Mitä tehdä sosiaalisen median tileille läheisen menehtyessä? 6 vinkkiä, kuinka tulisi toimia

Vaikka sosiaalinen media on muuten arkipäivää, harvalle tulee mieleen luoda digitaalista testamenttia. Mitä pitää tehdä läheisen kuoleman jälkeen, kun netti on pullollaan profiileja ja tilejä, jotka pitäisi sulkea?

1. Facebook

Jos sinulla on käytössäsi tilin tunnus ja salasana, voit poistaa tilin kirjautumalla palveluun. Ennen kuin poistat tilin, lataa Facebookissa julkaissut kuvat, tilapäivitykset ja tekstit talteen asetukset-painikkeen alta löytyvästä valikon kohdasta ”Lataa Facebook-tietojesi kopio”.

Facebook tarjoaa turvallisuusasetuksissa mahdollisuuden määrittää tilin käyttöoikeuden myös toiselle henkilölle kuoleman sattuessa.  

Palvelusta löytyy lisäksi lomake, jolla voi pyytää Facebookia poistamaan kuolleen henkilön profiilin tai muuttamaan sen muistosivuksi. Perintöyhteyshenkilö voi huolehtia muistosivulle tulevien ystäväpyyntöjen hyväksymisestä ja päivittää profiilille uusia kuvia.

Facebook antaa käyttäjilleen mahdollisuuden palauttaa tili aktiiviseksi koska tahansa ja säilyttää esimerkiksi käyttäjän ystävilleen lähettämät viestit senkin jälkeen kun tilin muut tiedot on poistettu. Tämän vuoksi tilin lopullinen poistaminen on hyvä tehdä Facebookin tuki- ja ohjekeskuksen kautta.

Käyttöoikeudet muihin Facebookin kautta toimiviin palveluihin, kuten Instagramiin, Spotifyihin, Tinderiin ja Pinterestiin voivat tuhoutua samalla kun Facebook-tili tuhotaan. Varmistaaksesi tilin sulkeutumisen ole kuitenkin aina yhteydessä suoraan palveluntarjoajan asiakaspalveluun.

KOTIMAISET PALVELUT, kuten Elisa Viihde ja Veikkaus saavat Väestörekisteristä tiedot menehtyneistä asiakastilien haltijoista. Voit toki aina olla yhteydessä asiakaspalveluun tilin sulkemisen varmistamiseksi.

2. Twitter

Edesmenneeen läheisen tilin poistamista voi ehdottaa erillisen linkin takaa.

Twitterin käyttäjätilin poistaminen kirjautumalla onnistuu ainoastaan verkkosivujen kautta tilin asetuksista kohdasta ”Poista tilini käytöstä”. Tilitiedot säilyvät palvelussa 30 päivää, jonka jälkeen ne poistetaan pysyvästi.

3. LinkedIn

Kuka tahansa vainajan LinkedIn-kontakteista voi pyytää profiilin poistamista lähettämällä ylläpidolle viestin. Viestistä tulee käydä ilmi kuolleen käyttäjän nimi, viimeisin työpaikka, ilmoittajan suhde vainajaan sekä edesmenneen LinkedIn-profiilin URL-osoite. Lisäinfoa löydät täältä.

4. Netflix, Spotify, Viaplay

Helpoin tapa poistaa suoraveloituksella toimiva palvelu käytöstä, on sulkea tiliin liitetty luottokortti.

Varsinaista käytäntöä ei ole määritelty. Ainoa keino aloittaa prosessi on ottaa yhteys yrityksen asiakaspalveluun.

5. Snapchat

Sovelluksella on varmasti säännöt, miten toimia. Niistä ei vain ole mitään tietoa. Jos sinulla ei siis ole Snapchat-tilin käyttäjän tietoja, et voi tehdä oikeastaan mitään. Luultavasti käyttämätön tili suljetaan. Snapchat ei kuitenkaan kerro, minkä verran aikaa tilin tulee olla käyttämätön, jotta kyseisiin toimiin ryhdytään.

6. Google-tilin lopettaminen

Jätä sähköpostiosoitteen poistaminen viimeiseksi, koska sen avulla kirjaudutaan yleensä muihin sosiaalisen median palveluihin. Google-tilin käyttöoikeuden voi Facebookin tapaan määrittää puolisolle tai muulle läheiselle kuoleman sattuessa. Tilin poistaminen onnistuu asiakaspalvelun kautta tällä lomakkeella. Google miettii aina tapauskohtaisesti vainajan tietojen luovuttamista ilmoittajalle.

Jos sinulla on kirjautumistiedot poistettavalle tilille, voit poistaa google-tilin asetuksista löytyvästä ”Poista tilisi tai palveluita”. Valitse avautuvasta ikkunasta ”Poista Google-tili ja tilin tiedot”. Samalla poistuu myös esimerkiksi Youtube-tilin käyttöoikeus.

***


Lue myös:

    Uusimmat