Mitä ovat PMS-oireet, ja miten niitä voi helpottaa? Gynekologi vastaa: "Joillain naisilla oireet voivat olla hyvinkin hankalia"

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo premenstruaalisyndrooman tyypillisimmistä oireista.

Kärsitkö PMS-oireista? Gynekologin mukaan PMS-oireet vaivaavat isoa joukkoa naisia ainakin jossain vaiheessa elämää.

PMS-oireilla, eli premenstruaalisyndroomalla tarkoitetaan sellaisia toistuvasti kuukautiskierron lopulla ilmeneviä psyykkisiä ja somaattisia oireita, jotka olennaisesti haittaavat naisen normaalia elämää.

– Ne ovat aika tavallisia. Isolla osalla naisista niitä esiintyy jossain vaiheessa elämää, Lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen kertoo.

PMS-oireet voivat joissain tapauksissa haitata oleellisestikin naisen elämää. Oireet voivat olla niin henkisiä kuin fyysisiäkin. Tyypillisimpiä oireet ovat Hännisen mukaan keski-iässä, mutta vaihdevuosiin mennessä ne helpottavat.

– Naiset välillä sanovat, etteivät he normaalisti ole tällaisia, Hänninen sanoo.

Omilla säännöllisillä ja terveellisillä elämäntavoilla voi yrittää helpottaa PMS-oireita. Jos oireet ovat todella pahoja, kannattaa niistä lääkärin kanssa keskustella.

– Joillain naisilla ne oireet voivat olla hyvinkin hankalia ja vaikuttavat jokapäiväiseen elämään paljonkin, Hänninen muistuttaa.

Duodecim-lehden mukaan vaivan perimmäinen syy on edelleen epäselvä, mutta lukuisia teorioita on esitetty. Viime aikoina on tutkittu laajasti keskushermoston välittäjäaineiden osuutta, ja useiden tutkijoiden mukaan kyseessä ovat välittäjäaineiden poikkeavat vasteet kuukautiskierron normaaleihin hormonivaihteluihin.

Videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo premenstruaalisyndrooman tyypillisimmistä oireista.

Osittainen lähde: Duodecim

Lue myös:

    Uusimmat