Asiantuntija: Tällainen elämäntapaopas puree suomalaiseen

Hyvä ja inspiroiva kirja auttaa elämäntapamuutoksessa. Millaisen ihmisen tällaisen kirjaan kannattaa tarttua, ja mitä suomalaiset lukevat? Entä mistä epäonnistuminen johtuu? Psykologi ja ravintovalmentaja Hanna Markuksela opastaa.

Psykologi ja ravintovalmentaja Hanna Markuksela käyttää työnsä tukena elämäntapaoppaita. Markuksela kertoo näkevänsä usein tapauksia, joissa hyvän kirjan avulla tavoiteltu elämänmuutos onnistuu – kunhan tavoitteet ovat olleet alusta alkaen realistiset ja eteneminen rauhallista.

– Maltillista koulukuntaa edustavat kirjat ovat hyviä pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi, ammattilainen toteaa.

Suomalaiset suosivat Markukselan kokemuksen mukaan karppaukseen liittyviä oppaita ja turvautuvat kirjojen sijaan nettisivuihin ja blogeihin.

– On hyvä saada kokemusperäistä tietoa, mutta jos terveellistä syömistä ollaan vasta opettelemassa, voi netistä saatava liika ja liian sekava tieto vain hämmentää.

Tietoähkystä kärsivä pohtii usein, mitä saa syödä, mitä ei.

– Ja jos ruokavaliota koostetaan siitä näkökulmasta, että mitä voi syödä ja mitä ei, pitäisi hälytyskellojen soida. Syömiseen on haettava myönteinen näkökulma.

Kenen kannattaa tarttua oppaaseen?

Tartu oppaaseen, jos tietoa puuttuu, mutta motivaatiota löytyy.

Silloin ei olla vielä liiasta tiedosta turmeltuneita ja sekaisin, vaan hyvää maaperää muutokselle, Markuksela selittää.

Opas voi olla haastava apuväline, jos tietoa on, mutta ei motivaatiota ja voimavaroja.

– Hetken kuureja voidaan kyllä tehdä kirjan inspiroimana, mutta monet tarvitsisivat jonkun ammattilaisen kulkemaan muutoksen alussa vierellään.

Kun tietoa on liikaa, muutosta haluava saattaa vaihtaa koko ajan suuntaa, eikä tee pitkäkestoista työtä päästäkseen päämääräänsä.

Markukselan mukaan mielenterveyspuolella itseapukirjoista on enemmän apua kuin ravitsemuspuolella. Miksi?

– Ravitsemuspuolella ihmisillä alkaa olla niin hirveästi tietoa, että kirjojen tulva ja erilaiset ohjeet sekoittavat monia. Ei osata keskittyä yksinkertaisiin juttuihin enää.

Rankka taktiikka ja epärealistiset odotukset torppaavat muutoksen

Markukselan mukaan oppaita lukevat monenlaiset ihmiset: esimerkiksi sellaiset, jotka etsivät, kokeilevat ja toteavat, ettei tämä toimi, tai sellaiset, jotka eivät vain saa oppimaansa käytäntöön.

– Jos elämäntapamuutosta on yrittänyt liian rankalla taktiikalla ja epärealistisin odotuksin, saattaa pettymys olla niin karvas, ettei tuleviin kokeiluihin ole enää paukkuja.

– Usein syy siihen, ettei kirjallisista teoksista saada apua, johtuu psykologisista tekijöistä. Elämäntapamuutosta on vaikea saada aikaan pelkästään lukemalla kirja. Jos elämä on sekaisin, menee stressin takia voimia muuhun, eikä elämäntaparemontti välttämättä onnistu, vaikka kirjassa olisi parhaat ohjeet mitä olla voi.

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat