Onko kasvojentunnistus päällä, mitkä sovellukset saavat tietosi? Nämä asiat jokaisen pitäisi tietää Facebook-tilistään

Miten Facebook hyödyntää sinua? 13:38

Olet varmaan kirjautunut Facebookiin monet kerrat, mutta kuinka usein olet tutkaillut sovelluksen asetuksia? Sille kannattaisi nyt uhrata pieni hetki siitä ajasta, jonka olet kirjautuneena sisään.

Facebookin tietovuotoskandaali on jatkunut jo pitkään, joten onkin aika luoda silmäys muutamiin Facebook-tilin asetuksiin. 

Yllä olevalla videolla keskustellaan Facebookin käyttäjätietokohusta

Yksityisyyden suojaa voi muuttaa ja myös tietyllä tavalla estää sitä, mitä tietoja sinusta lähtee kolmansille osapuolille. Kaikista tehokkain tapa on kuitenkin poistaa koko tili.

1) Cambridge Analytica

Voit tarkistaa, onko tietojasi välitetty konsulttiyhtiö Cambridge Analytican käsiin. Siirry Facebookin tukisivulle ja kirjaudu sisään. Tällä sivulla Facebook kertoo sinulle, onko tietojasi välitetty ja mitä sinun kannattaisi tehdä, jos näin on käynyt.

Cnet.com-sivusto kuitenkin huomauttaa, että käyttäjän tietoja on voinut päästä jakoon myös silloin, jos joku Facebook-kaveri on käyttänyt This your digital life -sovellusta.

2) Kasvontunnistus

Facebookilla on käytössä kasvojetunnistussovellus, joka tunnistaa käyttäjiä kuvista. Tällä tavalla sovellus kertoo ehkäisevänsä valeprofiilien luomisen toisen kuvia käyttämällä. Sovellus hälyttää, mikäli joku muu julkaisee kuviasi tai videoitasi.

Kasvojentunnistus voi kuitenkin olla pahimmillaan laitonta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Facebook on vastikään haastettu oikeuteen teknologian käytöstä.

Voit myös estää sen, että FB skannaa läpi kaikki kuvasi: Tästä pääset eroon menemällä kohtaan Asetukset Kasvontunnistus.

3) Sisäänkirjautuminen

Asetukset-sivulta voit selvittää, missä kaikkialla olet parhaillaan kirjautuneena ja millä laitteella. Näet myös, missä tilillesi on aiemmin kirjauduttu. Mene kohtaan Turvallisuus ja sisäänkirjautuminen

Epäilyttävistä sisäänkirjautumiskohteitsta pääsee myös eroon yksitellen. Kaikki voi poistaa myös kerralla selaamalla kirjautumishistorian alalaitaan ja painamalla Kirjaudu ulos kaikista istunnoista.

4) Tilin turvallisuus

Facebookiin kirjautumista voi muuttaa turvallisemmaksi. Siirry kohtaan Asetukset Turvallisuus ja sisänkirjautuminenLisäturvan määrittäminenKäytä kaksivaiheista todennusta. Voit muuttaa asetuksia niin, että kirjautumiseen vaaditaan salasanan lisäksi puhelimen koodi.

Voit myös saada ilmoituksen tunnistamattomasta sisäänkirjautumisesta. Saat meiliisi tai kännykkääsi ilmoituksen, jos tilillesi kirjaudutaan laitteella, jota et käytä usein. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, jos tiedät, mistä on kyse.

Unohditko salasanan tai onnistuitko naputtelemaan sen liian monta kertaa väärin? Samaisesta Lisäturvan määrittäminen -kohdasta voi lisätä kolmesta viiteen kaveria, jotka voivat auttaa sinua kirjautumaan sisään. He voivat lähettää sinulle Facebookista koodin ja URL-osoitteen, joiden avulla pääset taas sisään.

5) Sovelluksien keräämät tiedot

Sovellukset ja sivustot -osiossa voit selvittää, montako sovellusta on linkittyneenä Facebook-tiliisi. Jos et halua Facebookin jakavan tietojasi millekään sovellukselle, voit poistaa sovellukset joko yksitellen tai kaikki kerralla.

Poistolla on kuitenkin hintansa. Jos olet liittänyt esimerkiksi Spofityn Facebookiin, et voi enää käyttää sitä FB-tunnareillasi. 

Lisäksi sovellusten poistaminen tarkoittaa vain sitä, että uusia tietoja ei enää lähde eteenpäin. Aiemmin jakamasi tiedot eivät myöskään välttämättä häviä mihinkään. 

Se ei myöskään varmista sitä, että tiedot poistuvat kyseisen tahon tietokannasta. Jos nekin haluaa pois, täytyy ottaa yhteyttä kunkin sovelluksen tukeen.

Lue myös:

    Uusimmat