"Mitäköhän s**tanaa te siellä liitoissa mietitte?" – MTV tavoitti lakkoilusta kimpaantuneen yrittäjän

Näin lakot vaikuttavat kansalaisten elämään torstaina 1:08
Katso videolta: Näin lakot vaikuttavat kansalaisten elämään torstaina

MTV Uutiset tavoitti kangasalalaisen yrittäjän, jonka LinkedInissä julkaisema kipakkasanainen päivitys on herättänyt keskustelua torstain suurlakosta.

Torstaina moni suomalainen jää mieluimmin etätöihin. Ei kurjan sään, vaan massiivisten työtaistelutoimien takia. 

Tieto suurlakosta kirveli pahemman kerran kangasalalaista yrittäjää, Kati Saarta. Hän kynäili tiistaina LinkedIniin hyvin suorasanaisen julkaisun, joka on saanut keskiviikkoon mennessä yli 300 kommenttia. 

– Nyt on pakko kyllä pikkufirman toimarina avautua, että mitäköhän s**tanaa te siellä lakkoja ajavissa liitoissa mietitte, Saari aloitti parjaavan julkaisunsa. 

Saari työskentelee toimitusjohtajana kangasalalaisessa vaatetusalan yrityksessä, Tam Silkissä, joka valmistaa luonnonmateriaaleista vaatteita sekä aikuisille että lapsille. 

Alkuperäisessä julkaisussaan hän muistuttaa, että yrittäjiä on viime aikoina koeteltu useita kertoja: on ollut inflaatiota, kulujen nousua, sotaa, kuluttajakysynnän romahdusta ja konkurssiaaltoja.

Ja sitten tapahtuu "teini-ikäisen itkupotkuraivari -tasoinen veto": eri ammattiliittojen suurlakko sekoittaa pienyrittäjän arjen joulumyynnin osalta kriittisimmällä viikolla.

– Mitä oletatte, että tapahtuu muuta kuin aiheutatte vaan kus*semmat paikat meille yrittäjille, hän kysyy. 

Yrittäjä kertoo, mitä tapahtui ennen kipakkaa julkaisua

MTV Uutiset tavoitti keskiviikkona Saaren puhelimitse. Hän oli tiistaiaamuna kuullut, että Posti oli maanantaina kertonut osallistuvansa talkoisiin torstaisessa suurlakossa

Saareen iski pelko siitä, miten käy asiakkaiden joululahjaksi ostamien tuotteiden toimitusten – jäävätkö ne toimittamatta sovitusti. 

Tam Silkin toimintaperiaate perustuu Saaren mukaan 90-prosenttisesti verkkokauppamyyntiin ja tuotteet toimitetaan asiakkaille Postin avustuksella. Ensi viikon tiistaihin mennessä tehdyt tilaukset ehtivät yrityksen lupauksen mukaan jouluksi perille. 

– Mietin, pystyykö Posti purkamaan sumaansa niin, että ihmiset saavat tuotteensa jouluksi. Siitä se huoli lähti, hän kertaa MTV Uutisille.  

Huoli sai kiukustuneen Saaren kirjoittamaan suorasanisen tekstin, jonka hän julkaisi LinkedInissä tiistaiaamuna. Myöhemmin iltapäivällä tulikin ilmoitus, ettei lakkoon osallistuminen välttämättä vaikuta toimituksiin.

– Posti sanoi, että lakko ei vaikuta, vaan pyrkivät tekemään kaiken niin kuin ovat luvanneet, eli lakko ei välttämättä vaikutakaan lainkaan, Saari muistelee.

"Olin valinnut jotkut sanat huonosti, sen myönnän"

Huomiota herättänyttä tekstiään kirjoittaessa Saari ei siis tiennyt, että torstainen lakko ei välttämättä aiheutakaan hänen yritykselleen harmia. 

Hän oli kirjoittanut ammattiliitoille suunnatun tekstin hetken mielijohteesta ja kiukuspäissään. 

– Olin valinnut jotkut sanat huonosti, sen myönnän – ne on nyt korjattu, Saari kertoo. 

Työtaistelutoimista tulistunut toimitusjohtaja painottaa MTV Uutisille, ettei hän ole ei ole lakkoilua tai ammattiliittoja vastaan – hänen ymmärryksensä ei vain riitä ajankohtaan, johon suurlakko on päätetty sijoittaa.

– En ole lakkoja vastaan, se on musta oikeus. En ole puolesta tai vastaan hallituksen toimia, sillä en ole poliittinen toimija.

– Olen pienen yrityksen toimitusjohtaja, jolla on kaikkein tärkein myyntiviikko päällä, hän perustelee toimintaansa.

Saaren mukaan huoli on kuitenkin edelleen läsnä. Miksi juuri nyt, hän kysyy. 

Ovatko lakkoiluun liittyvät uutiset menneet sinulta ohi? Lue nämä ja olet kärryillä:

Lue myös:

    Uusimmat