Mitä enemmän saamme, sitä enemmän meillä on menetettävää – tästä syystä rakastuminen pelottaa

Moni pelkää rakastumista. Toiset verhoavat pelkonsa leimaamalla itsensä sitoutumiskammoisiksi – ja toiset saattavat jänistää uudesta ihmissuhteesta siinä vaiheessa kun puheeksi tulee seurustelusuhteen aloittaminen, mutta mistä tämä johtuu?

Eri ihmiset verhoavat pelkonsa omalla tavallaan, mutta moni ei uskalla niiden vuoksi avata sydäntään rakkaudelle. Mitkä ovat niitä asioita, jotka estävät meitä saavuttamasta sitä rakkautta, jota tavoittelemme?

Aito rakkaus tekee haavoittuvaiseksi

Uusi parisuhde on aina tuntematon polku ja tästä syystä moni pelkää sitoutumista ja heittäytymistä uuteen ja tuntemattomaan. Kun antaa itselleen luvan rakastua, tarkoittaa se myös riskin ottamista. Parisuhteessa toiseen ihmiseen on kova luottamus, joka tekee suhteen osapuolista haavoittuvaisia. Moni ajattelee, että mitä enemmän toisesta välittää, sitä enemmän he saattavat itsensä alttiiksi sydämen särkymiselle.

Menneisyys nostaa päätään

Kun sitoutuu uuteen suhteeseen, harva tiedostaa täysin sitä, kuinka parisuhdetta edeltävä elämä on vaikuttanut nykyhetkeen. Jokainen tuo parisuhteeseen mukanaan myös oman historiansa – myös tahtomattaan. Ihmissuhteista menneisyydessä saadut kolhut vaikuttavat usein siihen, kuinka romanttisissa suhteissa käyttäydytään. Kun toisen ihmisen päästää todella lähelle, herää monelle tiedostamaton pelko siitä, että he joutuvat kohtaamaan menneisyydestä tuttuja käyttäytymismalleja, jotka ovat heitä satuttaneet.

Rakkaus haastaa oman identiteetin

Kaikki haluavat tulla jollain tapaa rakastetuiksi. Monella on silloin tällöin myös sellaisia hetkiä, että omaa itseään tuntuu olevan liki mahdoton arvostaa. Jokaisen kriittinen sisäinen ääni tuo mieleen joskus hyvinkin negatiivisia ajatuksia. Moni kokee, ettei edes ansaitse olla onnellinen. Vahva negatiivinen sisäinen ääni voi olla perua vaikeista kokemuksista lapsuudessa tai tunteista, jollaisia vanhemmat ovat lapsen kasvaessa tunteneet.

Kun aikaa kuluu, monelle hämärtyy se, mistä voimakkaat negatiiviset ajatukset ovat peräisin. Tuolloin on helppo unohtaa, että kriittistä sisäistä ääntäkin on silloin tällöin syytä kritisoida. Vahva negatiivinen sisäinen ääni on tullut joillekin jo niin tutuksi, että se tuntuu kotoisalta. Tästä syystä välittävä ja huomaavainen potentiaalinen kumppani saattaa tuntua vieraalta ja laukaista puolustusvaistot.

Rakkaus ei ole kivutonta

Hyvän olon tunteita vastaan jokainen joutuu elämänsä aikana käymään läpi myös vaikeita ja negatiivisia tunteita, Tästä syystä monen on vaikea heittäytyä rakkauden matkaan, koska mielessä on ajatus siitä, että rakkaus tuo mukanaan myös vaikeuksia. Ja niinhän se on. Rakastuminen tuo aina mukanaan myös velvoitteita – ja joidenkin on äärimmäisen vaikea astua matkaan.

Tunteet eivät aina mene tasan

Tunteemme ihmisiä kohtaan kulkevat vuoristorataa. Sen murehtiminen, mihin suuntaan omat tunteet pidemmällä tähtäimellä ohjautuvat, voi saada aikaan ahdistuksen, joka voi karkottaa halun heittäytyä rakkaudelle.

Moni kokee etenkin parisuhteen alkuvaiheessa, että toinen osapuoli saattaa olla jopa liian kiinnostunut. Jos toinen vaikuttaa huomattavasti kiinnostuneemmalta kuin mitä itse kokee olevansa, voi pelko estää heittäytymästä rakkauteen. Toiset voimakkaat tunteet voivat saada miettimään sitä, kasvavatko omat tunteet koskaan riittävän suuriksi. Olisikin hyvä pitää mielessä, että rakkaus on harvoin tasaista – eikä rakkauden tai välittämisen määrä ole mitattavissa.

Rakkaus voi muuttaa perhesuhteita

Usein parisuhde on askel kohti itsenäisyyttä. Parisuhteessa kumppanin kanssa muodostetaan aivan oma yksikkönsä, jossa ei päde samat säännöt kuin lapsuudenkodissa. Moni pelkää tiedostamattaan henkistä perheestä erkaantumista, eikä siksi uskalla rakastua.

Rakkaudessa riski kasvaa koko ajan

Mitä enemmän saamme, sitä enemmän meillä on menetettävää. Mitä enemmän joku ihminen merkitsee, sitä enemmän tämän ihmisen menettäminen pelottaa. Jotkut ajattelevat jopa tiedostamattaan sitä, etteivät halua sitoutua tai antautua rakkaudelle, sillä kaikki päättyy aikanaan.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja