Brittitiedustelu: Wagner pyrkii lähes varmasti Moskovaan – "Venäjän lähihistorian merkittävin uhka"

Wagner-pomo Prigozhin noussut aseelliseen kapinaan Venäjää vastaan – Pekka Toveri kertoo, mistä on kyse 15:24
Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) näkemys Venäjän tilanteesta.

Britannian puolustusministeriön mukaan kapinoivan Jevgeni Prigozhinin palkkasotilasryhmä Wagner pyrkii lähes varmasti Moskovaan.

Wagner väittää ottaneensa haltuunsa Donin Rostovin ja Voronezhin kaupunkien sotilaskohteet. Donin Rostovissa sijaitsee muun muassa Venäjän eteläisen sotilaspiirin päämaja ja se on toiminut suurhyökkäyksen pääkomentopaikkana, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Britannian puolustusministeriön tiedustelupäivityksen mukaan Voronezhin alueella liikkuvat Wagner-yksiköt pyrkivät "lähes varmasti" Moskovaan.

Prigozhin ilmoitti aiemmin Donin Rostovissa väitetysti kuvatulla videolla, että hän haluaa tavata kaupungissa puolustusministeri Sergei Shoigun ja pääesikunnan komentaja Valeri Gerasimovin

– Elleivät he saavu, me suljemme Rostovin kaupungin ja lähdemme Moskovaan, Prigozhin sanoi.

Prigozhin on ilmoittanut pyrkivänsä syrjäyttämään Venäjän sotilasjohdon, jonka kanssa hän on käynyt suullista taistelua jo kuukausien ajan. Venäjä syyttää Prigozhinia aseellisen kapinan lietsomisesta. 

Britannian mukaan Venäjän vakinaisen armeijan ja Wagnerin välisistä aseellisista yhteenotoista on vain "hyvin vähän todisteita", mikä viittaa puolustusministeriön joukkojen passiivisuuteen ja myötämielisyyteen Wagner-joukkoja kohtaan.

Televisioidussa puheessaan presidentti Vladimir Putin syytti kapinaan osallistuvia maanpetoksesta.

Kansalliskaarti on avainasemassa

Lähitunteina Venäjän turvallisuusjoukkojen, ja eritoten kansalliskaartin uskollisuus tulee olemaan avain siihen, miten kriisi kehittyy, Britannia arvioi.

– Tämä on lähihistorian merkittävin Venäjän valtion kohtaama haaste, Britannia katsoo.

Myös Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri korosti Twitterissä kansalliskaartin roolia.

Toverin mukaan kansalliskaartilla on myös raskasta aseistusta ja aktiivisia divisioonia. Toveri arvioi kansalliskaartilla olevan yli 300 000 sotilasta.

Kaartin käytön haasteina ovat Toverin mukaan joukkojen keskittäminen ja niiden vähäinen taistelukokemus, jota taas eritoten Bahmutissa sotineilla Wagner-taistelijoilla on runsaasti.

– Ja tietenkin se, kenelle ne ovat uskollisia, Toveri kirjoitti.

– Ei ole helppo tehtävä, jos Wagnerin porukat päättävät taistella.

Toveri ei kuitenkaan usko, että Prigozhinin kapina vakavasti uhkaisi Putinin valtaa. Prigozhin on itse sanonut pyrkinyt syrjäyttämään Venäjän puolustusministeriön johdon, jota hän syyttää kansalaisten ja presidentin huijaamisesta.

– Sisäisen turvallisuuden joukot ovat vahvemmat kuin Wagnerin joukot. Mutta tämä heikentää Venäjää, Toveri katsoo.

Toveri: Putin ei voi sallia Prigozhinin toimia

Toveri painottaa MTV Uutisille, että Putinin on nyt pakko toimia. 

– Nyt ollaan liian pitkällä, ja sitä Putin ei voi sallia, Toveri sanoo.

Helppoja ratkaisuja ei enää ole. Prigozhinin puolelle asettuminen ei tule kysymykseen, sillä Venäjän asevoimat on liian tärkeä Putinin vallassa pysymiselle, hän näkee. Sen johtajia ei voi tilanteen kriisiydyttyä uhrata.

– (Venäjän asevoimien esikunnan päällikkö Valeri) Gerasimovin uhraaminen tässä tapauksessa olisi huono merkki Putinin lähipiirille, että he eivät olekaan enää koskemattomia. Jos virheistä rangaistaa, valmius lähteä Putinia vastaan kasvaa, Toveri sanoo.

– Hän ei voi hyväksyä aseellista kapinaa millään tavalla.

Prigozhin: "Sotaa ei tarvittu – puolustusministeriö yritti huijata kansalaisia ja presidenttiä" 0:42
Prigozhin: "Sotaa ei tarvittu – puolustusministeriö yritti huijata kansalaisia ja presidenttiä"

Lue myös:

    Uusimmat