Miten humalaan juominen vaikuttaa niveliin? Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin

Lääkäri Antti Heikkilä oli Studio55.fin verkkovieraana vastaamassa kysymyksiin nivelten terveydestä. Kysymysten suuren määrän vuoksi Antti Heikkilä ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Heikkilä ehti käsitellä vierailunsa aikana.

Hei! Herään oikean polven sisäsyrjän kipuun öisin. Ei haittaa liikkumista päivisin, voin hiihtää, pyöräillä ja kävellä normaalisti. Olen syönyt reilun kuukauden Arthro-nimisiä tabletteja reilun, avusta en osaa sanoa vielä mitään. Joskus ollut vauhti vähän kovempaa ja tullut "kompuroitua". Ikää 66v.

T:Menohalut

Kipt tulee lonkan alueelta. Ei polvesta.

Puolisoni on 57-vuotias ja valittaa nivelkipuja käsissä ja jaloissa ja lonkassa ja sängystä noustessaan tuntuu kuin olisi kävelevä "sahapukki" Ja samaa koen itsekin 63 v, nivelkipuja ei ole mutta olen melkoisen kankea sängystä noustessani. Puolisollani myös mieletön makeanhimo, syö vaikka purkin hunajaa kerrallaan. Maitoa emme juo, juustoa kylläkin käytämme reilusti ja oikeaa voita, emme mitään kevyttuotteita. Mistä apu?

T:Marjaleena

Kannattaisi kokeilla viljatonta, vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Hei. Kun sanotaan, että nivelpussi on tulehtunut , niin tarvitseeko se kortisooni ruiskeen, vai voiko sekin parantua muuten ?

T:Ansku

Ei tarvitse. Voi tyhjentää, jos pullistuu liikaa. Yleensä rauhoittuu ajan kanssa. Joissakin tapauksissa voi olla sen verran hankala, että silloin voi käyttää kortisonia.

Haluan kokeilla 2 kk ilman maitotuotteita ja kotimaisia viljoja. Sopivatko kypsytetyt juustot ja homogenoimaton luomumaito? Onko käytöllä rajoituksia? Voiko käyttää quinoaa, maissia ja riisiä?

T:lissu

Nuo luomut sopivat. Yleensä ongelmia tulee muokatusta maidosta.

Kannattaako olla syömättä punaista lihaa ,varsinkin sianlihaa, jos on reumapotilas? Niin yleensä väitetään. Oireet olen saanut kuntoon ARAVA-nimisellä lääkkeellä ja syömällä vähemmän hiilihydraatteja (noin 60-80g päivässä), mutta syön aika paljon sian ja naudanlihaa.

T:chris-48

Liha ei ole ongelma vaan yleensä viljat.

Olen kärsinyt kolmatta vuotta oikean polven nivelvaivoista, ja sinne kertyy vettä, tulehdus päällä. Polvi on tähystetty, kivut jatkuvat alaselässä ja vasemmassa lonkassa, jossa on todettu kaventunut nivelrako. Kortisonipistos auttaa 3-4 viikkoa, sen jälkeen polvi taas jäykkä ja kivut palaavat ja nestettä kertyy uudestaan. Pitäisikö lääkärien kiinnittää enemmän huomiota lonkkaan? Mikä hoito olisi paras? Syön Trexania 15 mg viikossa ja voin todella huonosti.

T:Toivoton tapaus

Voisit kokella viljatonta vähähiilihydraattista ruokavaliota.

olen 52, oikea olkapää kipeytyi hiihtolenkillä. pelaa normaalisti mutta kipu jäi. välillä todella kipeä. mikä avuksi? jäsenkorjauksesta oli vähän apua.

T:hiihtäjä

Todennäköisesti lihaksista. Jäsenkorjauksesta olisi apua.

Hei Antti Liike jonka näytit studio55.fi:ssa on todella hyvä. sain omalääkäriltäni samanlaisen ohjeen ja on todella toiminut. polveni oli todella kipeä ja nyt se voi hyvin ja todella pienellä vaivalla. Oma apu, paras apu!

T:Perusterve 62 v.

Niin sitä säästeittäisiin miljoonia yhteisestä kassasta.

Sopivatko kypsytetyt juustot?

T:lissu

Kyllä sopivat.

olen 60-vuotias nainen. nuorempana polveni tuntui joskus kuin olisi mennyt sijoiltaan esim.tanssiessa. noin pari vuotta sitten tunsin särkyä vasemmassa polvessa, joka kuitenkin häipyi muutaman kuukauden kuluessa. nyt vasen polveni on kipeytynyt uudelleen ja varsinkin aamulla ja istuessani,,kun nousen kävelemään, olen todella kankea polvistani. lisäksi on tullut pistävä kipu,kun asetun makuulle. menee jomkin aikaa ennenkuin saan polveni rauhoittumaan ja esim.illalla pääsen nukkumaan. tätä on nyt jatkunut parisen kuukautta.

