"Mitä tehdä, jos kumppani ei halua yhtä usein?" Asiantuntija vastaa 50 kysymykseen seksistä

Mikä on g-piste? Toimiiko parisuhde ilman intohimoa? Asiantuntija vastasi lukijoiden lähettämiin seksikysymyksiin.

Pyysimme lukijoita lähettämään meille seksiin liittyviä kysymyksiä. Vastaaja Sari Mäki, erityistason seksuaaliterapeutti, Suomen RFSU:sta.

Lue vastaukset lukijoiden mieliä askarruttaneisiin kysymyksiin.

1. Mikä on g-piste?

G-pisteen kerrotaan sijaitsevan emättimen etuosassa noin 3 cm päässä emättimen aukosta. Kyseinen alue koetaan hyvin erogeeniseksi, jota stimuloimalla voi nainen tuntea seksuaalista mielihyvää.

2. Onko naisen g-piste olemassa?

Tästä asiasta ollaan montaa mieltä tutkijoiden keskuudessa, ja jokainen nainen ei onnistukaan sitä itseltään löytämään. Sitä voi etsiä itseltään omien sormien tai vibraattorin avulla, ja suurin osa sanoo sen kiihotuksen myötä turpoavan ja ihon sen alueelta tuntuvan sormelle erilaiselle, kuin muualla emättimessä. Nämä em. asiat helpottavatkin kyseisen alueen löytämistä.

3. Mistä naisen ejakulaatio johtuu? 

Ejakulaationeste tulee Skenen rauhasista, ja ne sijaitsevat virtsaputken vieressä ja ne avautuvat emättimen eteiseen. Ne tuottavat kiihottumisen ja orgasmin aikana vaihtelevan määrän nestettä. Asia liittyy siis kiihottumiseen, ja on täysin normaali ja luonnollinen asia. Osa naista ei koe koskaan nesteen erittymistä, ja osa kokee sen jokaisen laukeamisen yhteydessä. Nesteen määrä voi olla hyvinkin suuri, ja sitä erittyy sykäyksittäin purkautumalla tai jopa ihan suihkuamalla. Nesteen määrä voi olla jopa suurempi, kuin miehen siemennesteen määrä laukeamisen yhteydessä.

4. Voiko jokainen nainen oppia ejakuloimaan?

Kaikki naiset eivät ejakuloi, eikä ole olemassa varmaa tietoa siitä, että sen voisi oppia.

5. En saa orgasmia yhdynnässä. Voiko sen oppia jotenkin vai pitääkö vain tyytyä vibraan?

Itsetyydytys on hyvä keino opetella asioita oman kehon toiminnasta ja orgasmista. Sen avulla oppii huomaamaan mille kiihottuminen tuntuu, miten keho reagoi nautintoon ja mistä tunnistaa oman lähestyvän orgasmin. Tämä on äärettömän tärkeää oppia omasta nautinnosta. Jos vibraattori tuottaa nautintoa, niin voisiko sen ottaa osaksi seksiä myös toisen kanssa? Suurin osa naisista saa orgasmin parhaiten klitorista hyväilemällä, ja yhdynnässä kannattaa kokeilla sellaisia asentoja, joiden aikana voidaan vibraattorin värinää tai sormin hyväilyä hyödyntää myös orgasmin saamiseen.

Jos itsetyydytyksessä saa orgasmin vibraattorilla klitorista hyväilemällä, kannattaa myös kokeilla yhdynnässä asentoja, jossa naisen klitoris saa kosketusta miehen vartalosta. Asento, jossa nainen makaa miehen alla ensin perinteisessä lähetyssaarnaaja asennossa ja sitten laittaa jalat yhteen aiheuttaa paineen tunnetta hävyn alueella. Miehen tulee ikään kuin liukua naisen päällä ja antaa hänen häpyluulla lisäkontaktia klitoriksen alueelle. Toinen vaihtoehto on, että nainen on päällä hajareisin, mutta hyvin etunojassa asennossa ja liikkuu liukumalla miehen vartaloa pitkin. Kolmantena vaihtoehtona tämä jälkimäinen asento, mutta ensin nainen on hajareisin päälle, sitten menee makaamaan miehen päälle ja laitaa jalat yhteen ja sen jälkeen liukuu miehen vartaloa vasten. Nämä asennot antavat painetta alapään alueelle, ja klitoris saa kosketusta miehen vartalosta.

Harjoittelu tekee mestarin orgasmissa. Anna mahdollisuus nautinnolle, älä mieti asiaa liikaa ja ota nautinto haltuusi. Tee opettelusta ja tutkimusmatkasta itsellesi mieluisa kokemus, ja jaa se kumppanisi kanssa sitten kun olet siihen valmis.

6. Miten pitkään orgasmi voi kestää?

Orgasmin kesto vaihtelee eri ihmisten välillä, ja myös samalla ihmisellä eri tilanteissa. Orgasmin pituuteen ja voimakkuuteen voi osin vaikuttaa kiihottamisen jatkuminen. Eli jos kiihotus loppuu, voi orgasmi aika olla lyhyempi. Orgasmin pituus voi olla muutamasta sekunnista lähes minuuttiin.

7. Mitä tehdä jos mies pyytää tekemään jotain, joka minusta tuntuu epämiellyttävältä?

Aikuisten välisessä seksissä on luvallista ja sallittua kaikki se, mihin kumpikin osapuoli ovat valmiita. Silloin kun toinen osapuoli pyytää jotakin sellaista mitä toinen ei halua, kannattaa siitä sanoa rehellisesti, ja hänen pitää hyväksyä tämä asia. Jokainen määrittelee itse rajat seksissä, ja jokaisen pitää kunnioittaa näitä rajoja.

8. Mieheni ei halua antaa minulle suuseksiä. Hän ei ole tehnyt sitä minulle koskaan. En ole kysynyt onko hän tehnyt sitä aiemmissa suhteissaan. Olen yrittänyt puhua asiasta hänen kanssaan mutta en ole saanut vastausta. Hygieniaongelmia ei ole, ja olen terve. Itse kyllä annan hänelle suuseksiä ja hän pitää siitä. Mistä hänen haluttomuutensa voisi johtua?

Jokainen ihminen pitää seksissä eri asioista, ja kaiken pitää tapahtua vapaaehtoisesti. Syy voi olla ihan se, ettei hän koe asiaa jostain syystä miellyttävänä, tai hän ei kenties tiedä miten siinä tulisi toimia. Vaikka suuseksiä pidetäänkin hyvin nautinnollisena, niin kaikki eivät sitä halua antaa tai saada. Tilanteessa ei voi oikeastaan tehdä muuta, kuin yrittää keskustella miehen kanssa.

9. Kumppani haluaa anaaliseksiä, mutta kipu pelottaa. Voiko kivusta päästä eroon, miten?

Nyt pitää muistaa, ettei seksissä tarvitse suostua kaikkeen. Jokainen itse määrittelee mihin on valmis, ja toisen pitää kunnioittaa tätä päätöstä. Tässä kuitenkin muutamia asioita, joita pitää peppuseksissä huomioida.

Jos puhtaus mietityttää, niin kannattaa huolehtia asiasta vaikka yhteisellä suihkulla. Tilanteessa on hyvä olla mahdollisimman kiihottunut (riittävä esileikki) ja rento. Kumppanin kiihottamiseen on siis hyvä käyttää reilusti aikaa, ja anaalin seutua on pikku hiljaa totutettava seksiin. Peppuseksissä pitää aina käyttää liukuvoidetta, sillä anaalin limakalvot ovat todella herkät, ja ne rikkoontuvat helposti. Liukuvoide myös vähentää kipua, ja tekee seksistä helpompaa.  Ennen kuin anaaliin laitetaan penistä, voidaan anaalia totuttaa tilanteeseen esim. sormin. Tilanteessa pitää edetä rauhallisesti, ja kumppanin tuntemuksia kuunnellen. Peniksen sisään menossa pitää edetä hitaasti. Kumppania kaiken aikaa hyväilemällä, voidaan taata hänen kiihottuminen ja rentoutuminen tilanteessa.

Jos kyse miehen ja naisen välisestä anaaliseksistä, niin pitää aina huomioida se, että penis pitää pestä ennen kuin anaalista siirrytään emättimeen tai kondomi vaihtaa. Näin vältytään tulehduksilta.

10. Miten voisin parantaa mahdollisuuksia tulla raskaaksi? Onko mistään tietyistä asennoista tms. apua?

Tärkeää on huolehtia omasta terveydestä, eli huolehtia yleisesti terveellisistä elämäntavoista, sillä niillä on vaikutusta naisen ja miehen hedelmällisyyteen. Seksiä pitää myös harrastaa oikeaan aikaan kuukaudesta. Seksiasennoilla ei ole vaikutusta raskaaksi tuloon, mutta seksin jälkeen makuulla olo helpottaa siemennesteen pysymistä emättimessä.

11. Mihin aikaan pitäisi harrastaa seksiä, että olisi parhaat mahdollisuudet raskauteen?

Munasolun irtoaminen eli ovulaatio on naisen hedelmällisyyden kannalta keskeinen tapahtuma. Kuukautiskierron säännöllisyys viittaa ovulatoriseen kiertoon, ja munasarjojen normaaliin hormonitoimintaan.

Kuukautiskierron pituus vaihtelee naisten väillä, ja se on yleensä 23–35 päivää. Vaihtelua tapahtuu eniten kierron ovulaatiota edeltävässä vaiheessa. Useimmilla naisilla ovulaation ja seuraavien kuukautisten alkamisen väli on 12–16 päivää. Kuukautisista kannattaa pitää hyvää kirjaa, mikä helpottaa kierron laskemista.

Siemensyöksyssä jopa satoja miljoonia siittiöitä pääsee emättimeen. Sieltä siittiöt kulkevat yhdynnän jälkeen nopeasti kohtuun, mutta vain pieni osa niistä jatkaa matkaa munanjohtimeen. Munasolun hedelmöittyminen tapahtuu tavallisesti munanjohtimessa. Siittiöt elävät naisen elimistössä hedelmöittämiskykyisinä yhdestä neljään päivään, kun munasolu taas on hedelmöitymiskykyinen ainakin 24 tunnin ajan.  Siittiöiden pidemmän elinkaaren vuoksi ovat ovulaatiota edeltävät päivät ja ovulaatiopäivä hedelmällisimmät eli päiviä, joina yhdynnästä seuraava raskaus on todennäköisintä. Ovulaation testaamiseen löytyy markkinoilta kotitestejä jotka helpottavat ovulaation ajankohdan määrittelyä. 

Jos vauvaa ei kuulu ½ – reilun vuoden kuluessa (naisen ikä vaikuttaa miten pitkään kannattaa odotella) on hyvä keskustella aiheesta lääkärin kanssa, jolloin voidaan aloittaa asian tutkiminen.

12. Mikä on oikeasti normaalia pienempi penis suomalaisella miehellä?

Ei ole olemassa ns. määrittelyä normaalista mitasta, mutta penisten mittaa on kyllä tutkittu. Suomalaisen miehen keskimääräinen peniksen mitta on erektiossa noin 13,77 cm.

Yleensä normaalitilassa oleva pieni penis kasvaa erektiossa suhteellisesti suuremmaksi, kuin lepotilassa oleva suurempi penis.

Nyt voisi vertailuna sanoa, että naisen emättimen pituus on 6,5–12 cm. Naisen klitoris kaipaa jonkinlaista kontaktia seksissä, ja se tulee yleensä miehen häpyluusta. Jos penis on siis kovin pitkä jää osa mitasta emättimen ulkopuolelle, ja häpyluukosketus jää saavuttamatta, jos mies on kaukana naisesta.

Jokainen penis on oikean mittainen, sillä peniksen koko ei ole mitta rakastajan taidoista. Miehen peniksen koko määrittyy aika pitkälle perimän mukaan.

13. Voiko peniksen kokoa kasvattaa jotenkin?

Peniksen kasvattamiseen markkinoidaan erilaisia venytyslaitteita, pumppuja, pillereitä ja leikkauksia. Leikkauksella voidaan penikseen saada hieman lisää kokoa, mutta leikkausten pitkäaikaisvaikutuksista penikseen ei ole vielä kovinkaan paljon tietoa. Muilla asioilla ei ole pitkäaikaista vaikutusta peniksen kokoon, esim. penispumpulla voidaan saada penis hetkellisesti näyttämään suuremmalle.

Peniksen koko askarruttaa miehiä. Peniksen kokoa suurempi merkitys on seksissä sillä, miten siinä toimii toisen ihmisen kanssa. Peniksen koko ei siis ole hyvä rakastajan mitta, vaan tärkeää on olla valmis kuulemaan kumppanin toiveita seksissä. Yhdyntä on vain pieni osa seksiä. Taitava ja huomaavainen rakastaja osaa käyttää sormia, kieltä, välineitä ja on kokeilunhaluinen. Rakastajan taitoihin kuuluvat myös toisen kokonaisvaltainen huomioiminen, läheisyys, hellyys, suudelmat jne. Eli minkä mitassa häviää, kannattaa korvata muilla taidoilla.

14. Onko tosi, että sperma on kuin verta? Jos mies siis harrastaa usein, joka päivä seksiä, se voi heikentää miehen olotilaa?

Menettäessään paljon verta on ihmisen henki vaarassa. Sperman ”menetys” eli toistuvat siemensyöksyt ei vaikuta ihmisen terveyteen samoin. Joskus kuulee sanottavan, että siemensyöksyn myötä mies menettää energiaansa. Tantrassa mm. ajatellaan, että miehen ejakulaatio vähentää miehen seksuaalienergiaa ja miehen energiat käyvät vähiin, jos hän laukeaa liian usein.

Aika ajoin puhutaan myös siitä, mikä merkitys seksillä on mm. urheilusuorituksiin ja tästä löytyy tutkimustakin, ettei sillä ole osoitettu olevan suoritukseen suurtakaan merkitystä. Ejakuloinnin positiivisista terveysvaikutuksista löytyy näyttöä, eli ne ehkäisevät miehen eturauhassyöpää. Siemensyöksy on suorastaan ilo miehen eturauhaselle ja tekee myös hyvää mielelle, sillä seksillä ja hyvällä parisuhteella on myös mielenterveyden näkökulmasta tärkeä tehtävä.

Eri ihmiset ajattelevat asiasta eri tavoin, mutta sen voin sanoa, ettei lääketieteellistä näyttöä ei ole siihen, että ejakulaatio miehen olotilaa heikentäisi. Tosin päivän aikana useasti laukeaminen saattaa tehdä olosta uupuneen, koska seksi kuluttaa myös energiaa.

15. Miksi seksin jälkeen tulee virtsaamisen tarve, vaikka rakossa ei edes olisi mitään? Voiko haluttomuus johtua e-pillereistä, jos niitä on käyttänyt jo vuosia?

Seksin aikana nainen voi kokea tunnetta pissahädästä ennen orgasmia. Seksin jälkeen virtsaamisen tarve voi liittyä virtsaputken ärsytystilaan, joka johtuu ihan seksistä (seksissä iho vasten ihoa aiheuttaa hinkkausta virtsaputken suulle). Tunne voi myös liittyä siihen, että tietyissä asennoissa penis voi aiheuttaa ärsytystä rakon suuntaan. Jos tilanne pahenee tai jatkuu, on syytä keskustella aiheesta lääkärin kanssa.

Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa osalle naisista seksuaalista haluttomuutta. Jos hormonaalista ehkäisyä ja samaa merkkiä on jo käytetty pitkään ja haluttomuus on vasta alkanut, voi syy löytyä muista asioista. Haluttomuutta voi aiheuttaa parisuhdeongelmat, stressi, lääkkeet/sairaudet, elämäntilanteen muutokset yms. Tärkeää olisi puhua haluttomuudesta yhdessä kumppanin kanssa, ja miettiä yhdessä esim. sitä onko seksielämänne sellaista jota toivotte, vai voisiko apu löytyä siitä, että lähtisitte etsimään seksiin uusia asioita. Jos haluttomuus jatkuu, voi asian ottaa puheeksi gynekologin vastaanotolla, jossa voidaan sitten miettiä myös mahdollista ehkäisyn vaihtoa.

16. Voiko haluttomuus johtua e-pillereistä?

Osa hormonaalista ehkäisyä käyttävistä naisista kertoo sen vaikuttavan seksuaaliseen haluun. Eli kyllä haluttomuus voi liittyä ehkäisyyn. Haluttomuutta toki voi aiheuttaa muutkin asiat esim. parisuhdeongelmat, tyytymättömyys suhteessa olevaan seksiin, sairaudet/lääkkeet stressi tms. asiat. Asia kannattaa ottaa puheeksi gynekologin kanssa, ja ehkä kokeilla jotakin muuta ehkäisyä ja mikä sen tuoma muutos haluun on.

17. Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 3 vuotta, ja meillä on 2-vuotias tytär. Aiemmin harrastimme seksiä ainakin joka toinen päivä, nyt vain pari kertaa viikossa eikä muutakaan läheisyyttä ole. Miten saisin mieheni kiinnostumaan seksistä?

Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan eniten seksiä on parisuhteessa olevilla ja erityisesti niillä, jotka asuvat eri osoitteissa. He harrastavat seksiä keskimäärin seitsemän kertaa kuukaudessa. Avoliitossa olevat harrastavat seksiä noin kuusi kertaa kuukaudessa ja naimisissa olevat noin 4–5 kertaa kuukaudessa. Kun seksi jää jostain syystä taka-alalle käy samoin yleensä myös läheisyydelle. Läheisyyttä voidaan vältellä siksi, että toinen osapuoli voi pelätä sen johtavan seksiin. Läheisyydellä olisi kuitenkin positiivinen vaikutus seksiin, koska se lisää oksitosiini-hormonin tuotantoa, mikä voisi vahvistaa seksuaalista halua.

On hyvin tavallista, että suhteessa seksin määrä vähenee, tai tulee kausia, jolloin sitä on vähemmän kuin aikaisemmin. Silloin kun seksiä harrastetaan, teidän olisikin syytä panostaa sen laatuun eli huomioida mahdollisimman hyvin kummankin toiveet seksissä. On hyvä miettiä, onko mahdollista saada lapsi vaikka hoitoon, jolloin voitte täysillä panostaa parisuhteen hoitoon. Suhteen edetessä voi myös käydä niin, että seksi helposti rutinoituu. Vaihtelevalla seksillä, jossa täytetään kummankin toiveita, voidaan myös lisätä seksuaalista halua.

Puhukaa toiveista toisillenne, kokeilkaa uusia asioita, panostakaa parisuhteeseen ja vuorovaikutukseen. Viettäkää aikaa yhdessä perheenä ja yhdessä miehenä ja naisena. Käykää treffeillä, viettäkää laatuaikaa ja harrastakaa yhdessä. Parisuhteeseen panostamisella on aika usein positiivinen vaikutus myös seksielämään.

18. Voiko kondomi olla liian iso, jos se ei pysy päällä vaan lipsuu?

Kondomi on mitä ilmeisemmin liian suuri, jos se ei pysy paikallaan seksin aikana. Oikea koko löytyy parhaiten kokeilemalla.

19. Miksi kondomi pysyy huonosti paikallaan?

On tärkeää, että kondomi on oikean kokoinen ja mallinen, että se pysyy paikallaan. Liian suuri kondomi liukuu pois paikaltaan, ja väärän mallinen kondomi tekee samoin. Tämä vähentää kondomin ehkäisytehoa ja altistaa seksitaudeille. Jos miehen terska on kovin paksu peniksen juuren paksuuteen verrattuna, voi oikean kokoisen kondomin ja mallin valinta olla vaikeaa. Paras tapa valita kondomia on ihan kokeilla erilaisia kondomeja. Kondomin paikallaan pysymiseen voi vaikuttaa myös liian kireä, tai löysä/runsas esinahka.

Osa seksivälineliikkeistä myy silikonisia renkaita, jonka voi laittaa kondomin päälle peniksen juureen, mikä myös helpottaa kondomin paikallaan pysymistä.

20.  Onko kondomi tehokas, jos sitä käyttää vedessä? t. Loma mielessä

Kun vedessä harrastetaan seksiä, voi kondomi liukua peniksen päältä pois helpommin kuin ”kuivalla maalla”. Vesi myös muuttaa kitkaa seksissä hieman toiseksi (normaalit eritteet vähenevät), mikä mahdollisesti lisää kondomin pois liukumisen mahdollisuutta. Nämä asiat mahdollisesti laskevat kondomin ehkäisytehoa. Kondomin ehkäisytehoa vedessä ei ole tutkittu, eli tämän tarkempaa vastausta on mahdoton antaa.

21.  Voiko liukuvoiteesta saada allergisen reaktion?

Kyllä voi. Mikä tahansa vieras aine voi aiheuttaa ihmiselle allergisen reaktion. Jos joku tuote aiheuttaa allergisen reaktion, niin seuraavaa tuotetta valitessa kannattaa lukea tarkoin tuoteseloste ja välttää niitä aineosia, joita oli edellisessä tuotteessa.

22. Koska on hyvä harrastaa seksiä?

Silloin kun seksiin löytyy oikea kumppani, ja itse koet että on oikea aika seksille. Nuorille sanoisin, ettei seksiin ole kiirettä, vaan on hyvä edetä asioissa omaan tahtiinsa. Itsetyydytyksen avulla voi nauttia omasta kehosta, ja sen yhteydessä voi vaikka harjoitella ihan kondominkin käyttöä, jotta sen käytön hallitsee sitten tosi tilanteessa. Nuorten olisi myös hyvä tutustua ensin läheisyyteen ja toistensa kehoihin rauhassa, ennen kuin seksiin ryhdytään. Seksi on hieno, ihana ja nautinnollinen asia, mutta on hyvä kuunnella asiassa omia tuntemuksia ilman kiirettä. Hyvä on myös muistaa suojaikäraja 16 vuotta (tai 18 joissakin tilanteissa), minkä tarkoitus on suojata nuorta liian aikaisilta seksikokemuksilta ja aikuisen henkilön hyväksikäytöltä.

Kun seksin aloittaa pitää muistaa huolehtia raskauden ja seksitautien ehkäisystä, eli seksiin liittyy vastuuta josta pitää olla valmis huolehtimaan.

23. Epäilen, että 15-vuotias teinini harrastaa jo seksiä. Miten puhua asiasta, mielestäni hän on liian nuori?

Nuoren seksuaalioikeuksiin kuuluu muun muassa oikeus nauttia omasta kehosta ja seksuaalisuudesta, ja hänellä oikeus omaan mielipiteeseen seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Hänellä on myös oikeus saada asiallista tietoa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Vanhempana voi olla vaikea ymmärtää nuoren seksuaalisuuden heräämistä ja seksin harrastamista. Tärkeää olisi, että teidän välinne olisivat sellaiset, että asiasta voitaisiin keskustella yhdessä asiallisesti kummankin mielipidettä kunnioittaen.

Nuoren kanssa on hyvä puhua oman kehon kunnioittamisesta (oikeus sanoa ei), seksiin liittyvästä vastuusta itseä ja toista kohtaan (ehkäisy, seksitaudit, tunteet, toisen kunnioittaminen, parisuhde jne) ja suojaikärajasta (16/18v). Nuori on 15-vuotias, mutta jos kumppani on samaa ikäluokkaa, ei asiaan ole oikeastaan keinoja puuttua. Jos kumppanin ikä on hänen ikää suurempi, on hyvä puhua suojaikärajasta, ja miksi se on olemassa.

Jos olet tilanteesta huolissasi voit sanoa sen suoraan nuorelle, mutta ole myös valmis kuulemaan mitä hänellä on sanottavana. Teidän on hyvä puhua ehkäisystä ja miten siitä huolehditaan – miten saa kondomit, vai olisiko syytä miettiä hormonaalista ehkäisyä sen lisäksi? Jos puhuminen on nuoren kanssa vaikeaa, voi hänet ohjata keskusteluun esim. terveydenhoitajan vastaanotolle. Tärkeää on, että te kumpikin kannatte omalta osaltanne vastuuta tilanteessa, sinä aikuisena annat hänelle seksuaalikasvatusta ja hän nuorena ottaa vastuun itsestä ja kumppanistaan.

24. Jos on 30 ja neitsyt, onko epänormaali?

On jokaisen oma asia harrastaako seksiä vai ei. Neitsyys on sinun oma valintasi ja sinun oikeutesi. On ihmisiä jotka eivät koskaan harrasta seksiä, tai henkilöitä jotka harrastavat sitä hyvin aktiivisesti. Kumpikin tilanne on ihan yhtä normaalia.

25. Riittääkö pitkässä parisuhteessa vain kumppanuus, ilman intohimoa?

Jokainen itse määrittelee mitä parisuhteelta toivoo. Jos kumpikin osapuoli on tyytyväisiä suhteessa, joka on enemmän kumppanuutta kuin intohimoa, niin se on heidän yhteinen valinta. Parisuhteessa ei aina tarpeet kohtaa, ja siinä kohtaa pitääkin miettiä miten suhteessa kumpikin saa niitä asioita joita toivoo. Tässä tarvitaankin avointa keskustelua yhdessä kumppanin kanssa. Hyvä olisi, että kummankin osapuolen toiveet täyttyisivät, jotta kumpikin osapuoli voisi olla tyytyväisiä suhteessa. Joskus suhteessa joutuu tekemään myös kompromisseja, eli kumpikin voi joutua joustamaan tarvittaessa.

26. Mitä tehdä, jos kumppani ei halua seksiä yhtä usein?

Suhteessa on hyvä puhua avoimesti kummankin tarpeista ja toiveista. Jokaisessa suhteessa käy ainakin joskus niin, etteivät tarpeet kohtaa. Ihmisen halu voi vaihdella voimakkaastikin erilaisissa elämäntilanteissa. Kun kumppanin kanssa keskustelee, on hyvä kertoa avoimesti omista tarpeista, ja olla myös valmis kuulemaan kumppanin toiveista. Yleisesti voisi sanoa, että seksissä laatu korvaa määrän. Kun seksiä harrastetaan, kannattaa kummankin osapuolen panostaa seksiin ja sen laatuun.

Jos suhteessa on selvää haluttomuutta, pitäisi siitäkin kyetä puhumaan avoimesti ilman syyllisyyttä ja syyttelyä. Suhteessa voidaan yhdessä pohtia syitä tilanteeseen ja hakea tarvittaessa apua seksuaaliterapeutilta.

27. Mikä on suomalaisten yleisin seksihuoli?

Varmasti eniten kysytään nettipalstoilla ja seksuaaliterapeutin vastaanotollakin erektiosta, haluttomuudesta, orgasmivaikeuksista ja nopeasta siemensyöksystä. Osa huolista liittyy myös aika usein seksuaali-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Kysymyksissä näkyy myös tyytymättömyys omaan kehoon ja itsetuntoon liittyvät huolet.

Silloin kun joku asia huolestuttaa, niin asioita voi ottaa puheeksi jokaisen terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolla ja he kyllä ohjaavat eteenpäin, jos eivät osaa vastata kysymyksiin. Seksuaalineuvojat ja seksuaaliterapeutit ovat sitten taas asiantuntijoita joidenka puoleen voi kääntyä em. kysymysten äärelle. Suomen seksologisen seuran sivuilta löytyy Suomessa toimivien alan ammattilaisten yhteystietoja. Huolen kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan on tärkeää uskaltautua hakemaan apua.

28. Mikä on erikoisin seksihuoli, jonka olet kohdannut?

Seksuaaliterapeuttina saan kuulla kaikenlaisia seksiin liittyviä huolia ja ne ovat kaikille kysyjille tai kertojille todellisia, ja joskus jopa ahdistusta aiheuttavia. Tässä ammatissa kohtaa hyvin monenlaisia asioita, mutta suhtaudun asioihin ammattini vuoksi hyvin avarakatseisesti ja ammatillisesti. Henkilölle voi olla iso kynnys tulla puhumaan niin yksityisestä asiasta kuin seksi, ja silloin luotetaan kuulijan ammatillisuuteen asioissa.

Jokaisella aikuisella on oikeus harrastaa toisen aikuisen kanssa sellaista seksiä kuin haluaa.  Tärkeää on, että kumpikin osapuoli on seksissä mukana omasta vapaasta tahdostaan, ja kumpikin kunnioittaa toistensa rajoja. Jokaisen henkilökohtaiset mielipiteet ja mieltymykset seksissä ovat hyvin erilaisia, ja ne eivät voi vaikuttaa työskentelyyni. Näin ollen sanoisin, ettei ole oikeastaan olemassa erikoisia seksihuolia, vaan ne kaikki ovat vain kysyjän/asiakkaan henkilökohtaisia huolia tai ongelmia joihin hän on lähtenyt hakemaan apua.

29. Mitä voi tehdä, jos mies laukeaa liian nopeasti?

Nopealle laukeamiselle on hyvin vaikea antaa aika määritelmää, mutta yksi näkökulma on se, onko kumpikin osapuoli tyytyväinen suhteessa olevaan seksiin. Mies voi yrittää harjoittaa siemensyöksyä tekemällä itsetyydytysharjoituksia, joissa hän keskeyttää tyydyttämisen aina siemensyöksyn lähestyessä. Hän voi pitää taukoa minuutin verran, ja jatkaa sitä uudelleen ja taas keskeyttää kun siemensyöksy on tulossa. Tätä toistetaan muutaman kerran, ennen kuin annetaan laukeamisen tapahtua. Harjoituksia pitää toistaa säännöllisesti, jotta siitä on apua.

Samoja harjoituksia on hyvä tehdä yhdessä kumppanin kanssa, eli yhdyntä keskeytetään, kun siemensyöksy on tulossa ja jatketaan odottelun jälkeen. Samaa voi kokeilla myös niin, että kumppani pusertaa voimakkaasti peniksen alapinnalta siitä kohtaa missä terska yhtyy esinahkaan (osalla auttaa, osalla ei).

Nopeaan siemensyöksyyn on myös saatavilla lääkkeellistä apua, jos näistä keinoista ei ole hyötyä. Osa miehistä myös kokee, että kondomi viivästyttää jonkun verran nopeaa siemensyöksyä. Seksuaaliterapeutin vastaanotolta voi myös käydä hakemassa lisäneuvoja tilanteeseen. Jos asia on nuoreen ikään liittyvää, voi tilanne helpottua myöhemmin.

Se on myös hyvä mustaa, että yhdyntä on vain pieni osa seksiä, eli kumppanin tyydyttämistä voi jatkaa muilla keinoilla. Suuseksi, käsin tyydyttäminen ja välineiden käyttö tuovat muutenkin seksiin hyvää vaihtelua, eli on hyvä ottaa kaikki keinot käyttöön kumppanin tyydyttämisessä.

30. Mitä voi tehdä, jos miehellä on erektio-ongelmia?

Miehellä voi olla missä iässä tahansa erektioon liittyviä ongelmia. Ikääntyminen tosi lisää niiden esiintyvyyttä. Nuorilla miehillä asia liittyy aika usein jännittämiseen, psyykkisiin syihin, suorituspaineisiin ja stressiin, ja ikääntyessä se liittyy aika usein psyykkisiin syihin, hormonaalisiin muutoksiin, peniksen verenkierron muutoksiin tai sairauksien ja lääkitysten tuomiin muutoksiin. Parisuhteeseen liittyvät ongelmat ja miehen haluttomuus vaikuttavat myös miehen erektioon.

Jos erektio-ongelmat ovat toistuvia, niin suosittelisin lääkärillä käyntiä jossa voidaan arvioida miehen terveyden kokonaistilanne. Erityisesti ikääntyessä erektio-ongelma voi olla jopa ensioire, sydänsairaudesta tai diabeteksesta. Tämän takia on syytä tutkia kokonaistilanne.

Tärkeää erektio-ongelmissa on kumppanin asiallinen asenne. Miehen on myös hyvä muistaa, että kyseinen asia koskettaa jokaista miestä jossain kohtaa ikää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Nykyään on saatavilla hyviä lääkeitä erektiohäiriöihin, eli apua kannattaa hakea lääkärin vastaanotolta.

31. Mikä avuksi erektio-ongelmiin? Olen vielä melko nuori ja en haluaisi kumppanin huomaavan, voiko erektiota vahvistaa jotenkin?

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että 74 prosentilla. kaikista miehistä oli erektiohäiriöitä, 48 prosentilla oli lievä erektiohäiriö, 14 prosentilla keskivaikea ja 12 prosentilla vaikea. Häiriöiden määrä ja vaikeus lisääntyy iän myötä, eli keskivaikea tai vaikea erektiohäiriö on 12 prosentilla 50-vuotiaista ja 25 prosentilla 60-vuotiaista, ja 49 prosentilla 70-vuotiaista.

Jos erektio-ongelmat ovat toistuvia, olisi hyvä käydä lääkärin vastaanotolla selvittelemässä terveteen liittyviä asioita, ettei kyse ole sairauden ensioireista (kts. aikaisempi vastaus). Jos suhde on uusi, voi se luoda seksiin paineita, ja siten aiheuttaa erektioon ongelmia. Miehen ikääntyessä miehen penis kaipaa myös voimakkaampaa kosketusta, kuin aikaisemmin, ja kumppanin kokeilunhalulla ja aktiivisuudella voi olla erektiota vahvistava vaikutus.

Erektion näkökulmasta on tärkeää, että mies huolehtii omasta terveydestään. Ylipaino aiheuttaa sairauksia, jotka aiheuttavat ongelmia erektioon ja samoin tekevät myös tupakka ja alkoholi. Erektiota voi myös vahvistaa tekemällä lantionpohjalihasten jumppaa. Tästä harvoin puhutaan miehille, mutta se antaa hyvän tyvituen miehen erektiolle, mutta se tarkoittaa sitä, että jumppaan pitää panostaa säännöllisesti.

RFSUn sivuilta löytyy jumppaan ohjeet. 

32. Miksi seksi sattuu? 

Seksiin liittyvä kipu voi liittyä jännittämiseen, vähäiseen kiihottumiseen, tulehduksiin/seksitauteihin, hormonaalisiin syihin (vaihdevuodet tai muut), endometrioosiin, limakalvojen kuivuuteen, emätinkouristuksiin, virtsatie- ja peräsuolivaivoihin tms.

Kipuihin voi ensin kokeilla itsehoitona liukuvoiteita. 

Jos kipuun liittyy seksitautien tai tulehdusten oireita (kivut, vuodot, epämiellyttävät tuoksut, virtsaongelmat), on syytä kääntyä heti lääkärin puoleen. Jos liukuvoide ei tuo apua, kannattaa käydä lääkärillä, jossa gynekologin tekemä sisätutkimus voi tuoda lisätietoa asiaan. Jos näistä ei löydy selitystä, voi seksuaaliterapeutin vastaanotolla lähteä selvittämään tilannetta paremmin.

33. Voiko seksi sattua miestä?

Kyllä miehilläkin voi olla seksiin liittyviä kipuja. Miehen kivut seksissä tai sen jälkeen voivat liittyä tulehduksiin. seksitauteihin, esinahan ongelmiin, peniksen käyryyteen, kivestulehduksiin, peniksen tai sen jänteen revähdykseen. Jos miehen vaivat jatkuvat on syytä käydä kanssa lääkärissä. Voimakas äkkiä alkava kipu kiveksessä vaatii välitöntä lääkärintutkimusta. Kyseessä voi olla kiveksen kiertyminen, joka vaatii välitöntä hoitoa.

34. Harrastavatko 80-vuotiaat oikeasti vielä seksiä?

Kyllä 80-vuotiailla on edelleen seksiä. Ikääntyessä seksi muuttuu yleensä vähemmän yhdyntäkeskeiseksi, mitä pidetään yleensä hyvinkin nautinnollisena ja seksielämää avartavana. Tässä olisi oikeastaan nuoremmilla ihmisillä oppimista. On jokaisen oma asia kuinka kauan seksiä harrastetaan, ja siinä kohtaa, kun yhdyntä ei enää onnistu, tulee tilalle yleensä muut tavat tuottaa nautintoa ja läheisyyden merkitys kasvaa entisestään.

35. Onko väärin haaveilla seksin aikana muista kuin omasta kumppanista?

Suurin osa ihmisistä haaveilee/fantasioi muista kuin kumppanistaan, vaikka harrastaa seksiä kumppanin kanssa. Haaveet ja fantasiat toimivat mielikuvissa kiihottavina asioina, eikä niitä kaikkia ole tarkoitettu toteutettaviksi. Fantasioinnissa ei ole mitään pahaa.

36. Entä, jos ei kiihotu mistään? Onko silloin viallinen? 

Seksuaalinen kiihottuminen edellyttää yleensä, että henkilö seksuaalisesti altis, ja että hän huomaa herätteen (halu, kiihottava ihminen, porno, kosketus) ja hänen pitää myös sallia kyseinen tunne ja nauttia siitä. Joskus erityisesti naisilla voi olla vaikeus tunnistaa omaa kiihottumista, vaikka sukuelimet kostuisivatkin. Kiihottumisessa kehon ja mielen tulee toimia yhdessä, ja henkilön pitää oppia myös tiedostamaan kehossaan ja mielessään tapahtuvia muutoksia. Kiihottumista ei siis ole pelkästään sukuelinten kostuminen, vaan kyseessä on hyvin kokonaisvaltainen kokemus mielessä ja kehossa. Silloin kun nainen kokee ongelmia kiihottumisessa, liittyy siihen usein myös seksuaalinen haluttomuus, ja orgasmiongelmat.

On hyvä miettiä omia ajatuksia omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen. Mitä ajatuksia nämä henkilössä herättävät, minkälainen suhtautuminen hänellä on itsetyydytykseen jne. Fantasiointi on hyvä tapa treenata omaa mieltä kiihottumaan asioista. Fantasioissa voi miettiä esimerkiksi, että millaisen vartalon näkee kauniina, mitä ominaisuuksia kaipaa kumppanissa ja lähtee mielikuvituksen kautta hakemaan ihanteellista kumppania. Voi myös miettiä mitä toivoo kumppanilta: millaisia suudelmia, millaista kosketusta jne. Itsetyydytyksen kautta voi sitten taas etsimään omia erogeenisia alueita, eli missä oma kosketus tuntuu hyvälle, mille tuntuu hyvä kosketus, mitä kehossa tapahtuu, kun kosketan. Osa ihmistä hakee kiihottumista myös eroottisen kirjallisuuden tai pornon kautta.

Omaa suhdetta seksiin, haluun ja kiihottumiseen kannattaa lähteä tutkailemaan ja etsimään niitä. Jos asia aiheuttaa huolta ja ahdistusta, kannattaa se ottaa puheeksi gynekologin tai seksuaaliterapeutin vastaanotolla, jossa asiaa voidaan tarkastella laajemmin.

37. Miten ehdottaisit seksiä ihmiselle, jonka olet vasta tavannut?

On jokaisen oma valinta harrastaako seksiä heti tavatessaan ihmisen, yhden yön suhteessa, seurustelusuhteessa, avioliitossa vai päättääkö, ettei tule harrastamaan sitä koskaan. Mielestäni on tärkeää kertoa toiselle osapuolelle siitä, jos kyse on pelkästä seksistä, etteivät toisen osapuolen toiveet ole muuta ja näin voidaan ehkäistä mielipahaa ja pettymyksiä. Toki seurustelusuhdekin voi lähteä etenemään nopeasta seksin harrastamisesta.

Tärkeää on ilmaista kiinnostus toista kohtaan, ja hieman seurailla tilannetta ja sen etenemistä. Toisesta ihmisestä saa paljon arvokasta tietoa keskustelun, tarkkailun, eleiden/ilmeiden ja kehonkielen kautta. Näiden kautta löytyy paras tieto, miten lähestyä kyseistä henkilöä. Jos toiselle ehdottaa heti tapaamisella seksiä, pitää muistaa se, että jokaisen ihmisen ajatukset tällaisesta ehdotuksesta ovat erilaisia, ja näin suorasta lähestymisestä voi joku loukkaantuakin. On siis hyvin vaikea antaa ohjetta, mikä sopisi jokaiseen kohtaamiseen oikeana tapana lähestyä.

38. Voiko nainen olla liian ”liukas”? Mitä asialle voi tehdä, jos lipsuminen alkaa olla jo ongelma?

Naisen liukkaus kertoo naisen kiihottumisesta, ja on siis täysin luonnollista. Jos liukkaus tuntuu runsaalle, voi yhdyntäasentojen vaihdon välillä pyyhkäistä ylimääräistä liukkautta paperilla tai pyyhkeellä. Yhdyntäasennoilla voi myös lisätä emättimen tiukkuuden tunnetta, mikä voisi tuoda myös apua lipsumiseen. Pikaseksi silloin tällöin ilman pitkää esileikkiä voi myös vaikuttaa kosteuteen.

39. Kuivat limakalvot! Johtuvatko ne e-pillereiden aloituksesta? Mitä niille voisi tehdä?

Jos limakalvojen kuivuus alkoi pillereiden aloituksen jälkeen, voi syy löytyä niistä. Liukuvoiteita kannattaa kokeilla kuiviin limakalvoihin, ja niillä on muutenkin positiivisia vaikutuksia seksiin. Kosketus ja yhdyntä voi tuntua aivan toiselle liukuvoiteen kanssa kuin ilman. Toki limakalvojen kuivuuteen löytyy muitakin syitä esimerkiksi hormonaaliset muutokset, haluttomuus, liian lyhyt esileikki, sairaudet/lääkitykset jne.

40. Miksi mies haluaa vain huppelissa?

Pieni määrä alkoholia voi lisätä seksuaalista halua, koska se lisää testosteronin eritystä.  Alkoholi antaa henkilölle myös rohkeutta olla seksuaalisesti aktiivinen ja kokeilunhaluinen. Suurella määrällä alkoholia tai sen pitkäaikaisella ja jatkuvalla käytöllä on taas sitten negatiivisia vaikutuksia seksiin. Se lisää erektiovaikeuksien mahdollisuutta ja voi vaikeuttaa laukeamista.

41. Ovatko ”pissaleikit” ihan normaaleja?

Aikuisten välisessä läheisyydessä ja seksissä on luvallista ja sallittua kaikki mihin kumpikin osapuoli ovat valmiita. On ihan normaalia kokeilla omia rajoja ja etsiä asioita, jotka tuovat itselle lisä nautintoa.

42. Miten ehdottaisin kimppakivaa kumppanilleni? Seksielämämme kyllästyttää ja kaipaan vaihtelua, mutta en halua pettää.

Kumppanin ajatuksia ja suhtautumista kimppakivasta kannattaa kartoittaa ennen suoraa ehdotusta. Jos kumppani kieltäytyy, on sinun hyväksyttävä hänen päätös. Tämän jälkeen on hyvä lähteä yhdessä miettimään, millä muilla keinoilla seksistä voidaan tehdä vaihtelevaa, ilman että mukana on kolmas osapuoli.  Seksiin rajoina on vain mielikuvitus ja se, että kumppani hyväksyy ehdotetut asiat.

43. Voivatko virtsatietulehdukset johtua seksistä?

Virtsatietulehduksia aiheuttavat yleensä suolistosta peräisin olevat bakteerit. Seksi ei aiheuta virtsatietulehduksia, mutta seksissä voi siirtyä em. bakteereja virtsaputken alueelle ja se lisää tulehdusriskiä. Joskus nuorilla naisilla virtsatietulehdukset lisääntyvät, kun seksi aloitetaan. Seksi myös ärsyttää virtsaputken seutua, ja jos limakalvot ovat kuivat seksin aikana, voi tulehdusten riski hieman kasvaa.

Jos naisella toistuvia virtsatietulehduksia kannattaa kokeilla seuraavia itsehoitokeinoja: käy pissalla ennen seksiä ja jälkeen seksiä, jos limakalvot kuivat, käytä liukuvoiteita, juo joka päivä karpalomehua, sillä se pitää virtsan happamana. Pyydä lääkäriltä estolääkitys, jos tilanne on todella paha.

44. Voiko seksi satuttaa sikiötä raskauden aikana, pitääkö huomioida jotain?

Jos raskaus sujuu normaalisti, eikä neuvolassa ole kielletty seksiä, on ihan turvallista harrastaa seksiä synnytyksen asti. Alkuraskauden aikana nainen on aika väsynyt, ja joskus jopa huonovointinen mikä voi vaikuttaa seksihaluun. Yleensä raskauden toisen kolmanneksen aikana ollaan parhaimmassa kunnossa, ja osalla voi halu seksiin lisääntyäkin. Loppuvaiheessa taas suuri vatsa voi saada äidin tuntemaan itsensä vähemmän kiihottavaksi, ja kaikki asennot seksissä eivät tunnu enää mukavalle.

Tärkeää on kuunnella omaa kehoa ja omia tuntemuksia. Jos limakalvot ovat kuivat, kannattaa ehdottomasti käyttää liukuvoidetta, sillä kuivat limakalvot lisäävät tulehdusriskiä. Loppuraskaudessa kannattaa valita asentoja, joissa syvälle työntyvä penis ei aiheuta epämukavaa tunnetta. Naisen ollessa päällä hän voi itse päättää liikkeiden syvyyttä ja voimakkuutta. Toinen hyvä asento on kylkiasento, jossa mies työntyy naiseen takaapäin. Tässä asennossa voidaan naista hyväillä hyvin ja asento ei rasita naista.

Raskausaikana on äärettömän tärkeää, että nainen kokee itsensä kauniiksi ja kiihottavaksi ja tässä kumppani onkin äärettömän tärkeässä roolissa tukiessaan tulevaa äitiä.

45. Miten pian synnytyksen jälkeen voi aloittaa seksielämän?

Synnytyksen jälkeiset jälkivuodot voivat lisätä tulehdusriskiä, eli odottaisin ainakin jälkivuotojen loppumista. Osa naista odottaa jälkitarkastukseen asti, mutta sille ei ole pakottavaa tarvetta, ellei näin ole suositeltu.  Jokaisen synnytys on erilainen, eli kannattaa kuunnella omaa kehoa ja tuntemuksia seksin aloittamisen suhteen. Synnytyksen jälkeen pitää muistaa huolehtia heti ehkäisystä, ja kondomi onkin yleensä ehkäis, millä aloitetaan. Jälkitarkastuksen yhteydessä kannattaa ottaa ehkäisy puheeksi. Liukuvoiteita kannattaa käyttää seksissä, koska hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat limakalvojen kuivuutta.

46. Vaimon paikat tuntuvat löysemmiltä kuin ennen. Miten asiasta voisi sanoa, voiko sille tehdä mitään?

Silloin kun kumppanin kanssa puhutaan kehoon liittyvistä asioista (vartalon muoto, emättimen tiukkuus, peniksen koko jne.) tulee olla äärettömän hienotunteinen. Lähtisin puhumaan kumppanin kanssa yleisellä tasolla siitä, miten tyytyväisiä kumpikin teistä on seksuaalielämäänne. Vaimollasi voi olla myös asioita sanottavana sinulle. Kertokaa kumpikin mikä on parisuhteessanne/seksissänne hyvin, mistä annatte toisillenne positiivista palautetta, mitä toivotte kumppanilta lisää.

Naisen emättimen tiukkuus ja elastisuus muuttuu synnytysten seurauksena. Lantionpohjalihasten harjoittamisella on todettu olevan vaikutusta lihaksiston palautumiseen, ja toisaalta niiden harjoittaminen lisää myös naisen seksuaalista nautintoa.

Mikäli jumppa ja aika eivät palauta emättimen tilannetta synnytyksen jälkeen normaaliksi, voidaan vaikeissa tilanteissa miettiä emättimen kiristystä leikkauksella. Jumpan tukena voi käyttää myös geishakuulia tai vastaavia, jotka tekevät jumpasta tehokkaampaa. 

Emättimen tiukkuuteen voi vaikuttaa myös ihan erilaisilla asennoilla seksissä.  Esimerkiksi perinteinen lähetyssaarnaaja-asento muuttuu tiukemmaksi, jos nainen makaakin jalat yhdessä. Eli yksi vaihtoehto on, että lähdette hakemaan seksissänne vaihtelua asentoihin, ja siten saatte asiaan parannusta.

47. Missä menee pornoriippuvuuden raja?

Jos porno vaikuttaa henkilön normaaliin elämään niin, että hän ei kykene selviämään muusta elämästä tai se aiheuttaa hänessä itsessään ahdistusta on usein kyse riippuvuudesta. Mihin tahansa asiaan voi jäädä koukkuun, ja kun se hallitsee elämää ja aiheuttaa ahdistusta kannattaa siihen hakea apua. Pornoriippuvuudesta voi puhua esimerkiksi seksuaaliterapeutin vastaanotolla.

48. Minua häiritsee, että mies katsoo pornoa. Miten hänet saisi lopettamaan?

Aika usein porno aiheuttaa kumppanissa riittämättömyyden tunteita. Porno toimii osalla meistä visuaalisen kiihottumisen välineenä, ja osana itsetyydytystä. Porno/eroottiset elokuvat voivat toimia myös suhteessa yhdessä kumppanin kanssa positiivisena ja kiihottavana lisänä, jos kumpikin osapuoli on sitä halukas katsomaan. Pornon katselusta voi myös seurata tilanne, jossa kiihottuminen vaikeutuu, jos pornoa ei voi katsella. Porno voi aiheuttaa siis myös riippuvuutta, ja siitä irti pääsy voi olla hyvinkin vaikeaa.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jää puhua miehelle siitä, miten sinä koet pornon katselun. On vaikea sanoa, muuttaako se miehen toimintatapaa toiseksi, mutta ainakin sinä saat kertoa miltä sinusta tuntuu. Jos mies itse kokee pornon katselun riippuvuutena, voi siihen hakea apua riippuvuuskysymyksiin perehtyneen terapeutin vastaanotolta.

49. Miten monta kertaa päivässä on normaalia masturboida?

Itsetyydytys on hieno tapa huolehtia omista seksuaalisista tarpeista. Jos itsetyydytyksen määrä hallitsee elämää (ei pysty keskittymään muuhun elämään), ja se aiheuttaa ahdistusta, niin silloin voidaan puhua riippuvuudesta.  Eli normaalin määrän määritelmää ei voi määritellä, vaan asiaa pitää miettiä henkilön elämänhallinnan ja omien tuntemusten näkökulmasta. Jos tilanteen kokee ongelmalliseksi, voi apua hakea seksuaaliterapeutin vastanotolta.

50. Miksi haluja on edelleen, vaikka lapset ovat lähteneet ja olen eronnut? Ne haittaavat normaalia elämää.

Seksuaalinen halu on normaali asia, joka voi kuulua elämässämme lähes loppuun asti. Se on aina myös yksilöllinen ja henkilökohtainen. Silloin kun ei ole kumppania, voi omasta halustaan huolehtia itsetyydytyksen avulla. Osa hakee myös korviketta liikunnasta, sillä raskas liikunta voi tuottaa lähes samanlaista hyvänolontunnetta kuin seksikin. Jos halu aiheuttaa sinussa ahdistusta, voi sitä asiaa työstää seksuaaliterapeutin vastaanotolla.

Lue myös:

    Uusimmat