatuotteiden tauottamista. Mahdottomiin ei ole kuitenkaan syytä suin päin mennä, vaan tulee pitäytyä terveessä maalaisjärjessä. Jos tilanne uhkaa ryöstäytyä omien käsien hallinnasta, suositan poikkeamista ravitsemusterapeutin pakeilla.

Saahan sitten vielä apteekeista ihan käsivälitteisestä kaupasta valmisteita, jotka alentavat suolen nesteiden pintajännitystä, minkä seurauksena isot kaasukuplat pilkkoutuvat pienemmiksi. Säännöllinen liikkuminen pistää ilmat pihalle, ei vain keuhkoista vaan myös suolesta, joten liikunta siinä missä lukeminenkin kannattavat aina.

Ärtyneen suolen oireyhtymässä suolikaasun määrä ei liene lisääntynyt, mutta se poistuu tavanomaista hitaammin. Toki myös suolen seinämä voi reagoida turpoamiselle herkemmin. Sama pätee myös sapuskoimisen jälkeiseen turvotteluun ja koskee laajemminkin vatsanpeitteitä ja palleaa.

Ummetus erityisesti vanhemmiten ja huonokuntoisilla ja lääkkeidenkin provosoimana voi saada vatsan todella mahtavaksi palloksi, joka kumisee kuin Kepa Kettusen rumpusoolo. Silloin vaivasta on leikki kaukana. Viemäri pitää saada vetämään ja potilas ylös sängystä vaikka sitten gerituoliin nosturin avulla. Esitän julkisen vetoomuksen: jokaisen suomalaisen on päästävä vuoteestaan vähintäänkin kerran päivässä, ellei akuutti sairaus sitä tilapäisesti estä!

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

25:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja