Mistä tietää, viihtyykö lapsi päiväkodissa? Näin asian voi selvittää

Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta – erityisherkkyyttä ei tarvitse korjata tai hoitaa 3:18
Katso myös video: Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta

Päiväkodin aloittaminen on jännittävää koko perheelle. Vanhempi voikin pohtia, mistä tietää lapsen viihtyvän tarhassa.

Helsinkiläisessä päiväkodissa työskentelevät esikouluopettajat Kristiina Turkki ja Emil Nikander vinkkaavat, että yksi hyvä keino selvittää asiaa on kysyä sitä lapselta itseltään. Pienemmät eivät välttämättä osaa sanallistaa tuntemuksiaan, mutta isommat lapset osaavat yleensä vastata.

– Yleensä lapsen suusta se totuus tulee, Nikander naurahtaa.

Elekielestä ja käyttäytymisestä voi tehdä päätelmiä. Turkki ja Nikander luottavat siihen, että vanhemmat osaavat tehdä päätelmiä oman lapsensa käytöksestä.

Aina ei vain huvita

Samalla he muistuttavat, että kaikilla on joskus huonoja päiviä, niin lapsilla kuin aikuisillakin. Voi olla, että joinain päivinä päiväkotiin lähteminen ei huvita lasta yhtään, mutta yksittäisistä kenkuista päivistä ei kannata huolestua. Se on täysin normaalia.

He lisäävät myös, että joillekin lapsille voi siirtyminen kotoa päiväkotiin itsessään olla vaikeaa tai vastaavasti siirtyminen taas takaisin kotiin voi teettää haasteita.

Isompi lapsi osannee itse kertoa, miltä päiväkodissa oleminen tuntuu.

"Äiti ei, sä tulit liian aikaisin"

Toisaalta voi olla iloisesti myös niinkin päin, että lapsella on päiväkodissa niin hauskaa, ettei häntä huvittaisi lähteä pois kesken leikkien. Turkki ja Nikander naurahtavat, että näitä tilanteita sattuu päivittäin. Se on tietysti hauska asia.

– Oikeastaan jokapäiväinen juttu on se, että kuulen, että ”äiti ei, sä tulit liian aikaisin”, päiväkotiryhmää ohjaava Nikander hymyilee.

– Se on ainakin itselle sellainen, mistä tulee olo, että ehkä olen tehnyt jotain oikein, että ehkä lapsi viihtyy, jos se ei halua lähteä.

Katso myös video: Miten saada levoton lapsi rauhoittumaan?

Miten saada levoton lapsi rauhoittumaan? 8:29

Keskustelemassa Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssel.

Lue myös:

    Uusimmat