Mistä tunnistaa huuhaan? Asiantuntijan neuvot ruokatietämyksen opassuohon

Mistä tunnistaa elämänmuutokseen tai vaikkapa painonpudotukseen tähtäävän oppaan, joka on täyttä humpuukia? Asiantuntija Hanna Markuksela opastaa selviytymään ravinto-opasviidakossa.

1990-luvulla ruokavaliotaan tarkkailevat karsivat pois rasvan. 2000-luvulla hiilihydraattitietoisuus on ollut valtava ilmiö. Entä 2010-luku? Ravintoasiantuntija ja psykologi Hanna Markuksela ehdottaa gluteenitietoisuutta, josta on tullut suosittua maailmalla; Lady Gaga ei esimerkiksi syö enää laisinkaan gluteenia.

– Tämä on taas surullinen esimerkki siitä, että keskitytään pelottelun ja ääritapausten vuoksi yhteen pieneen osaseen syömisessä, Markuksela huokaisee.

Hänen mukaansa tosin gluteenin välttely voi olla hyväksi tiettyjä sairauksia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaville, mutta painonhallintaan se ei liity.

– Kohta gluteeni on unohdettu ja joku toinen suuntaus nostettu tilalle. Aina pitäisi olla jotain uutta, Markuksela miettii.

Kuinka helppoa ruokavaliotaan tarkkailevan tai painonpudotukseen tähtäävään on sitten huomata, milloin joku ilmiö tai opas on huuhaata?

– Sitä ei tosiaankaan ole helppo tunnistaa, Markuksela myöntää.

14-vuotiaasta alkaen terveysuutisia, kirjoja ja ruokatrendejä pyöritellyt ammattilainen osaa jo erottaa äärilinjaukset, mutta ihmiselle, joka vasta herättelee ruokavaliotietouttaan, se on vaikeampaa.

– Maailmalta löytyy paljon todella nerokkaasti kirjoitettuja kirjoja, jotka ovat aivan täyttä höpöhöpöä.

– Selkeätä ohjetta humpuukikirjan erottamiseen on vaikea sanoa, Markuksela harmittelee.

Näistä vinkeistä saattaa kuitenkin olla apua: Kyseenalaistaako lukemasi kirja kaiken jo opitun? Esitteleekö se jotain täysin uutta ja ihmeellistä? Väitetäänkö siinä, että yksittäinen ammattikunta tai oppisuunta on täysin väärässä? Ovatko sen sisältämät ohjeet radikaaleja ja ehdottavat esimerkiksi jättämään ruokavaliosta kokonaan jotain pois? Pelotellaanko kirjassa? Sisältääkö se äärimmäisiä menestystarinoita?

– Kannattaa kuunnella itseään ja pohtia, tuleeko ohjeista outo fiilis tai epävarma olo, Markuksela tiivistää.

– Varoittelukirjoista on terveydelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Syömisessä pitäisi keskittyä laajoihin kokonaisuuksiin, eikä yksittäisiin ainesosiin.

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat