Mainos

Mistä ne taksimatkan kustannukset tulevat? Näin vastaa Taksiliitto

Yksi asia nousee aina esiin, kun Taksiliitto selvittää, mikä suomalaisten mielestä on epämiellyttävää takseissa. Se on hinta, kertoo liiton hallintopäällikkö Timo Koskinen.

Liitto tekee kerran vuodessa tutkimuksen, jossa tutkitaan suomalaisten näkemyksiä taksien palvelukyvystä.

– Tässä kyselyssä on vuosikaudet epämiellyttävistä kysymyksistä merkittävin ollut tämä hintakysymys. Meidän iloksemme hinnan moittiminen on vähentynyt, Koskinen sanoo.

Koskinen huomauttaa, että valtaosa taksien kustannuksista tulee palkoista ja niiden sivukustannuksista. Ne muodostavat hänen mukaansa yli kaksi kolmasosaa taksien kustannuksista.

– Vaikka me saisimme kaiken muun ilmaiseksi, siltikin taksimatka maksaa oman hintansa, kun kuljettajalle maksetaan asianmukaista palkkaa, Koskinen sanoo.

Suurta säästöä ei Koskisen mukaan syntyisi, vaikka takseina käytettäisiin halvempia automalleja. Taksimatkan kustannuksista auto muodostaa noin viisi prosenttia.

– Kahdenkymmenen euron taksimatka maksaisi yhdeksäntoista euroa, jos yrittäjä saisi autonsa ilmaiseksi, hän kertoo.

Hyvä kuljettaja saa ajaa vaikka ojaan

Vähemmän yllättäen kuljettajalla on hyvin suuri rooli asiakkaiden tyytyväisyyteen. Koskinen kertoo, että kuljettajat saavat taksiliiton tutkimuksissa erittäin hyviä arvosanoja.

– Olen joskus kärjistänyt tilanteen, että hyvä kuljettaja saa matkalla ajaa muutaman kerran ojaankin, niin asiakas kokee matkan silti onnistuneeksi. Hienot puitteet eivät taas auta, jos kuljettaja ei osaa työtään, Koskinen vertaa.

Ruotsissa kalliimmat taksit

Koskisen mukaan taksialan vapauttaminen kilpailulle ei välttämättä laskisi taksimatkojen hintoja. Hän huomauttaa, että Ruotsissa ala on vapautettu.

– Ruotsalainen taksi on kalliimpi kuin suomalainen taksi. Ruotsissa on lisäksi asukaslukuun nähden vähemmän takseja kuin Suomessa, hän sanoo.

Koskinen puolustaa Suomen mallia myös sillä, että Suomessa takseja on vielä maaseudulla. Ruotsissa ne ovat hänen mukaansa harvaan asutuilta seuduilta kadonneet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.