Mitä säilytät lompakossasi? Varaudu varkauteen!

Kun lompakko kaikkine sisältöineen varastetaan, seuraa tästä rahanmenon lisäksi paljon vaivannäköä.  Mieti, voisitko jättää osan lompakkosi sisällöstä kotiin, ja säästää itseäsi vaivalta varkaan iskiessä.

Mietitkö koskaan, mitä kaikkea säilytät lompakossasi? Tavallisesti lompakosta löytyy ainakin ajokortti tai henkilökortti, yksi tai useampi luottokortti, kelakortti, kirjastokortti sekä lajitelma erilaisia kanta-asiakaskortteja. Moni säilyttää lompakossa myös vanhoja kuittejaan.

Luultavasti vasta varkaan iskiessä havahdut siihen, mitä kaikkea olet lompakossasi säilyttänyt. Varaudu varkauteen ja karsi lompakostasi ylimääräiset asiat.

Mitä kortteja käytät säännöllisesti?

Et tarvitse kaikkia lompakostasi löytyviä kortteja säännöllisesti. Jätä siis nämä pääsääntöisesti kotiin, ja ota ne mukaan vain kun tiedät tarvitsevasi niitä. 

Kelakortti on hyvä esimerkki sellaisesta kortista, jota harva käyttää kovin säännöllisesti. Vaikka kelakortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, kannattaa kuitenkin muistaa, että kortissa on omistajan henkilötunnus ja allekirjoitus. Viekkaat varkaat osaavat käyttää näitäkin tietoja hyväkseen.

Harva käyttää aktiivisesti useampaa luottokorttia arjessa. Jätä kotiin se luottokortti, jota käytät harvemmin. Mitä useamman luottokortin rikolliset saavat näppeihinsä, sitä pahempaa jälkeä he voivat saada aikaan.

Henkilökorteissa suurin riski

Entä sitten esimerkiksi ajokortti? Jos et säännöllisesti aja autoa, etkä ole niin nuori, että tarvitsisit ajokorttia iän todistamiseen kaupassa tai yökerhossa, kannattaako korttia kantaa aina mukana? Ajokortin ja henkilökortin avulla varkaiden on mahdollista käyttää henkilötietojasi petosten tehtailuun, ja ostaa esimerkiksi osamaksulla nimiisi tavaraa.

Käteistä rahaa kannattaa pitää aina vähän lompakossa hätätilanteiden varalta. Ei ole kuitenkaan järkevää pitää suuria määriä käteistä mukanaan, sillä varkaat voivat seurata sinua jo kaupassa tai yökerhossa, ja valita sinut uhrikseen käteismäärän perusteella.

Kuitit kannattaa siirtää lompakosta ostoksilla käynnin jälkeen heti muualle etenkin siinä tapauksessa, kun ostoksiin on kuulunut hintavia, takuunalaisia tuotteita.

Lähteet: poliisi.fi

Lue myös:

    Uusimmat