T:Lea pohjoisesta.

Voi tulla lonkasta, mutta kokeile treeniä, mikä näytettiin ohjelmassa.

Eikö leikkaus ole tarpeellinen, vaikka rtg-kuvissa näkyy muutoksia nivelessä?

T:lieviä vaivoja nivelissä

Ei tarvitse. Täytyy tarkkaan miettiä, mihin leikkauksella pyritään.

Hei, minulla on tukkeuma paljastui sydänfilmissä, olen syönyt voita ja raakamaitoa, onko seuraus näistä rasvaisista tuotteista ?

T:tietämätön

Ei ole.

Mikä avuksi sormien niveliin? Nivelet ovat jäykät, turpoavat, ja sormet eivät mene nyrkkiin eikä suoraksi. Lisäksi mukana on pakotus.

T:pauli

Kokkeile viljatonta vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Mikä aiheuttaa narinan polvissa ja mikä siihen auttaa?

T:Eeva

Narina ja paukkuminen ei johdu mistään sairaudesta. Asiaa on tutkittu. Toisten nivelet ovat äänekkäitä ja toisten ei.

Hei! Oikeaan polveeni on laitettu tekonivel n. 2 vuotta sitten. Tulokseen en ole täysin tyytyväinen. Rasituksessa kipua edelleen. Nyt toinenkin polveni on kuulemma ihan leikkauskunnossa. En kuitenkaan ole halukas leikkaukseen. Millä välttäisin sen? Öisin herään useita kertoja ja on pakko nousta hieman kävelemään, että "kankotus" menee ohi.

T:t. Ulpu

Klassinen oire, joka tulee selän ja lonkan alueelta. Ei polvesta.

Miten humalahakuinen juominen 2-3 kertaa viikossa vaikuttaa niveliin ja verisuoniin?

T:viikonloppujuoppo

Ei pitäisi vaikuttaa.

Voidaanko lonkkanivelen kulumista ehkäistä, ja jos voidaan, niin miten? Minulle laitettiin keinonivel vasempaan lonkkaan reilu vuosi sitten, ja nyt se on kunnossa. Miten voisin torjua oikean lonkan kulumisen, jotta sitä ei tarvitseisi leikata. Leikannut lääkäri sanoi ettei sitä mitenkään voi ehkäistä.

T:Mara

Venyttelyt olisi hyvä asia.

Hei onko myös spelt vilja sellainen joka rasittaa niveliä? Saksalainen nunna Hildegard von Bingen kirjoitti noin 900 vuotta sitten, että: ”Spelt on paras viljalaji se antaa lämmön ja rasvan, on täysiarvoinen ja lempeämpi kuin mikään muu viljalaji. Speltin käyttäjällä on kiinteät lihakset, hyvä veri, kepeä mieli ja iloisuuden lahja.

T:Tietoa vailla

Speltti on geneettisesti sama asia kuin nykyajan viljat.

Tein äskeisen polvivenytyksen (tv-ohjelmassa näytetty). Se onnistui hyvin, mutta sen jälkeen tuli saman jalan reisilihakseen ns. suonenveto! Niitä minulla on muutenkin aika paljon. Miksi? Mikä avuksi?

T:Pieni ja pirteä mummi

Se menee ohi, kun jatkat treeniä.

mielipiteenne vesijuoksusta

T:eira

Ihan ok.

Minulla on ylipainoa ( 105 kg ) ja vatsa usein sekaisin. Kihtikin vaivaa, jos seuraan ruokavalioasi! Kauhea halu olisi laihtua ja saada vatsa kuntoon! Mikä tauti pitää ensiksi hoitaa pois?

T:Punertava isovarvas

Aloita viljaton vähähiilihydraattinen ruokavalio, niin siitä se asettuu.

Miten minulle sopii MBT keinulenkkarit,kun on nilkka vaivoja.Kokeilin myymälässä,ja ihastuin.Käytän jalkatukia muissa kengissä,entä ,näissä?,kiitos vastauksesta.

T:Hildur

Ihan hyvä juttu. Nuo kengät pakottavat polven suoraksi. On muuten halvempikin malli markkinoilla.

Kuuluuko polyneuropatia reumatauteihin?

T:helena

Ei kuulu.

Olen käyttänyt vuosia glugosaminia ja todennut sen auttavan polviini, ihmettelen monen muun käyttäjän kanssa miksi Kela-korvaus poistettu, ei kuulema ole lääkkeellä vaikutusta, ja sitä kuitenkin paljon käytetään, on kallis lääke. minulla on keliakia ja syön gluteenittomia tuotteita, siis leipääkin, pitäisikö nekin lopettaa???

T:sikkan

Kelan asiantuntijoina on lääkärit, joilla on hyvin vahvat siteet lääketeollisuuteen. Siitä sitten asiantuntemus.

Olen entinen lenkkeilevä 67-vuotias nainen. Akillesjänne ja samalla koko nilkka on syy, miksi lenkkeily on välillä mahdotonta. Terv.keskuksessa sain vain kipulääkkeet ja RR-lääkityksen. Jalan vaivat ei kuulu mitenkää kohonneeseen verenpaineeseen? Auttaisko jonkinlainen venytys tähän vaivaan?

T:RR

Tuo oire voi tulla selän alueelta tai lonkasta.

Miksi lonkat kipeytyy kyljellä nukkuessa?

T:63v.

Lantion seudun lihakset ovat kireät.

Kun alaselässä on nivel niin väljä, ettei se pysy paikoillaan, vaan aiheuttaa kipua ettei pysty tekemään töitä. On annettu ymmärää, ettei siihen ole muuta vaihtoehtoa kuin luudutusleikkaus. Onko muita vaihtoehtoja? Onko mahdollista päästä Teidän vastaanotolle?

T:runsaus123

Nivel ei ole koskaan väljä, vaan oire tulee lihaksista. Tuo väljä nivelteoria on enemmänkin joidenkin päässä.

Minulla on oikeankäden ranteessa nestettä, on poistettu kaksi kertaa on tosi kipeä! Saman käden rystyset ovat jäykät ja tosi kipeät.

T:tuskainen

Viittaisi tulehdustautiin, siis eräänlaiseen reumaan. Aloita viljaton vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Voiko nivelvaivat johtua vatsan kunnosta,siis heliko, haava ym jutuista?Liikuntaa harrastetaan voinnin mukaan ja sehän menee kuin lehmänhäntä alas tätä menoa.Sukkien laittokin jo pian hankalaa.Streevaa kun vaivat vuorottelee.Muuten elämä tasaista. Ehkä liiankin kanssa.

T:Pörriäinen

Aloita ruokavalio, mistä puhuin ohjelmassa. Vatsa ja nivelet ovat yhteydessä toisiinsa.

Kiitos mielenkiintoisista vastauksistanne! Kysyn: Voiko sianlihan syöminen aiheuttaa nivelkipuja ja punoitusta ja turvotusta varsinkin käsien nivelissä?

T:Raija

Ei aiheuta.

Pojallani, 23v, on todettu limapussin tulehdus oik. lonkassa. Saanut siihen 2 kortisonipistosta puolen vuoden välein. Auttaa hetkeksi. Hiihtämisen kestää hyvin, juostessa nivel kipeytyy. Mistä apu?

T:Liian nuori kroonistumaan?

Todennäköisesti syy ei ole limapussissa vaan lonkan syvissä lihaksissa, joka on tyypillinen oire juoksijoilla.

Onko glucosamiinista apua nivelrikkoon?

T:Hilu 46

Toiset ovat saaneet huomattavaakin apua.

Kerro mistä korvien soiminen voi johtua.

T:Rahtari.

Monia syitä, mutta yksi syy on kireät yläselän ja niskan lihakset, joille voi tehdä jotain.

Mitä mieltä olet biologisista lääkkeistä reuman hoidossa?

T:Huolestunut äiti

Niitä käytetään aivan heppoisin perustein.

Minulla on kipua oikeassa lonkassa, aivan reisiluun yläpäässä sekä oikealla- että vasemmalla kyljellä nukkuessani. Liikunnassa kipua en yleensä tunne. Lääkäri diagnosoi trochanterbursiitiksi. Sain kuukausi sitten piikin, joka auttoi noin kaksi viikkoa, toissapäivänä sain toisen piikin ja kolmatta ehdotettiin kahden viikon päähän. Onko hoito oikea, vai tehoaako VHH- tai maidoton ruoka tälläiseen? Seuraan paljon kun olet Studio 55:n vieraana ja arvostan kovasti sinua ja mielipidettäsi.

T:53v liikkunnallinen nainen

Kipu johtuu lonkan syvien lihasten kireydestä, mihin ei piikit auta.

Kiitos kaikille kysymyksistä, nähdään taas!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja