Rakennusliiton ja Ammattiliitto Pro liittyvät työtaistelurintamaan – nämä työpaikat hiljenevät torstaina

Mitä seurauksia SAK:n suurlakkopäivällä on? Politiikan toimittaja analysoi 1:21
Katso myös: Mitä seurauksia SAK:n suurlakkopäivällä on? Politiikan toimittaja analysoi

Rakennusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat kertoneet työtaistelutoimistaan, joilla järjestöt protestoivat ensi viikon torstaina pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen työmarkkinapolitiikkaa vastaan.

SAK:laisen Rakennusliiton työtaistelutoimet kohdistuvat 85 kohteeseen eri puolilla maata. Lakkoja nähdään muun muassa Hartela Länsi-Suomen, Lujatalon, NCC Suomen, RPK Rakennus Kemppaisen ja YIT Suomen työmailla.

Rakennusliiton puheenjohtajan Kimmo Palosen mukaan työtaistelutoimilla vastustetaan hallituksen suunnittelemia heikennyksiä työntekijöiden työtaisteluoikeuteen, työehtoihin ja työsuhdeturvaan.

– Ammattiyhdistysliikkeen tehtävä on puolustaa jäsentensä oikeuksia, ja hallitus on nyt kohdistamassa kohtuuttomat leikkaukset vahvasti juuri työntekijöihin ja työttömiin. Samalla hallitus pyrkii murentamaan ammattiyhdistysliikkeen vaikutusmahdollisuuksia, Palonen sanoo Rakennusliiton tiedotteessa.

Lakot ovat osa SAK:n ja sen jäsenjärjestöjen Painava syy -toimintapäivää. Useat SAK:n jäsenliitot kertoivat 14.12. järjestettävistä laajoista työtaistelutoimista viime torstaina.

"Työelämää uudistettava tasapuolisesti"

STTK:lainen toimihenkilöiden Ammattiliitto Pro järjestää torstaina 14. joulukuuta vuorokauden pituisia poliittisia työnseisauksia 26 elintarviketeollisuuden toimipaikassa eri puolilla maata. Työnseisauksia nähdään muun muassa Arlan, Fazerin, Hartwallin, Olvin, Sinebrychoffin, Vaasan Oy:n ja Valion toimipaikoilla.

Ammattiliitto Pron mukaan työtaisteluiden tarkoituksena on vaikuttaa hallituksen suunnittelemiin työlainsäädännön muutoksiin, jotka heikentävät toimihenkilöiden työehtoja ja toimeentuloa.

Pro vaatii, että lait valmistellaan aidosti yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa ja työelämää uudistetaan tasapuolisesti myös palkansaajien tarpeet huomioiden.

– Pro ei tule hyväksymään hallituksen mittavia heikennyksiä suomalaisten työntekijöiden asemaan. Puolustamme toimihenkilöiden työehtoja ja toimeentuloa. Koska hallitus jatkaa yksipuolista saneluaan, me jatkamme ja laajennamme lakkoja, puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo Pron tiedotteessa.

Pro kertoi jo torstaina lähes 200:aan teollisuuden yritykseen eri puolilla maata kohdistuvista työtaistelutoimista. Perjantaina Pro kertoi järjestävänsä työnseisauksen 14.12. myös useilla energia-alan työpaikoilla.

Lue myös:

    Uusimmat