Lakko iskee torstaina myös juna-, metro- ja raitiotieliikenteeseen – RAU: Näin lakko toteutuu

Ammattiliitto JHL on ilmoittanut poliittisesta lakosta, joka käytännössä seisauttaa Suomen junaliikenteen miltei kokonaan vuorokaudeksi ensi torstaina. Lakossa ovat mukana JHL:n raideliikenteessä työskentelevät jäsenet.

VR:n viestintäpäällikkö Mira Linnamaa kertoi STT:lle, että jos lakko toteutuu, lähi- ja kaukoliikenteen sekä tavaraliikenteen junat eivät liiku torstaina.

Lakolla olisi hänen mukaansa vaikutuksia myös perjantain liikenteeseen. VR aikoo tiedottaa asiasta tarkemmin ensi viikon aikana.

Palvelualojen työnantajat Palta kertoi, että JHL:n toimet tulevat keskeyttämään paitsi junaliikenteen myös metro- ja raitiovaunuliikenteen torstaina.

Paltan mukaan työtaistelun piirissä ovat työt, joita tehdään VR Kaukoliikenteen, VR Kaupunkiliikenteen, VR Transpointin, VR Fleetcaren sekä Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen työpaikoissa.

Metrojunien ja raitiovaunujen liikennöinnistä pääkaupunkiseudulla vastaavasta Kaupunkiliikenteestä kerrottiin STT:lle perjantaina, ettei tilannetta ole vielä ehditty käydä perusteellisesti läpi, mutta yleensä vastaavissa tilanteissa metro- ja raitiovaunuliikenne on ollut pysähdyksissä.

Pohjois-Suomen henkilöyöjunaliikenne rajattu lakon ulkopuolelle

Rautatiealan Unioni RAU kertoo tiedotteessaan junalakon toteutuvan, mikäli hallitus ei avaa tietä aitoihin neuvotteluihin hallitusohjelman muutoksista. 

RAU edustaa raidesektorilla veturinkuljettajia, liikenneohjaajia ja joissakin asiakaspalvelutehtävissä toimivia.

Rautatiealan Unioni RAU: Näin lakko toteutuu torstaina 14.12.

  • Veturinkuljettajat eivät tule töihin klo 00.00–18.59 alkaviin työvuoroihin.
  • Rautateiden liikenneohjaajat eivät tule töihin klo 06.00–18.59 alkaviin työvuoroihin.
  • Toimisto- ja palveluhenkilöt eivät tule töihin klo 00.00–18.59 alkaviin työvuoroihin.
  • Lakon ulkopuolelle on rajattu Pohjois-Suomen henkilöyöjunaliikenne.
     

RAUn työehtosopimuksen alaiset tehtävät, kuten veturinkuljettajat ja liikenneohjaajat, ovat merkittävässä roolissa raideliikenteessä. 

RAUn mukaan työnantajat, eli VR-Yhtymä, Fintraffic Raide, Fenniarail ja North Rail päättävät, miten suuri osa junista joudutaan perumaan.

Juttua päivitetty 8.12.2023 kello 17.44.

Lue myös:

    Uusimmat